Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης στο Politis Online: Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή, όχι με ημερομηνία λήξης

Συνέντευξη στην Αθηνά Κοροβέση

Η χώρα χρειάζεται μία κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή και όχι υπό ομηρία και με ημερομηνία λήξης” τονίζει ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, στη συνέντευξη που παραχωρεί στo Politis Online και την Αθηνά Κοροβέση.

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ένα από τα νεαρότερα πρόσωπα της πολιτικής ζωής της χώρας, με το πλούσιο βιογραφικό, ανέλαβε τη νευραλγική θέση του Γραμματέα του κόμματός του στην ηλικία των 27 ετών. Έχοντας ζήσει, όπως όλοι οι νέοι της γενιάς του, την ενήλική ζωή τους μέσα στην κρίση, μας εξηγεί ποιο είναι το όραμά του για την Κεντροαριστερά στην Ελλάδα, με ποιον τρόπο μπορεί να συμβάλλει σε αυτό το Κίνημα Αλλαγής, ενώ μας μεταδίδει και το κλίμα που εισπράττει από τους πολίτες ανά την επικράτεια.

“Οι επόμενες εκλογές θα είναι εκλογές για τρεις και το Κίνημα Αλλαγής θα είναι η θετική έκπληξη σε αυτές” επισημαίνει ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην αναγκαιότητα εθνικής συνεννόησης μακριά από την πόλωση και τον διχασμό.

Αναφορικά, τέλος, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για την οποία το Κίνημα Αλλαγής έχει παρουσιάσει επτά προτάσεις κηρύσσοντας την έναρξη «ενός μεγάλου διαλόγου που θα φτάσει μέχρι τη συνοικία και το χωριό, μέχρι τα νησιά και τις ορεινές μας περιοχές», ο Μανώλης Χριστοδουλάκης αναφέρει πως “Είμαστε υπέρ ενός αναλογικότερου και πιο δίκαιου εκλογικού συστήματος, αλλά οποιαδήποτε τέτοια κατεύθυνση πρέπει να γίνει με γνώμονα τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Δήμων και των Περιφερειών, τη δυνατότητα άσκησης Διοίκησης και λήψης αποφάσεων και κυρίως με ένα συνολικό σχέδιο ενίσχυσης του ρόλου της Τ.Α. σήμερα και όχι απαξίωσής της χάριν μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων”.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:

 

Ο στόχος σας να είστε πρωταγωνιστής την επομένη των εκλογών απομακρύνεται ή το αντίθετο μετά την αποχώρηση του Ποταμιού;

 

Ο στόχος μας να δημιουργήσουμε κόμμα πρωταγωνιστή και όχι συμπλήρωμα προσδιορίστηκε σαφώς από τη μαζική συμμετοχή των 212.000 συμπολιτών μας στις εκλογές του Νοεμβρίου για την ανάδειξη Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Το ίδιο ακριβώς και η σαφής εντολή για την αυτόνομη πορεία και την αυτοδύναμη στρατηγική του εγχειρήματος μας. Όποιος θέτει τα στοιχεία αυτά υπό αμφισβήτηση είναι προφανές ότι δεν μπορεί να συνεισφέρει στην επιτυχία του εγχειρήματος μας. Η θωράκιση της αυτόνομης πορείας μας και του ενιαίου λόγου μας στην κοινωνία είναι κάτι που αγκαλιάστηκε θερμά από την κοινωνική μας βάση, και το σημαντικότερο, και από πάρα πολλά στελέχη του Ποταμιού που πήραν την απόφαση, το δρόμο που έχουμε χαράξει για τις μεγάλες προοδευτικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος μας να τον πάμε μέχρι το τέλος, όλοι μαζί, ενωμένοι και αποφασιστικά. Ο στόχος μας να είμαστε πρωταγωνιστές την επόμενη μέρα των εκλογών περνάει μέσα από το προγραμματικό πλαίσιο που καταθέτουμε στον ελληνικό λαό, με τις συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις μας για τα καθημερινά προβλήματα των Ελλήνων. Απέναντι στον ανούσιο διχαστικό λόγο που εκφέρεται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως παρακολουθήσαμε και πρόσφατα στη Βουλή. Ακριβώς για αυτό το λόγο ο ελληνικός λαός θα μας εμπιστευτεί, οι επόμενες εκλογές θα είναι εκλογές για τρεις και το Κίνημα Αλλαγής θα είναι η θετική έκπληξη σε αυτές.

 

Το ίδιο ισχύει και για την αποπομπή Ραγκούση;

 

Όπως έχουμε ήδη επισημάνει, στο Κίνημα Αλλαγής έχουμε σταματήσει από καιρό να ασχολούμαστε με τον κ. Ραγκούση. Όπως και ο κ. Ραγκούσης έχει σταματήσει να ασχολείται με το Κίνημα Αλλαγής. Έχει επιλέξει συνειδητά να συμπεριφέρεται ως στέλεχος του Σύριζα και έτσι ακριβώς τον αντιμετωπίζουμε.

