Μητσοτάκης: Να γίνουν εκλογές – Θα μειώσουμε τους φόρους – Δεν θα κάνουμε απολύσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά να γίνουν εκλογές στην Ελλάδα προκειμένου να βγει η χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο.

Σε συνέντευξη του στη Sueddeutsche Zeitung, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως η αναξιοπιστία της κυβέρνησης Τσίπρα ευθύνεται για τη μεταμνημονιακή εποπτεία, εξέφρασε τη διαφωνία του για τη συμφωνία των Πρεσπών και κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Τέλος ανέφερε πως η κυβέρνηση της ΝΔ θα προχωρήσει σε μειώσεις φόρων.

Όσο γρηγορότερα γίνουν οι εκλογές τόσο το καλύτερο

«Εμείς λέμε ότι όσο γρηγορότερα γίνουν οι εκλογές τόσο το καλύτερο. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει να προσφέρει στη χώρα. Στις 20 Αυγούστου λήγει το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης της ΕΕ για την Ελλάδα, χρειαζόμαστε μια νέα κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον. Η οικονομία δεν αναπτύσσεται, με εξαίρεση τον τουρισμό και ουδείς μιλά για τα ιδιωτικά χρέη, που αυξήθηκαν την τελευταία τριετία κατά σχεδόν 50% από 80 σε 130 δισ ευρώ. Μιλώ για τα χρέη των πολιτών προς την εφορία, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τις τράπεζες. Πολλοί άνθρωποι διακατέχονται από αίσθημα απόγνωσης», λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει ότι η λήξη του προγράμματος δεν θα επιφέρει πραγματική ανακούφιση στους Έλληνες αφού οι φόροι παραμένουν πολύ υψηλοί, οι συντάξεις θα μειωθούν και πάλι και δεν υπάρχει κανένα αίσθημα ευφορίας.

«Αν ήταν η κατάσταση τόσο καλή όσο προσπαθεί να την παρουσιάσει η κυβέρνηση, γιατί τότε οκτώ στους δέκα Έλληνες λένε σ’ όλες τις δημοσκοπήσεις ότι δεν βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ; Χώρια που ακόμη κι όταν λήξει το πρόγραμμα θα συνεχιστεί η επιτήρηση της Ελλάδας από τους πιστωτές», λέει.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογραμμίζει ότι η παρατεινόμενη εποπτεία αντανακλά την έλλειψη εμπιστοσύνης των δανειστών έναντι της κυβέρνησης ως προς το αν θα εφαρμόσει όλες τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.

Ερωτηθείς για το πώς θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις του για μείωση των φόρων των επιχειρήσεων και του ΦΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης απαντά: «Θα σεβαστούμε όλους τους συμφωνηθέντες με τους δανειστές οικονομικούς στόχους. Αλλά υπάρχουν περιθώρια. Θέλουμε να κάνουμε εξοικονόμηση δαπανών και να μειώσουμε τους φόρους. Η κυβέρνηση έκανε ελάχιστα για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης. Αντιθέτως την τελευταία τριετία αύξησε τις δαπάνες προσωπικού κατά 500 εκ. ευρώ. Εγώ θέλω ένα μικρότερο, αλλά αποτελεσματικότερο κράτος.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε το πρωτογενές πλεόνασμα με την υπερφορολόγηση. Είναι δίκαιο αυτά τα χρήματα να επιστραφούν στην πραγματική οικονομία. Κατέστρεψαν ό,τι είχε απομείνει από τη μεσαία τάξη. Οι υψηλοί φόροι δεν φέρνουν ανάπτυξη, αλλά στρώνουν το δρόμο για τη φοροαποφυγή. Όταν φωνάζεις έναν ελαιοχρωματιστή για να σου βάψει το σπίτι, το κάνει μόνον αν δεν πρέπει να κόψει απόδειξη, αφού μετά την απόδοση των φόρων δεν βλέπει νόημα να δουλεύει. Προτείνει λοιπόν να το κάνει χωρίς απόδειξη. Αλλά αυτό είναι κακό για το κράτος και πρέπει να σπάσουμε αυτόν τον φαύλο-κύκλο».

