Ανατροπή: Ο Τσίπρας ζήτησε από τον Ερντογάν να δικάσει και όχι να απελευθερώσει τους αξιωματικούς

Ίσως ήταν μια διαδικαστική πρόταση του πρωθυπουργού, προκειμένου να δώσει διέξοδο στον Ερντογάν, στην υπόθεση των δύο ελλήνων αξιωματικών. Ωστόσο εκείνο που έμεινε ως εντύπωση από το σημερινό τετ α τετ Τσίπρα – Ερντογάν είναι ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε μια δίκαιη δίκη  και όχι την απελευθέρωση των δύο αξιωματικών.

Αυτό παραπέμπει στην … ταχύτητα και το κύρος της έννομης τάξης στη σημερινή Τουρκία. Δηλαδή στις καλένδες.Η τύχη των ελλήνων αξιωματικών αφήνεται επισήμως από την κυβέρνηση στην γενναιοδωρία του Ερντογάν.

«Δεν θα έλεγα ότι ήταν απ’ τις πιο εύκολες συναντήσεις, παραδέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στα όσα συζήτησε με τον Τούρκο Πρόεδρο και δίνοντας έτσι την ατμόσφαιρα της επικοινωνίαςσ τοηυ με τον τούρκο πρόεδρο.

Έθεσα επιτακτικά το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται χωρίς εδώ και 4 μήνες να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Προφανώς αναφέρθηκε στο θέμα των οκτώ.
Τον ενημέρωσα για τη δικαστική εξέλιξη και τον ενημέρωσα ότι στην Ελλάδα η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.Τον ενημέρωσα ότι για την ελληνική κυβέρνηση οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι.

«Έχω περισσότερες ελπίδες»

Βγαίνοντας απ’ τη συνάντηση έχω περισσότερες ελπίδες απ’ ότι πριν μπω
Τέθηκαν όλα τα ζητήματα από τη δική μου πλευρά κατέστη σαφές ότι είναι τεράστιο θέμα ηθικής, κοινωνικής και πολιτικής σημασίας.

Δεν υπήρξε σαφής συσχέτιση των δύο θεμάτων. Εν τούτοις ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί ότι (οι 8 τούρκοι αξιωματικοί) συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος και υπ’ αυτή την έννοια είναι ένα μείζον θέμα συμβολικής και επικοιωνιακής σημασίας γι’ αυτον.
Η ελληνική πλευρά δεν ζητάει καποια χάρη για τους έλληνες αξιωματικούς, είπε. Αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες, να οριστεί η προβλεπόμενη διαδικασία, να δικαστούν.

Η ένταση στο Αιγαίο

Δώσαμε έμφαση στις προσπάθειές μας για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο, αλλά συζητήσαμε και για το Κυπριακό. Τονίστηκε η σημασία που έχει η συνέχιση των συνομιλιών και συμφωνήσαμε στο αμέσως επόμενο διάστημα στενή επαφή των δύο υπουργών μας Εξωτερικών για το θέμα αυτό.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και τις συνεχείς υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά, ο κ. Τσίπρας είπε πως συμφώνησαν να υπάρξει μια πιο στενή και συχνή επικοινωνία ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών αλλά και στους Αρχηγούς των Επιτελείων.

Εντύπωση προκαλεί ότι δεν αναφέρθηκε στον υπουργό Αμυνας, αφήνοντας τον Πάνο Καμμένο εκτός του κάδρου και επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι η Άγκυρα δεν θέλει να συζητά με τον Έλληνα ΥΕΘΑ.

Ως εκ τούτου μάλλον ειρωνική είναι η ατάκα Τσαβούσογλου σε Καμμένο που χθες στο περιθώριο της Συνόδου του είπε πως «εσένα σε συμπαθώ, εμείς μπορούμε να τα βρούμε».

Η συνάντηση κράτησε 2 ώρες 

Άρχισε γύρω στις 17.20 ώρα Ελλάδας, η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με καθυστέρηση δύο περίπου ωρών σε σχέση με την προγραμματισμένη ώρα, λόγω άλλων υποχρεώσεων, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν συμπληρωθούν δύο ώρες .

economico.gr