 

Θα ήθελα το σχόλιο σας για τις δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου αναφορικά με το αίτημα εκλογών ή δημοψηφίσματος για το Σκοπιανό.

 

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση του Σύριζα και των ΑΝΕΛ βρίσκεται σε αποδρομή. Η τραγελαφική διπολική εικόνα του κυβερνητικού εταίρου βδομάδα παρά βδομάδα να παίζει το ρόλο, τη μία του απεγνωσμένου πατριώτη κατευθυνόμενου από την κομματική του καταβαράθρωση και την άλλη του θερμού χειροκροτητή στο Ζάππειο καθοδηγούμενου από το πάθος του για την καρέκλα, σε συνδυασμό με την «ανίσχυρη» υπογραφή του Πρωθυπουργού χωρίς καμία αντίδραση από τον ίδιο, είναι η απόλυτη επιβεβαίωση ότι η χώρα χρειάζεται εδώ και τώρα πολιτική αλλαγή. Η χώρα χρειάζεται μία κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή και όχι υπό ομηρία και με ημερομηνία λήξης. Μία κυβέρνηση με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα οδηγήσει τη χώρα στην οριστική έξοδο από την κρίση και την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.

 

Μιλάτε για την ανάγκη για επενδύσεις και για αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας. Ποιες είναι οι προτάσεις σας;

 

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση από την κυβέρνηση που δαιμονοποιεί την ιδιωτική πρωτοβουλία και απομυζεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με εξοντωτική φορολογία και πολύ υψηλές ασφαλιστικές εισφορές με στόχο τη δημιουργία ενός τεράστιου πρωτογενούς πλεονάσματος που το Δεκέμβριο θα γίνει στοχευμένη επιδοματική πολιτική για τη δημιουργία σχέσεων εξάρτησης και επαιτείας με την επόμενη εκλογική της πελατεία. Από τη δική μας πλευρά πιστεύουμε ακράδαντα ότι η νέα πορεία της χώρας και η οριστική έξοδος από την κρίση περνάει μέσα από τις επενδύσεις και την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας. Η πρόεδρος Φ. Γεννηματά έχει ήδη αναφερθεί στις βασικές δεσμεύσεις που αναλαμβάνουμε στην κατεύθυνση αυτή. Μιλάμε για μία νέα ποιότητα διακυβέρνησης με αλλαγή στο ρόλο και τις λειτουργίες του κράτους, με πλήρη αποκομματικοποίησή του, τολμηρά βήματα στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης. Κατάργηση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων με fast track διαδικασίες κατά  το πρότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων, για τις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων και για όλα τα θέματα που σχετίζονται με όρους δόμησης  και χρήσεις γης. Επέκταση του μηχανισμού των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και σε άλλους τομείς πέραν των υποδομών, καθώς και μείωση των φόρων στην παραγωγή, με επαναφορά του ΦΠΑ στον προηγούμενο συντελεστή και ειδικά για κρίσιμους τομείς της οικονομίας, όπως η εστίαση, ο τουρισμός, η ζυθοποιία και το κρασί. Επιδότηση νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και ριζική αλλαγή του Ασφαλιστικού Νόμου Κατρούγκαλου ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας και να θέσουμε μηνιαίο πλαφόν στις εισφορές των μικρομεσαίων, των αγροτών και των ελεύθερων επαγγελματιών. Να ενισχύσουμε τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ανάπτυξη σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με την ανάληψη από τους Ο.Τ.Α. κάθε αρμοδιότητας που σχετίζεται με την αγροτική ανάπτυξη και τον πρωτογενή τομέα και ασκείται σε τοπικό επίπεδο. Το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, αποκεντρώνεται σε δυο φάσεις σε ποσοστό 80% έτσι ώστε να γίνει μαζί με τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα βασικό εργαλείο αναγέννησης της υπαίθρου, με αναπτυξιακό περιφερειακό περιεχόμενο σε δραστηριότητες όπως ο ιατρικός τουρισμός.

Από τις περιοδείες που πραγματοποιήσατε σε όλη τη χώρα, ποιο είναι το κλίμα που λαμβάνετε από τους πολίτες για το Κίνημα Αλλαγής; Επιπλέον, ποιες ηλιακές κατηγορίες “αγκαλιάζουν” περισσότερο τον φορέα; 

 

