Αμερικανική παρέμβαση για το Σκοπιανό-Ο Λευκός Οίκος καλεί Τσίπρα-Ζάεφ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα έχει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με το γραφείο της αντιπροεδρίας στον Λευκό Οίκο.

Στη συνέχεια, ο κ. Πενς θα μιλήσει τηλεφωνικά και με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στις 10:30 το βράδυ.

Αντικείμενο των τηλεφωνικών συνομιλιών του Αμερικανού κυβερνητικού αξιωματούχου με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον Σκοπιανό ομόλογό του θα είναι η αναμενόμενη εξέταση του αιτήματος της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ, θέμα για το οποίο η Ελλάδα έθετε, μέχρι τώρα, βέτο.

Δεύτερο θέμα που θα απασχολήσει τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του Μάικ Πενς με τους κ.κ. Τσίπρα και Ζάεφ θα είναι και οι εξελίξεις, κυρίως στα Σκόπια, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών για τη μετονομασία της γειτονικής χώρας σε “Βόρεια Μακεδονία” – Severna Makedonija.

Η Βουλή των Σκοπίων κλήθηκε το μεσημέρι εκ νέου να αποφασίσει για τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, εξαιτίας της άρνησης του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ να την υπογράψει.

Και αυτή τη φορά η συμφωνία πέρασε από το Κοινοβούλιο άνετα, με 69 ψήφους υπέρ, έναν βουλευτή να απουσιάζει και τους βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE) να απέχουν από την ψηφοφορία.

Η τηλεφωνική επικοινωνία του Μάικ Πενς με Τσίπρα – Ζάεφ ήταν η αρχή. Όπως μετέδωσε απόψε το κεντρικό δελτίο της τηλεόρασης του ANT1, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, με εντολή, προφανώς του Ντόναλντ Τραμπ, θα δώσει το παρών το Σεπτέμβριο, στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην οποία τιμώμενη χώρα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες.