Προειδοποίηση των δανειστών στον Αλέξη Τσίπρα: Μην αντιστρέψεις τις αποφάσεις για τις συντάξεις

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προειδοποίησε χθες την κυβέρνηση να μην διανοηθεί να μεταβάλει τα μέτρα που έχει συνομολογήσει για τις συντάξεις.

Και αυτό μία μόλις ημέρα μετά τα “ψελίσματα” του πρωθυπουργού στο Bloomberg, ότι «είναι δική μας υπόθεση με ποιά μέσα θα φτάνουμε τους στόχους» – δήλωση που ερμηνεύτηκε ότι μπορεί και να αλλάξει τα μέτρα για τις συντάξεις.

Στην τελευταία μηνιαία έκθεση της, η οποία δημοσιεύθηκε χθες, η ΕΚΤ αναφέρεται στους κινδύνους» για «αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων» στο συνταξιοδοτικό, αλλά και την αναγκαιότητα για «επιπλέον αποφασιστική πολιτική δράση» με στόχο την «ενίσχυση των διαρθρωτικών μεταρρυθμιστικών προσπαθειών στο χώρο των συντάξεων και της υγείας μακροπρόθεσμα”.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό μετά και τις τελευταίες εκτιμήσεις στελεχών της που μιλούν για αρνητικές «προσωπικές διαφορές» στις συντάξεις έως και 40%. Αν συμβεί αυτό, ορισμένες συντάξεις θα υποστούν πραγματικές μειώσεις και μετά το 2022. Γι’ αυτό αναζητεί τρόπους να διαφύγει από τις δεσμεύσεις που υπέγραψε πριν λίγες ημέρες.

Η έκθεση της ΕΚΤ αναγνωρίζει πως η Ελλάδα ανήκει στις χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες προχώρησαν στην μεγαλύτερη μείωση της δαπάνης για συντάξεις. Ωστόσο,επισημαίνει πως «περαιτέρω κίνδυνοι σχετίζονται με την αντιστροφή των θεσπισμένων μεταρρυθμίσεων”. Και “υποθέτει» ότι “όλες οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν νομοθετηθεί τα τελευταία χρόνια, θα εφαρμοστούν πλήρως.”

(Από το newsletter του Politisonline με τη συνεργασία του economico.gr)