Το κλίμα που λαμβάνουμε είναι ιδιαίτερα θετικό. Οι γεμάτες αίθουσες σε όλες μας τις ανοιχτές Νομαρχιακές Συνελεύσεις, ο ενθουσιασμός των στελεχών μας, το κλίμα ενότητας και η γόνιμη και παραγωγική συζήτηση μας γεμίζουν αισιοδοξία για την επιτυχία του εγχειρήματος. Και το σημαντικότερο, πέραν της συσπείρωσης των στελεχών του ευρύτερου χώρου μας, είναι η συμμετοχή ανθρώπων που δεν ανήκαν μέχρι πρότινος σε κομματικούς σχηματισμούς, ανθρώπων από τη βάση της κοινωνίας και από τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, που μοιράζονται μαζί μας την αγωνία τους για το αύριο. Σε συνδυασμό μάλιστα, με τη συμμετοχή νέων ανθρώπων που για μας αποτελεί και ιδιαίτερη πρόκληση, αφού αντιπροσωπεύουν κατεξοχήν τη γενιά που έχει επιλέξει να απέχει από τα κοινά, αντικατοπτρίζοντας την έλλειψη εμπιστοσύνης προς το πολιτικό μας σύστημα. Η σταδιακή επαναπροσέγγιση τους μέσα από τις διαδικασίες μας σε όλη τη χώρα, μας δίνει ακόμα μεγαλύτερη ελπίδα και δύναμη να δομήσουμε από την αρχή μία νέα σχέση ανάμεσα στον πολίτη και την πολιτική, κερδίζοντας ξανά την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και ειδικά των νέων.

 

Ποιο είναι το όραμα ενός νέου ανθρώπου σας κι εσάς σας για την Κεντροαριστερά στην Ελλάδα; Και με ποιον τρόπο το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να συμβάλλει σε αυτό;

 

Το όραμα σήμερα είναι να μπορέσει η ελληνική κοινωνία να σταθεί σταθερά στα πόδια της. Να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση, όχι για να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν πριν από αυτή, αλλά για να προχωρήσουμε μπροστά, αντιμετωπίζοντας τις αιτίες που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Να ευημερήσει η κοινωνία και όχι οι αριθμοί. Και το σημαντικότερο, που συνδέεται άμεσα με την κοινωνική ευημερία, είναι να μπορέσουμε να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των Ελλήνων και ειδικά των νέων, συνολικά ως πολιτικό σύστημα. Να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τη λογική της πόλωσης και διχασμού στην οποία συνειδητά κάποιοι ακόμα και σήμερα επενδύουν. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για εθνική συνεννόηση, ειδικά για τα σημαντικά θέματα όπως τα Εθνικά, το Σύνταγμα και η λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος. Να μπορέσουμε να αλλάξουμε τις δομές του κράτους, να το κάνουμε σύγχρονο και αποτελεσματικό, να δομήσουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης μακριά από ιδεοληψίες και δογματισμούς. Να παράξουμε πλούτο και με βάση αυτόν να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο και αποδοτικό κοινωνικό κράτος. Να δώσουμε προοπτική στους Έλληνες, ότι μπορούμε να πάμε καλύτερα, αρκεί να το επιλέξουμε.

Στις μεταπτυχιακές σας σπουδές έχετε ασχοληθεί εκτενώς με τον “Καλλικράτη”. Δεδομένης της ενασχόλησής σας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ποιο είναι το σκεπτικό της αντίθεσης του κόμματός σας για τον “Κλεισθένη I”, εν μέσω και της συζήτησης στη Βουλή;

 

Το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση εργαλειακά, λες και το πρόβλημα των Δήμων και των Περιφερειών σήμερα είναι το εκλογικό σύστημα. Οδηγούν την Αυτοδιοίκηση σε αδυναμία «κυβερνησιμότητας», ακόμα και για στοιχειώδεις αποφάσεις, με αποτέλεσμα τη διάλυση του θεσμού. Ανοίγουν το δρόμο σε επικίνδυνες μειοψηφίες να κρατούν δέσμιες τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές, με απώτερο σκοπό τη σχέση εξάρτησης τους, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τις ανίσχυρες δυνάμεις του Σύριζα στην αυτοδιοίκηση. Είμαστε υπέρ ενός αναλογικότερου και πιο δίκαιου εκλογικού συστήματος, αλλά οποιαδήποτε τέτοια κατεύθυνση πρέπει να γίνει με γνώμονα τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Δήμων και των Περιφερειών, τη δυνατότητα άσκησης Διοίκησης και λήψης αποφάσεων και κυρίως με ένα συνολικό σχέδιο ενίσχυσης του ρόλου της Τ.Α. σήμερα και όχι απαξίωσής της χάριν μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Από τη δική μας πλευρά, στη θεματική εκδήλωση που πραγματοποιήσαμε με τίτλο «Αλλάζουμε το Κράτος, Δυναμώνουμε την αυτοδιοίκηση», παραθέσαμε ένα σχέδιο προτάσεων για ένα κράτος και ένα δημόσιο τομέα σύγχρονο και αποτελεσματικό, με συγκεκριμένες κατευθύνσεις για τη διοικητική ανασυγκρότηση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, αλλά και για μία Τοπική Αυτοδιοίκηση ενισχυμένη, με αποκεντρωμένες αρμοδιότητες και υπηρεσίες, με ανακατανομή πόρων από την Κεντρική Εξουσία, με στόχο την Οικονομική Αυτοτέλεια της Τ.Α., τη συμβολή της στην περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη και την ενίσχυση του αυτοελέγχου του θεσμού. Είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στο επόμενο κύμα μεταρρυθμίσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την ουσιαστική αναβάθμιση της, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες, να περάσουμε από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Ξέρουμε και μπορούμε.

Σας ευχαριστώ θερμά.