"Δε θα γίνουν νέα hot spots στην Ελλάδα" διαβεβαιώνει ο Δ. Βίτσας

Θετικά αποτιμά τη διμερή συμφωνία με τη Γερμανία ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ αποκλείει το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων hot spots στην Ελλάδα.

Σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik ο Δημήτρης Βίτσας ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθούν νέα ελεγχόμενα κέντρα υποδοχής προσφύγων στη χώρα μας. Επισημαίνει ότι στην Ελλάδα ήδη λειτουργούν πέντε κέντρα υποδοχής στα νησιά και ένα έκτο στον Έβρο και δεν υπάρχει κανένας λόγος να κατασκευαστεί άλλο, ενώ τάσσεται κατά των κλειστών κέντρων υποδοχής, τονίζοντας πως η λειτουργία τους θα πρέπει να εναρμονίζεται με τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο.

Σχετικά με τις αντιδράσεις για την επιστροφή αιτούντων άσυλο από τη Γερμανία στην Ελλάδα, ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής αναφέρει ότι δεν είναι σωστό να αποκόβεται ένα μόνο ζήτημα από μια συνολική συμφωνία και πως το ισοζύγιο είναι θετικό για τη χώρα μας και εξηγεί ότι απελευθερώνονται οι επανενώσεις οικογενειών και έτσι αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στη χώρα μας θα μπορέσουν να ενωθούν με τους δικούς τους στη Γερμανία.

Υποστηρίζει δε ότι η συμφωνία είναι σημαντική και για έναν άλλο λόγο: γιατί δύο μεγάλες χώρες, η Γερμανία και η Ισπανία, μαζί με την Ελλάδα συμβάλουν στη λογική της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στο προσφυγικό και όχι σε μονομερείς πρακτικές όπως το κλείσιμο συνόρων.

Πηγή: Sputnik Ελλάδα