Σκοπιανό και Έλληνες στρατιωτικοί στο επίκεντρο της συνομιλίας Τσίπρα - Στόλτενμπεργκ

Με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τους δύο άνδρες να συζητούν για τη συμφωνία σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου είκοσι λεπτά και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι με βάση τη συμφωνία που υπογράφηκε είναι σαφές το πλαίσιο ότι πρέπει να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται, προκειμένου να γίνει η πρόσκληση του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής συμμαχίας δήλωσε τη συμφωνία του ΝΑΤΟ με αυτό το πλαίσιο, συμφωνία που εξέφρασε και στη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε ο κ. Στόλτενμπεργκ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε να αναλάβει πιο ενεργητικό ρόλο το ΝΑΤΟ στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Τουρκίας, με βάση το άρθρο 1 της Συμμαχίας, καθώς πρόκειται για δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και αφορά κράτηση χωρίς καμιά κατηγορία, από την 1η Μαρτίου.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε στον κ. Τσίπρα ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια.