Δεν συναινούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην απόσπαση της Μακρονήσου από την Κέα

Η δημοτική αρχή Κέας πραγματοποίησε συνάντηση διαμαρτυρίας με αφορμή τις πληροφορίες για τη διοικητική απόσπαση της Μακρονήσου από το νησί. Για το ίδιο θέμα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, Νίκος Μανιός, Νίκος Συρμαλένιος και Αντώνης Συρίγος απέστειλαν την παρακάτω επιστολή:

“Ενημερωθήκαμε μέσω της Ανοιχτής Πρόσκλησης του Δήμου Κέας για την σημερινή συνάντηση για την ενημέρωση αναφορικά με το ενδεχόμενο διοικητικής απόσπασης της Μακρονήσου από το νόμιμο εδώ και 200 χρόνια ιδιοκτήτη της, Δήμο Κέας, και την προσάρτηση της σε αυτόν της Λαυρεωτικής.

Δυστυχώς, δε μπορέσαμε να παραβρεθούμε καθώς η εν λόγω Ανοιχτή Πρόσκληση μας εστάλη ηλεκτρονικά μόλις εχθές (27/06/2018) και είχαμε ήδη προγραμματισμένη επίσκεψη στην Κύθνο για τον εορτασμό των Αποστολών Πέτρου και Παύλου και κοινοβουλευτικό έργο.
Είναι αλήθεια ότι τις τελευταίες ημέρες πύκνωσαν δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρονται στο συγκεκριμένο θέμα με αναπαραγωγή διαρροών, σύμφωνα με τις οποίες, αλλάζει το διοικητικό καθεστώς και καθίσταται ο Δήμος Λαυρεωτικής διοικητικά αρμόδιος για το νησί της Ελένης.

Θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι άποψη μας είναι ότι τόσο σοβαρά θέματα χρήζουν ευρείας και ουσιαστικής διαβούλευσης μεταξύ της πολιτείας και των θεσμικών φορέων, τεκμηριωμένης και ψύχραιμης προσέγγισης. Οι παρούσες συνθήκες δεν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις. Ως εκ τούτου:

1. Δηλώνουμε ότι, αν υφίσταται οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για την συγκεκριμένη ενέργεια, ως βουλευτές Κυκλάδων θα ζητήσουμε την απόσυρση της.

2. Θα ζητήσουμε άμεσα κοινή σύσκεψη όλων των συναρμόδιων φορέων για την βέλτιστη λύση της ανάδειξης της ιστορικής μνήμης της Μακρονήσου.

Η Μακρόνησος, η Γυάρος, αλλά και άλλα νησιά των Κυκλάδων αποτελούν μαρτυρικούς τόπους, τόπους μνήμης της ιστορίας της νεότερης Ελλάδας, και επιβάλουν το σεβασμό στην διαχείριση τους.

Παρακαλούμε η παραπάνω δήλωση να διαβαστεί στην ενημερωτική συγκέντρωση που έχει καλέσει ο Δήμαρχος Κέας, κος Ιωάννης Ευαγγέλου.

Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων: Νίκος Συρμαλένιος, Αντώνιος Συρίγος, Νίκος Μανιός”

Aigaio365