“Δεν θα κάνουμε απολύσεις στο δημόσιο”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως θα μειώσει τους φόρους περιμένοντας να υπάρξει καλύτερη φορολογική συμμόρφωση: «Και για την παρακολούθηση των φοροφυγάδων υπάρχουν σήμερα αλύτερες δυνατότητες παρακολούθησης απ’ ό,τι παλαιότερα. Έχουμε τώρα μια ανεξάρτητη Αρχή φορολογικού ελέγχου, ήταν μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις και ευτυχώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν την πείραξε», είπε, υποσχόμενος να μην προχωρήσει σε νέες απολύσεις στο δημόσιο, αλλά να προσλαμβάνονται λιγότεροι από όσους βγαίνουν σε σύνταξη και να μειωθεί ο αριθμός των συμβάσεων ορισμένου χρόνου».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν ενημερώνει για τις διαβουλεύσεις της με το Βερολίνο για την επιστροφή των καταγεγραμμένων στην Ελλάδα προσφύγων, τονίζοντας ότι το προσφυγικό πρέπει να λυθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

“Ο Τσίπρας δεν ενδιαφέρεται για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ”

«Μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα, Άλλωστε πρόκειται για πολύ μικρούς αριθμούς. Σημαντικότερο είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, πράγμα που ίσως οφείλεται στα αριστερά του γονίδια ή στο ότι είναι όμηρος συγκεκριμένων αριστερών ομάδων. Ως εκ τούτου δεν είναι αξιόπιστος συνομιλητής. Χωρίς προστασία των εξωτερικών συνόρων δεν μπορούμε να έχουμε ελεύθερες μετακινήσεις εντός της ΕΕ», είπε και έστρεψε τα βέλη του σε χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία που αρνούνται να δεχθούν τον επιμερισμό των προσφύγων με αποτέλεσμα να σηκώνει η Ελλάδα ένα πολύ μεγάλο βάρος. «Πρέπει να νιώσουν τις συνέπειες. Αυτό δεν είναι απειλή κατά της Πολωνίας και της Ουγγαρίας. Αλλά τα βάρη πρέπει να επιμερίζονται», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Διαφωνούμε με τη συμφωνία των Πρεσπών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι διαφωνεί με τη συμφωνία των Πρεσπών υπογραμμίζοντας ότι συνιστά παράδοξο να αποκαλείται η γειτονική χώρα «Βόρεια Μακεδονία» και να χαρακτηρίζεται η γλώσσα και η ταυτότητα των κατοίκων της «μακεδονική». «Έχω πει ξεκάθαρα ότι δεν μου αρέσει αυτή η συμφωνία. Λέω όμως ότι θα σεβαστώ το αποτέλεσμα ως υποχρέωση της χώρας, αν επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή. Αλλά το κόμμα μου, η Νέα Δημοκρατία θα την καταψηφίσει», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ερώτηση για το αν θα προτιμούσε εκλογές μετά την επικύρωση ο κ. Μητσοτάκης απαντά «όχι. Αλλά αν είχα εγώ διαπραγματευτεί, θα αναζητούσα μια άλλη λύση. Ο βόρειος γείτονάς μας πήρε από μας κάτι, που καμιά ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν ήταν έτοιμα να παραχωρήσει: το δικαίωμα σε μια μακεδονική εθνικότητα και μια μακεδονική γλώσσα, μολονότι τώρα αποκαλούμε τη χώρα αυτή Βόρεια Μακεδονία. Αυτό συνιστά ένα παράδοξο».

«Πρέπει να δείξουμε μεγάλη ευαισθησία εν προκειμένω. Η πλειοψηφία των Ελλήνων απορρίπτει τη συμφωνία. Ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα πολλοί άνθρωποι είναι πολύ οργισμένοι. Εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις εκεί χρησιμοποιούν στα προϊόντα τους τον όρο «μακεδονικός». Δεν θα είχα καμία αντίρρηση αν λέγαμε ότι η γλώσσα που ομιλείται στα Σκόπια είναι σλαβομακεδονική. Όχι όμως μακεδονική» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:

