Σε αναμμένα κάρβουνα το Μαξίμου: Συντάξεις, αγορές, ΔΕΘ και στο βάθος εκλογές

Στο “λαγό” που μπορεί να βγάλει από το “μαγικό” καπέλο  ο Αλέξης Τσίπρας στην προσεχή ΔΕΘ επικεντρώνεται τώρα το επιτελείο του Μαξίμου, σχεδιάζοντας τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα από την έξοδο από το Πρόγραμμα, τον Αύγουστο.

Η αγωνία των στελεχών του Πολιτικού Συμβουλίου που συνεδρίασε χθες, υπό τον πρωθυπουργό, για τρείς ώρες δεν ήταν άλλη από την “αντιστροφή του κλίματος” που μέρα με τη μέρα βαραίνει για κυβέρνηση και κόμμα.

Ισχνές κοινωνικές «παρεμβάσεις»

Στο καυτό ερώτημα για το αν υπάρχει δυνατότητα να πάρει η κυβέρνηση πίσω το μεγάλο “ψαλίδι” στις συντάξεις, ο κ. Τσίπρας – μετά την πρόσφατη “κρυάδα” του Eurogroup – απέφυγε να δώσει απάντηση στους συντρόφους του και έτσι η συζήτηση επικεντρώθηκε στις άλλες – λιγότερο “λαμπερές” – κοινωνικές “παρεμβάσεις” που θα μπορούσαν να γίνουν στο νέο Προϋπολογισμό, “με την άδεια των δανειστών”.

Οι “παρεμβάσεις” αυτές μπορούν να γίνουν “με δεδομένη την υπέρβαση των περίπου 750 εκατομμυρίων που καταγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο”, ανέφερε αργότερα κομματική πηγή, αποφεύγοντας να εξηγήσει ότι η περίφημη αυτή “υπέρβαση” προκύπτει από τη λιτότητα που έχει επιβληθεί στα νοικοκυριά και το στέγνωμα της αγοράς.

Οι «φοροελαφρύνσεις»

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει το ποσόν αυτό κυρίως σε “φοροελαφρύνσεις υπέρ του κοινωνικού συνόλου” και αυτό πρόκειται να εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός αρχές Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ. Ο τρόπος των παρεμβάσεων αυτών θα καθοριστεί σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο το οποίο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, “θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να καθοριστούν αυτές οι παρεμβάσεις”, που είναι αποδεκτές από το Eurogroup .

Η “μεγάλη αντεπίθεση”

Στο Πολιτικό Συμβούλιο αποφασίστηκε να προετοιμαστεί το κόμμα για τη “μεγάλη αντεπίθεση” που πρέπει να ξεκινήσει μετά τον Αύγουστο, όποτε η χώρα βγαίνει και τυπικά από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και μέχρι τις εκλογές. “Θα πρέπει να αξιοποιηθεί το κλίμα της αποδέσμευσής μας από τα μνημόνια” τονίστηκε. Και δόθηκε εντολή να ετοιμαστεί “το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα” με φιλολαϊκές “δεσμεύσεις”.

Γεύση αυτών των δεσμεύσεων αποφασίστηκε να δώσει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στηγ ΔΕΘ, η οποία θα έχει και το χαρακτήρα του “εναρκτήριου λακτίσματος” της “αντεπίθεσης”.

Μικροί «λαγοί»

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, ο “λαγός” που θα βγάλει ο κ.Τσίπρας στη ΔΕΘ θα είναι μικρής πολιτικής σημασίας και αδύναμης εκλογικής επιρροής, γιατί δεν μπορεί να ξεπεράσει τα στενά περιθώρια του “κορσέ” που έχει επιβληθεί από τους δανειστές στην οικονομία και έχουν συμφωνηθεί από την κυβέρνηση. Συνεπώς η “μεγάλη αντεπίθεση” στερείται πυρομαχικών. Θα αφορά, έτσι,  περισσότερο στην καλιέργεια προσδοκιών παρά σε ευχάριστες εκπλήξεις

Άλλωστε, λένε, μπορεί ο πρωθυπουργός να κοιτάει με το ένα μάτι στην εκλογική του πελατεία, αλλά με το άλλο του μάτι οφείλει να κοιτάει προς τις Αγορές, στις οποίες η Ελλάδα θα πρέπει να προσφύγει για τη χρηματοδότησή της. Και στις Αγορές δεν αρέσουν οι “λαγοί”. Προτιμούν να βλέπουν μια οικονομική πολιτική, η οποία μπορεί να πείσει ότι η χώρα “παραμένει προσηλωμένη σε αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις που καθιστούν βιώσιμο το χρέος και εγγυώνται την ανάπτυξη”. Και αυτό το ζήτημα δεν συζητήθηκε χθες στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως δεν ενδιέφερε κιόλας…

economico.gr