Η ελληνορωσική κρίση, το Μακεδονικό και η διαφοροποίηση του Πάνου Καμμένου λόγω Σαββίδη

Ενώ η ένταση στις σχέσεις Αθήνας – Μόσχας βρίσκεται στο κόκκινο, η νέα διαφοροποίηση του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου προκαλεί προβληματισμό στου Μαξίμου.

Την ίδια ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς βρίσκεται στα χαρακώματα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας για την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος – στενός φίλος του Ιβάν Σαββίδη – δείχνει ανοιχτά τη νέα του διαφοροποίηση από τις κεντρικές επιλογές εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης. Και μάλιστα με τον πιό εμφατικό τρόπο, καλώντας στο υπουργείο του και παρασημοφορώντας τον απερχόμενο στρατιωτικό ακόλουθο της Ρωσικής Πρεσβείας Υποστράτηγο  Gennady Mozhaev.

Ο Πάνος Καμμένος παρασημοφορεί – και μοιράζει τη φωτογραφία στον Τύπο – τον στρατιωτικό ακόλουθο της Ρωσικής Πρεσβείας Υποστράτηγο  Gennady Mozhaev.

Τροφή για νέες φήμες

Η τελευταία κίνηση του κ. Καμμένου έδωσε τροφή για νέες φήμες που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα του κυβερνητικού σχήματος. Το ερώτημα που απασχολεί τώρα το Μαξίμου είναι αν η στάση του Πάνου Καμμένου στο Σκοπιανό τον οδηγεί και στην κατ’ αντανάκλαση  διαφοροποίησή του στην όξυνση των ελληνο – ρωσικών σχέσεων ή αντίστροφα: αν οι στενές σχέσεις του με τον Ιβάν Σαββίδη και τα ρωσικά συμφέροντα που ο επιχειρηματίας εκπροσωπεί, αποτελούν και τη βασική αιτία της έντονης αντίθεσής του αρχηγού των ΑΝΕΛ στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ.

Χρονικές συμπτώσεις

Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν τη χρονική σύμπτωση της απόλυτης ταύτισης της ελληνικής κυβέρνησης με τους αμερικανικούς σχεδιασμούς στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, με τη διάλυση των στενών σχέσεων που διατηρούσε με τον Ιβάν Σαββίδη και την έντονη διαφοροποίηση του Πάνου Καμμένου στο Σκοπιανό.

Είναι γνωστή η έντονη δημόσια αντίδραση της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ελληνορώσου επιχειρηματία στη Βόρεια  Ελλάδα (τον οποίο φωτογραφίζει ως εντολοδόχο εκπρόσωπο ρωσικών συμφερόντων στην περιοχή)  και την πέραν του δέοντος “φιλική μεταχείρηση” που ο κ. Σαββίδης είχε από την κυβέρνηση.

Η αλλαγή στάσης

Η ραγδαία ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και τα όσα συμφωνήθηκαν στα ταξίδια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Ουάσινγκτον, συνέπεσε χρονικά με την άρον – άρον απομάκρυνση του κ. Σαββίδη από το στενό κύκλο του Μαξίμου και τη συνακόλουθη κραυγαλαία άρση της εύνοιας που του πρόσφερε η κυβέρνηση στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Το «μακρύ χέρι»

Ο κ. Σαββίδης θεωρείται από τους αμερικανικούς κύκλους στην Ελλάδα ως το “μακρύ χέρι” του περιβάλλοντος Πούτιν στα Βαλκάνια. Παρατηρητές δεν θεωρούν τυχαία την ανάμειξη του ονόματός του στις καταγγελίες του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ για βίαιη παρέμβαση “ελλήνων επιχειρηματιών” στα εσωτερικά της χώρας του με χρηματισμό κύκλων που αντιτίθενται στη συμφωνία των Πρεσπών. Μπορεί ο κ. Ζάεφ να μην είπε ονόματα, η ιστοσελίδα όμως που φιλοξένησε τις δηλώσεις του “κάρφωσε” στη συνέχεια τον κ. Σαββίδη, προκαλώντας τις αυτονόητες αντιδράσεις του ελληνορώσου επιχειρηματία.

Η συνέχεια αυτού του σίριαλ θα έχει σίγουρα ενδιαφέρον. Όπως και η σχέση των μελλοντικών πολιτικών επιλογών του κ. Καμμένου με τις προτεραιότητες της αντζέντας του Ιβάν Σαββίδη στη Βόρεια Ελλάδα.

economico.gr