«Οι γείτονές μας θα κάνουν δημοψήφισμα, και πιστεύω ότι η συμφωνία θα επικυρωθεί εκεί. Σ’ εμάς δεν θα είχε καμία τύχη σ’ ένα δημοψήφισμα. Δεν θέλω δημοψήφισμα γιατί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να αποφασίζει η Βουλή. Αλλά αυτό αποτελεί αφορμή για σκέψεις. Και σ’ αυτή την περίπτωση ο κ. Τσίπρας δεν διαβουλεύτηκε προηγουμένως μαζί μας. Θέλει να αξιοποιήσει το θέμα για να διασπάσει το κόμμα μου, αλλά εγώ δεν πρόκειται να συμπράξω. Είναι σημαντικό για το μέλλον της Ελλάδας να παραμείνει ενωμένη η ΝΔ και να μπορέσει να σχηματίσει σύντομα μια συμπαγή φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση».

“Η Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο”

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά και την παρατεινόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο εκφράζοντας την ελπίδα κάποια μέρα να μπορέσει να γίνει μια νέα αρχή στις διμερείς σχέσεις: «Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο.

«Για παράδειγμα δεν πρέπει να κρατά δύο Έλληνες αξιωματικούς που μπήκαν κατά λάθος τον Μάρτιο, μια μέρα που είχε ομίχλη, σε τουρκικό έδαφος. Δεν είναι ένδειξη σχέσεων καλής γειτονίας. Ελπίζω κάποια μέρα να μπορέσουμε να κάνουμε μια έντιμη νέα αρχή στις σχέσεις μας με τον κ. Ερντογάν. Αλλά χρειάζονται δύο για να χορέψουν τανγκό», είπε τονίζοντας ότι δεν χωρά καμία σύγκριση με την περίπτωση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα. «Εμείς σεβόμαστε τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης. Δεν είμαστε στο παζάρι».

Όσα είπε για τους ψηφοφόρους του Εξωτερικού

Τέλος, αναφέρθηκε και στο θέμα των Ελλήνων ψηφοφόρων που ζουν στο εξωτερικό και υποχρεούνται να έρχονται στην Ελλάδα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

