Για τη συνεισφορά του στη διατήρηση της ειρήνης στα Βαλκάνια θα βραβευτεί ο Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας, θα βρεθεί σήμερα στο Μόσταρ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, όπου θα βραβευτεί από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών της χώρας, Ντενίς Ζβίζντιτς για τη συνεισφορά του στη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή των Βαλκανίων σε εκδήλωση του Κέντρου για την Ειρήνη και την Πολυεθνοτική Συνεργασία.

Ο πρωθυπουργός θα έχει το απόγευμα τετ α τετ συνομιλία με τον κ. Ζβίζντιτς και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου. Αργότερα, αναμένεται η άφιξη του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ και του Μαυροβούνιου Ντούσκο Μάρκοβιτς, ώστε να πραγματοποιηθεί τετραμερής συνάντηση.

Θα ακολουθήσει περίπατος στην «Παλαιά Γέφυρα», με αφορμή την επέτειο της ανοικοδόμησης της. Η συγκεκριμένη γέφυρα αποτελούσε παλιότερα σημείο συνάντησης Σέρβων και Βόσνιων, αλλά καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας. Η επίσκεψη εκεί θα έχει ισχυρό συμβολισμό και αναμένεται να στείλει μήνυμα ειρήνης στα Βαλκάνια.

Στη συνέχεια, οι Τσίπρας και Ζάεφ θα υπογράψουν τη χάρτα ειρήνης και θα παραλάβουν τα βραβεία τους. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, είναι προγραμματισμένο, να απευθύνει ομιλία στις 10 το βράδυ.

Δυσαρέσκεια για τον Ρουβίκωνα

Μετά την επίθεση του Ρουβίκωνα στο Υπουργείο Εξωτερικών, οι αρμόδιες αρχές συγκεντρώνουν υλικό από τς κάμερες, ώστε να ταυτοποιήσουν και να συλλάβουν τους δράστες της επίθεσης. Στα κυβερνητικά στελέχη κυριαρχεί η αντίληψη πως αυτή τη φορά ο Ρουβίκωνας έδρασε “προβοκατόρικα” και πως “μιμήθηκε ακροδεξιές ομάδες”, οι οποίες αντιδρούν στη συμφωνία για το ονοματολογικό.

«Ο Ρουβίκωνας είναι μια περίεργη πολιτική ομάδα, η οποία παρουσιάζει μία αφήγηση, αλλά οι πράξεις της δεν συντείνουν προς την ομαλή κατεύθυνση της κοινωνικής ζωής» σημείωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής (και πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας), Δημήτρης Βίτσας στον ΑΝΤ1.

Ετοιμάζεται η επικοινωνιακή αντεπίθεση

Φαίνεται πως έχουν κλειδώσει οι δύο συμβολικές εκδηλώσεις, στις οποίες θα μιλήσει ο πρωθυπουργός, με αφορμή την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια. Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί στο Καστελλόριζο αμέσως μετά το χρονικό ορόσημο της 20ης Αυγούστου και η δεύτερη στην Πνύκα, κατά πάσα πιθανότητα στις 27 του μήνα. Ήδη έχουν αρχίσει και στέλνονται προσκλήσεις, ενώ έχει ενημερωθεί και η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.