Τζανακόπουλος: Η Τουρκία παίζει με τις ζωές των δύο φυλακισμένων στρατιωτικών μας

Στην υπόθεση των δύο φυλακισμένων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη αναφέρθηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην έναρξη της συνέντευξης του στην εκπομπή «Καλημέρα μαζί στις 7» του ΑΝΤ1, με τον Γιώργο Κούρο και την Στεφανία Μουρελάτου.

Όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «η Τουρκία στην υπόθεση αυτή, που είναι υπόθεση καραμπινάτης παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φαίνεται ότι λειτουργεί με όρους που δεν είναι μέσα στα όρια», σημειώνοντας ότι ελπίζει να υπάρξει σύντομα μια μεταστροφή της Τουρκίας στο ζήτημα αυτό.

«Προφανώς το θέμα αυτό ο κ. Ερντογάν το χρησιμοποιεί για να διαπραγματευθεί για άλλα πράγματα κι αυτό είναι το απαράδεκτο, δεν είναι δυνατό να παίζουμε με ανθρώπινες ζωές στο παιχνίδι της διπλωματικής σύγκρουσης, διότι τότε είμαστε εκτός των ορίων και περνάμε σε ένα πεδίο αρκετά εχθρικό», επεσήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Όπως συμπλήρωσε, «εμείς θα συνεχίσουμε να εξαντλούμε όλα τα μέσα της πολιτικής πίεσης, τις διπλωματικές και νομικές δυνατότητες, όμως όλα εξαρτώνται από την τουρκική Εισαγγελία, που στο σύστημα της χώρας είναι εξαρτώμενη από την τουρκική Κυβέρνηση».

«Ο κ. Ερντογάν μετά τις εκλογές νιώθει αρκετά ασφαλής κι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δύναται να υπάρξει μια χαλάρωση και νομίζω ότι η επιλογή που θα γίνει, θα είναι για μια αποκλιμάκωση των σχέσεων και εκεί είναι που μπορεί να τεθεί και το ζήτημα των δύο φυλακισμένων στρατιωτικών», κατέληξε επί του θέματος ο κ. Τζανακόπουλος.

Φοροελαφρύνσεις και κοινωνική πολιτική

«Υπάρχει η προοπτική να δούμε από το 2019 μια πολιτική στοχευμένων παρεμβάσεων και φορολεαφρύνσεων, όχι με την λογική του εφάπαξ βοηθήματος μέσω του υπερπλεονάσματος, αλλά με μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης, καθώς έχει δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ισχύσουν οι περικοπές στις συντάξεις από την Πρωτοχρονιά του 2019.

Σε ότι αφορά την «αντίδραση» της Γερμανίας για την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ σε πέντε νησιά που σηκώνουν το μεγάλο βάρος του Προσφυγικού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα στην ολοκλήρωση του προγράμματος και ότι η χώρα «αλλάζει σελίδα» μετά τις 20 Αυγούστου και το τέλος των μνημονίων. Υπογράμμισε ότι καθώς ζητούνται ισοδύναμα, δηλαδή πάγια μέτρα, «ανοίγει πόρτα» ώστε ο ΦΠΑ να παραμείνει παγωμένος και το 2019, όπως είπε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ζήτημα με τα  ισοδύναμα μέτρα που ζήτησε το Βερολίνο, «παγώνοντας» την εκταμίευση της δόσης των 15 δις ευρώ από τον ESM.

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ίσως και λόγω πιέσεων για την Συμφωνία των Πρεσπών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι δέχεται και σέβεται τις δηλώσεις του Προέδρου των ΑΝΕΛ ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την Κυβέρνηση ως το τέλος της τετραετίας.

Απέδωσε σκοπιμότητες στην αξιωματική αντιπολίτευση που εγείρει διαρκώς ζήτημα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, οι οποίες όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας, τον Σεπτέμβριο του 2019.