«Εγώ θα το άλλαζα αυτό, αλά για αλλαγές στον εκλογικό νόμο απαιτούνται 200 ψήφοι στη Βουλή. Κι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το θέλει, γιατί φοβούνται ότι όσοι ζουν στο εξωτερικοί είναι επιφυλακτικοί απέναντι σ’ αυτή την κυβέρνηση. Τα τελευταία 7-8 χρόνια 400.000 νέοι εγκατέλειψαν την Ελλάδα λόγω της κρίσης και μια αριστερή κυβέρνηση τους λέει: «Αν έχετε χρήματα, αγοράστε εισιτήριο και ψηφίστε. Αλλά αν είστε φτωχοί, αφήστε το. Είναι παράλογο», καταλήγει.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη:
ΣΖ: Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά σήμερα με πλειοψηφία μόνο δύο ψήφων στο κοινοβούλιο. Η Ελλάδα είναι μπροστά σε νέες εκλογές;
KM: Εμείς λέμε ότι όσο ταχύτερα γίνουν οι εκλογές, τόσο το καλύτερο. Η Κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει τίποτε να προσφέρει στη χώρα. Στις 20 Αυγούστου λήγει το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Χρειαζόμαστε μια νέα κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον. Η οικονομία δεν αναπτύσσεται με εξαίρεση τον τομέα του τουρισμού. Και κανείς δεν μιλά για το ιδιωτικό χρέος, το οποίο έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 50% τα τελευταία τρία χρόνια, από 80 δισ. σε 130. Αναφέρομαι στα χρέη των πολιτών στην εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν χάσει την ελπίδα.
ΣΖ: Πώς θα αντιληφθούν οι πολίτες ότι τελείωσαν τα μνημόνια;
Οι άνθρωποι δεν θα αισθανθούν καμία πραγματική αλλαγή. Οι φόροι ήταν και παραμένουν πολύ υψηλοί. Οι συντάξεις θα περικοπούν για άλλη μια φορά. Το έχει άλλωστε συμφωνήσει αυτό ο κ. Τσίπρας. Συνεπώς, δεν υπάρχει καμία αισιοδοξία. Εάν η κατάσταση ήταν τόσο καλή όσο η κυβέρνηση προσπαθεί να την παρουσιάσει, τότε γιατί οκτώ στους δέκα Έλληνες πολίτες ισχυρίζονται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ότι δεν βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ; Πέραν αυτών, είναι γνωστό ότι και μετά τη λήξη του προγράμματος, θα συνεχιστεί η επιτήρηση της Ελλάδος από τους πιστωτές.
ΣΖ: Και αυτό είναι καλό ή κακό για την Ελλάδα;
KM: Όσο μεγαλύτερη ανεξαρτησία έχουμε, τόσο καλύτερο είναι για εμάς. Το πρόβλημα είναι το έλλειμμα εμπιστοσύνης. Εάν υπήρχε αρκετή εμπιστοσύνη ότι θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε συμφωνήσει, τότε δεν θα χρειαζόταν ένας τόσο αυστηρός μηχανισμός επιτήρησης. Και είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ένας τόσο αυστηρός μηχανισμός. Στην περίπτωση της Πορτογαλίας, της Ιρλανδία και της Κύπρου δεν υπήρχε αυτή η επιτήρηση.
ΣΖ: Υπόσχεστε μείωση φόρων στις επιχειρήσεις και μείωση του ΦΠΑ από το 24% που είναι σήμερα. Πώς θα μπορέσετε να βρείτε τους απαιτούμενους πόρους εντός ενός τόσο αυστηρού και προκαθορισμένου δημοσιονομικού πλαισίου;
ΚΜ: Θα τηρήσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές. Αλλά υπάρχουν περιθώρια ευελιξίας. Θέλουμε να μειώσουμε τις δαπάνες και να μειώσουμε τους φόρους. Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτε για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Αντίθετα, έχει αυξήσει το μισθολογικό κόστος κατά 500 εκ. ευρώ την τελευταία τριετία. Ο δικός μου στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα μικρότερο αλλά πιο αποτελεσματικό κράτος. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπερφορολογώντας την οικονομία, συσσώρευσε το υπερπλεόνασμα. Είναι δίκαιο να επιστρέψουμε αυτά τα χρήματα στην πραγματική οικονομία. Έπληξαν τη μεσαία τάξη με τους υψηλούς φόρους οι οποίοι υποσκάπτουν την ανάπτυξη και ευθύνονται για την φοροδιαφυγή. Για παράδειγμα, εάν ζητήσεις από κάποιον να σου βάψει το σπίτι, θα δεχθεί μόνον αν δεν σου κόψει απόδειξη. Διότι οι φόροι και οι εισφορές είναι τόσο υψηλοί που δεν έχει κίνητρο να δουλέψει αλλιώς. Για αυτό και είναι σύνηθες να σου προτείνουν να δουλέψουν χωρίς απόδειξη, διότι αυτό -θα σου πουν- συμφέρει οικονομικά και τους δύο. Αλλά φυσικά αυτό είναι κακό για το κράτος. Αυτόν τον φαύλο κύκλο θέλουμε να σπάσουμε.
