Σκόπια: Η αξιωματική αντιπολίτευση μηνύει Ζάεφ-Ντιμιτρόφ για εσχάτη προδοσία

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Σκοπίων προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά του πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ και του υπουργού Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, κατηγορώντας τους για εσχάτη προδοσία, με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE, Ναούμ Στοιλκόβσκι, γνωστοποίησε ότι προχώρησε στην κατάθεση μηνύσεων στην Εισαγγελία για το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά κατά του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, του υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, αλλά και του προέδρου του κοινοβουλίου Τάλατ Τζαφέρι, καθώς και εναντίον των βουλευτών που στήριξαν με την ψήφο τους την «αντισυνταγματική και παράνομη συμφωνία συνθηκολόγησης με την Ελλάδα».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβερνητική ηγεσία για τέσσερα αδικήματα και πιο συγκεκριμένα για εσχάτη προδοσία, διακύβευση της ανεξαρτησίας, σύμπραξη για την τέλεση εχθρικών πράξεων και κατάχρηση εξουσίας.

Σύμφωνα με το VMRO-DPMNE, η διαπραγμάτευση και η έγκριση της συμφωνίας παραβιάζουν τους νόμους και το Σύνταγμα, ενώ εξαπατούν το πολιτικό σύστημα, τον λαό των Σκοπίων και τον πρόεδρο της χώρας.

Ζάεφ: Τον Ιανουάριο του 2019 η κύρωση του δημοψηφίσματος

Τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών αποκάλυψε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας γνωστοποίησε ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί είτε τον Σεπτέμβριο, είτε τον Οκτώβριο, έχοντας κατά νου τρεις πιθανές ημερομηνίες.

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι η κύρωση του δημοψηφίσματος από τη Βουλή θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2019.

Εξέφρασε δε, την αισιοδοξία του ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ θα δώσουν το πράσινο «φως» στη συμφωνία, ψηφίζοντας υπέρ της αλλαγής του ονόματος.

Ωστόσο, δεν έκρυψε την ανησυχία ότι «κάτι μπορεί να στραβώσει έως το τέλος» και η συμφωνία να μην ολοκληρωθεί.