Κουβέλης: Δεν μπορώ να αποκλείσω την 18μηνη κράτηση των στρατιωτικών

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνουν για 18 μήνες προφυλακισμένοι οι δύο στρατιωτικοί που κρατούνται στην Αδριανούπολη άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει το χρόνο αποφυλάκισης τους και αποκάλυψε ότι δεν επετράπη στην ελληνική πλευρά να εκπροσωπηθεί στον έλεγχο των κινητών τηλεφώνων των δύο στρατιωτικών.

Τόνισε πως στο παρελθόν τέτοια περιστατικά λύνονταν με τηλεφωνήματα ανάμεσα στις δύο πλευρές και εκτίμησε πως η σύλληψη είναι επιλογή του Ταγίπ Ερντογάν, την οποία και ενέταξε στο κλίμα έντασης που θέλει να έχει με τη χώρα μας.

Σημείωσε μάλιστα πως από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπάρχει κανένα διεθνές φόρουμ στο οποίο να μην έχει τεθεί το ζήτημα και η προσπάθεια να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο Έλληνες είναι συνεχής.

Πρόσθεσε δε, πως η λέξη αδιέξοδο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, σημειώνοντας ωστόσο ότι το μεγάλο χρονικό διάστημα κράτησής τους είναι μία σκληρή πραγματικότητα.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών είπε πως αν δε ολοκληρωθούν προηγουμένως όλα τα στάδια της, δεν μπορεί να έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο εκτιμώντας ωστόσο ότι θα περάσει με πλειοψηφία μεγαλύτερη από αυτή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την περικοπή των συντάξεων είπε ότι το θέμα θα το δούμε μετά την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αντίβαρα ή μετάθεση χρόνου ισχύος του μέτρου.

Τέλος δήλωσε ότι η διαδικασία για τις γαλλικές φρεγάτες προχωράει κανονικά.