ΣΖ: Τι προτίθεστε να κάνετε γι ‘αυτό;
ΚΜ: Θα μειώσω φόρους και θα αναμένω μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση. Και έχουμε σήμερα περισσότερα μέσα σε σχέση με το παρελθόν να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή. Έχουμε την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία ήταν μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ευτυχώς δεν ανέτρεψε.
ΣΖ: Μικρότερο κράτος, αυτό σημαίνει και άλλες απολύσεις;
ΚΜ: Όχι. Σήμαινει ότι θα προσλαμβάνουμε λιγότερους ανθρώπους από αυτούς που συνταξιοδοτούνται. Και θα μειώσουμε τον αριθμό των συμβασιούχων.
ΣΖ: Το Βερολίνο και η Αθήνα διαπραγματεύονται επί του παρόντος μια διμερή συμφωνία για τον επαναπατρισμό προσφύγων που έχουν καταγραφεί από την Ελλάδα. Ποια είναι η άποψή σας;
ΚΜ: Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν μπήκε στον κόπο να μας ενημερώσει για αυτές τις διαπραγματεύσεις. Ανέκαθεν υποστήριζα ότι το πρόβλημα του μετανάστευτικού πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και αναγνωρίζω στην Καγκελάριο ότι προσπαθεί ώστε όλα τα μέλη της ΕΕ να μοιραστούν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα. Άλλωστε αυτή θα αφορά μικρό αριθμό ανθρώπων. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο κ. Τσίπρας αδιαφορεί για την προστασία των συνόρων της ΕΕ. Αυτό μπορεί να οφείλεται στις αριστερές του καταβολές ή στο γεγονός ότι είναι όμηρος συγκεκριμένων αριστερών ομάδων. Συνεπώς, δεν είναι αξιόπιστος συνομιλητής. Χωρίς την προστασία των εξωτερικών συνόρων, δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε την ελεύθερη μετακίνηση στην ΕΕ. Ούτε μπορώ να δεχτώ ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπως για παράδειγμα η Ουγγαρία, αρνούνται να αναλάβουν τα βάρη που τους αναλογούν και να δεχτούν πρόσφυγες στην επικράτεια τους. Έτσι, η Ελλάδα σηκώνει ένα δυσβάσταχτο βάρος.
ΣΖ: Τι πρέπει να γίνει στις χώρες που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες;
ΚΜ: Πρέπει να υποστούν τις συνέπειες. Και αυτό δεν συνιστά απειλή για την Πολωνία ή για την Ουγγαρία. Αλλά εκ των πραγμάτων όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
ΣΖ: Τι συμβαίνει με τη συμφωνία του Δουβλίνου η οποία ορίζει ότι οι πρόσφυγες πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα όπου καταχωρήθηκαν για πρώτη φορά;
ΚΜ: Η συμφωνία του Δουβλίνου έχει χρεοκοπήσει. Χρειαζόμαστε μια νέα. Όμως, θα πρέπει και εμείς να εξορθολογίσουμε τη διαδικασία χορήγησης ασύλου καθώς αυτή είναι πολύ χρονοβόρα. Έτσι, οι πρόσφυγες παραμένουν στα νησιά αβεβαιοι για το τι μέλλει γενέσθαι. Πρέπει η διαδικασία να επιταχυνθεί σημαντικά. Σε όποιον χορηγείται άσυλο, είναι ελεύθερος να πάει όπου θέλει. Όσοι, όμως, δεν το λαμβάνουν θα πρέπει να επιστρέφουν στην Τουρκία, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της ΕΕ με την Άγκυρα.
ΣΖ: Ο κ. Τσίπρας κατέληξε σε μία συμφωνία για ένα ζήτημα που ήταν αντικείμενο διαμάχης εδώ και 25 χρόνια. Έτσι ο βόρειος γείτονας σας θα ονομάζεται στο εξής Βόρεια Μακεδονία. Όμως, ο δεξιός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει τη συμφωνία και για αυτό είναι και τόσο επισφαλής. Ακόμα και εσείς, εναντιώνεστε στη συμφωνία την οποία η γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισε ιστορική καθ’ότι ανοίγει το δρόμο στα Σκόπια για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Πως μπορείτε να εξηγήσετε τη στάση σας στους Ευρωπαίους Εταίρους σας;
