Την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων θα ζητήσει ο Τσίπρας από τον Ερντογάν - "Εκτεθειμένος ο Τούρκος πρόεδρος"

Για τις 15.30 ώρα Ελλάδας είναι προγραμματισμένη η διμερής συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρο θα βρεθεί το θέμα της αδικαιολόγητης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Χθες, Τσίπρας, Κοτζιάς και Καμμένος διαμήνυσαν πως “αποτελεί πληγή για όλο το ΝΑΤΟ το γεγονός πως δύο στρατιώτες ΝΑΤΟικής χώρας βρίσκονται υπό κράτηση από άλλη ΝΑΤΟική χώρα για πάνω από 4 μήνες, επειδή πέρασαν εκ παραδρομής και για λίγα μέτρα στο έδαφός της, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες”.

Το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών τέθηκε και κατά τη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ, ενόψει του σημερινού ραντεβού της Γερμανίδας καγκελάριου με τον Τούρκο πρόεδρο. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως η Τουρκία βρίσκεται απομονωμένη και εκτεθειμένη από τους συμμάχους.

Χθες, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε ενώπιον όλων και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, τονίζοντας πως “αποτελεί μόνιμη πληγή για τη Συμμαχία, το γεγονός ότι η Τουρκία επιμένει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή και να επιδιώκει την εξαίρεσή του Αιγαίου από επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, σε βάρος των συλλογικών μας δυνατοτήτων”.

Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως η Ελλάδα αποτελεί “πυλώνα σταθερότητας” στην περιοχή, καθώς είναι “η μόνη χώρα που αναπτύσσει διεθνείς πρωτοβουλίες και σχήματα συνεργασίας στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και πέρα από την περιοχή της, ενώ παράλληλα, επιδιώκει ενεργά την επίλυση διεθνών και διμερών διαφορών με γειτονικές χώρες” φωτογραφίζοντας ουσιαστικά την επίλυση του ονοματολογικού των Σκοπίων, τις συζητήσεις με τους Αλβανούς, την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και τη συμβολή της χώρας στο ζήτημα του προσφυγικού.

Βάση προγράμματος το ονοματολογικό

Στο Σκοπιανό τα πράγματα προχωρούν χωρίς προβλήματα. Από το Μαξίμου θεωρούν πως τελικά η συμφωνία θα επικυρωθεί τόσο από τον γειτονικό λαό, όσο και από την ελληνική Βουλή χωρίς απρόοπτα, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Η ΠΓΔΜ πήρε την πρόσκληση σε ενταξιακές διαδικασίες, με τον αδιαπραγμάτευτο όρο πως η ένταξη θα γινει με τη νέα ονομασία, μόνο όταν θα έχει εφαρμοστεί η συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που αναμένεται να αποτελέσει το βασικό επιχείρημα των κυβερνητικών στελεχών απέναντι στη ρητορική της ΝΔ, που κάνει λόγο για “τετελεσμένα”.