Μπλέξαν οι "γραμμές" τους: Δημόσια διαπραγμάτευση Τσίπρα – Καμμένου και κόντρα Καμμένου – Κοτζιά

Η έκτακτη συνέντευξη τύπου του Υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου εξελίχθηκε σε δημόσια διαπραγμάτευση με τον κυβερνητικό του εταίρο για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού, με αιχμή του δόρατος τη συμφωνία των Πρεσπών.

Μετά την αοριστολογία των προηγούμενων ημερών πως θα αποσύρει τους βουλευτές του από την κυβέρνηση, όταν έρθει η ώρα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ πέρασε στο “παρασύνθημα”. Έθεσε δημόσια στον συγκυβερνήτη του τους όρους για την παραμονή του στην κυβέρνηση. Ζήτησε Δημοψήφισμα ή εκλογές ή πλειοψηφία των 180 βουλευτών για την έγκριση της συμφωνίας απ’ τη Βουλή.

Και το Μαξίμου έσπευσε να απαντήσει, μέσω μίας αμφίσημης ανακοίνωσης, στην οποία αναφέρει ότι “επιθυμία της κυβέρνησης είναι η Συμφωνία να έχει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που επισήμως διατυπώνεται από την κυβέρνηση η συγκεκριμένη θέση, από πολλούς θεωρήθηκε ως ένας ακόμη ελιγμός του Μαξίμου, στην ενδοκυβερνητική κόντρα για την συμφωνία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει για την κύρωσή της κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 180.

Οι όροι του Πάνου Καμμένου

Το πρωί (03/07) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος δήλωσε  ότι η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ  πρέπει να εγκριθεί από 180 βουλευτές ή αλλιώς να περάσει από δημοψήφισμα ή να γίνουν πρόωρες εκλογές.

Το Μέγαρο Μαξίμου σήκωσε το γάντι και δίνει μια αμφίσημη απάντηση που επιδέχεται ερμηνειών:

«Η ελληνική κυβέρνηση –αναφέρει ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου – είναι κυβέρνηση συνασπισμού δυο κομμάτων και λειτουργεί συλλογικά πάντοτε στα πλαίσια που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Επιθυμία της κυβέρνησης είναι η Συμφωνία για την επίλυση ενός προβλήματος που για χρόνια βαραίνει την εξωτερική μας πολιτική να έχει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή. Όταν με το καλό η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία, η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις σε ότι αφορούν τη διαδικασία κύρωσης συλλογικά, πάντοτε σεβόμενη τις διεθνείς δεσμεύσεις αλλά και το Σύνταγμα της χώρας».

Η σκόπιμη ασάφεια

Τι σημαίνει όμως η φράση «μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή»; Αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας -που προφανώς βρίσκεται σε συνεννόηση με τον κ. Καμμένο- να αποδεχτεί το αίτημα των ΑΝΕΛ για έγκριση της μετονομασίας των Σκοπίων  σε Δημοκρατία της Μακεδονίας από 180 βουλευτές; Ή όντως, όπως κυβερνητικές πηγές ισχυρίζονται, σημαίνει απλώς ότι η θετική ψήφος περισσότερων των 151 βουλευτών είναι καλοδεχούμενη;

Στην επόμενη Βουλή;

Η σκόπιμη ασάφεια είναι προφανώς μέρος της τακτικής που ακολουθεί το επιτελείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Παρατηρητές μάλιστα εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανόν να μην χρειαστεί καν να μπει σε διλήμματα ο κ.Τσίπρας, αφήνοντας την επικύρωση της συμφωνίας του με τον Ζόραν Ζάεφ στην επόμενη Βουλή.

Όσοι πάντως θεωρούν ότι το Μέγαρο Μαξίμου προαναγγέλλει αποδοχή της απαίτησης του Πάνου Καμμένου για έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών από 180 βουλευτές, θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους και τις πρωινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών σε φιλικό του ραδιοφωνικό σταθμό:

«Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το όνομα Βόρεια Μακεδονία «είναι πολύ καλή, δεν παραχωρεί εθνική κυριαρχία για να τίθενται ως προϋπόθεση οι 180 ψήφοι στη Βουλή. Ο κ. Καμμένος τα ξέρει αυτά, κάνει τις πολιτικές του επιλογές» τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς.

Και όποιος καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει στην κυβέρνηση, κατάλαβε…

Πάντως, προσχηματική ή όχι, η συνέντευξη τύπου του Καμμένου ανέδειξε, για ακόμη μια φορά, το ωμό “παζάρι” για την διατήρηση της εξουσίας και την απεγνωσμένη αναζήτηση σανίδας σωτηρίας ενόψει του ναυαγίου…

 

 

Από το newsroom του politisonline.com και του economico.gr