ΚΜ: Έχω καταστήσει σαφές ότι δεν θεωρώ καλή αυτή τη συμφωνία. Η Νέα Δημοκρατία θα την καταψηφίσει, όποτε κι αν αυτή έρθει προς ψήφιση. Αλλά προφανώς οφείλω να τη σεβαστώ ως εθνική δέσμευση της Ελλάδας εφόσον αυτή κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο.
ΣΖ: Θα προτιμούσατε να γίνουν οι εκλογές μετά την κύρωση της συμφωνίας;
ΚΜ: Όχι. Αλλά αν είχαμε διαπραγματευθεί εμείς, θα αναζητούσαμε διαφορετική λύση. Η Κυβέρνηση έχει παραχωρήσει στον βόρειο γείτονα μας κάτι που καμία άλλη ελληνική κυβέρνηση δεν θα διανοούνταν να κάνει: να αναγνωρίσει «μακεδονική εθνότητα» και «μακεδονική γλώσσα» παρά το γεγονός ότι η χώρα θα ονομαστεί «Βόρεια Μακεδονία». Αυτό είναι παράδοξο.
ΣΖ: Αλλά ο όρος μακεδονική γλώσσα έχει χρησιμοποιηθεί στα έγγραφα του ΟΗΕ από το 1977.
ΚΜ: Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Το σκοπιανό είναι ένα ευαίσθητο θέμα. Η πλειοψηφία των Ελλήνων απορρίπτει τη συμφωνία. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, πολλοί άνθρωποι είναι οργισμένοι. Επίσης, εκατοντάδες ελληνικές εταιρείες χρησιμοποιούν τον όρο “μακεδονικό” για τα προϊόντα τους. Δεν θα μας πείραζε αν λέγαμε ότι η γλώσσα που ομιλείται στα Σκόπια είναι η Σλαβομακεδονική, αλλά όχι η Μακεδονική. Στη γειτονική μας χώρα θα γίνει δημοψήφισμα και πιστεύω ότι η συμφωνία θα γίνει αποδεκτή. Στην Ελλάδα το δημοψήφισμα δεν θα είχε καμία τύχη [να περάσει η συμφωνία]. Να ξεκαθαρίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν θέλω να γίνει δημοψήφισμα διότι πιστεύω ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να αποφασίζει για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτό όμως είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει. Ο κ. Τσίπρας δεν μας συμβουλεύτηκε ούτε σε αυτήν την περίπτωση. Θέλει να χρησιμοποιήσει το σκοπιανό για να διασπάσει τη Νέα Δημοκρατία αλλά εμείς δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι του. Είναι σημαντικό για το μέλλον της Ελλάδας η Νέα Δημοκρατία να παραμείνει ενωμένη και σύντομα να συγκροτήσει μια σταθερή φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση.
ΣΖ: Η Ελλάδα είναι από καιρό υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και για τη δική της ασφάλεια. Αλλά δεν μπορεί να συμβεί αυτό στο άμεσο μέλλον. Τι σημαίνει αυτό για την Αθήνα;
ΚΜ: Η Τουρκία πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο. Για παράδειγμα, δεν πρέπει να κρατάει ομήρους τους δύο Έλληνες που εισήλθαν κατά λάθος σε τουρκικό έδαφος μία ομιχλώδη μέρα του Μαρτίου. Αυτό δεν αποτελεί ένδειξη σχέσεων καλής γειτονίας. Ελπίζω ότι στο μέλλον θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα νέο έντιμο ξεκίνημα στις σχέσεις μας με τον κ. Ερντογάν. Αλλά για να συμβεί αυτό, χρειάζονται δύο.
ΣΖ: Η σύλληψη των αξιωματικών έγινε σε αντίποινα για τη χορήγηση ασύλου στους οκτώ Τούρκους αξιωματικού που εισήλθαν στην Ελλάδα μετά την προσπάθεια πραξικοπήματος πριν από δύο χρόνια;
ΚΜ: Οι δυο αυτές περιπτώσεις δεν είναι συγκρίσιμες. Εμείς σεβόμαστε τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης. Δεν θα μπούμε σε μία λογική να κάνουμε παζάρια.
ΣΖ: Σε αντίθεση με τους Τούρκους στη Γερμανία, οι Έλληνες δεν επιτρέπεται να ψηφίζουν στο εξωτερικό. Πρέπει να ταξιδέψουν μέχρι την Ελλάδα. Γιατί συμβαίνει αυτό;
ΚΜ: Θέλω να το αλλάξω αυτό αλλά για αλλαγές που αφορούν τον εκλογικό νόμο, απαιτούνται 200 ψήφοι στο κοινοβούλιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το θέλει διότι φοβάται ότι όσοι ζουν στο εξωτερικό είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην Κυβέρνηση. Τα τελευταία επτά ή οκτώ χρόνια, πάνω από 400 χιλ. νέοι Έλληνες έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα εξαιτίας της κρίσης. Και μια αριστερή κυβέρνηση τους λέει: Εάν έχετε χρήματα, αγοράστε ένα εισιτήριο και ψηφίστε. Αλλά αν είστε φτωχοί, αφήστε το. Αυτό είναι παράλογο.