Ισορροπία με πολλά σημεία σύγκρουσης «βλέπει» ο διεθνής Τύπος στην προγραμματική ομιλία Τσίπρα

Την εκτίμηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να ισορροπήσει ανάμεσα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας, γέρνοντας τελικά μάλλον προς το εσωτερικό, φιλοξενούν τα περισσότερα ξένα ΜΜΕ στις πρώτες τους αντιδράσεις για την ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ανάλογη αμφιθυμία, μάλλον, επικρατεί, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, και στις Βρυξέλλες. Πολλοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο Α. Τσίπρας τελικά επέλεξε το δρόμο της σύγκρουσης με τους πιστωτές (κάτι που αναφέρουν και διεθνή ΜΜΕ). Άλλοι υποστηρίζουν ότι ήταν φυσικό στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, μόλις δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές, να μην μπορεί να υπαναχωρήσει δραματικά από τις προεκλογικές του εξαγγελίες. Υπάρχουν και κάποιοι, λιγότεροι, που εμφανίζονται πιο ήπιοι και να εκτιμούν ότι ουσιαστικά ισορρόπησε ικανοποιητικά, αφού και τις περισσότερες εξαγγελίες με σοβαρό δημοσιονομικό κόστος τις παρέπεμψε στο απώτερο μέλλον του τετραετούς μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Όπως και να έχει ακολουθούν 24ωρα εντατικότατων διαπραγματεύσεων και σκληρών αντιπαραθέσεων που ουδείς γνωρίζει ποιά κατάληξη θα έχουν. Εντούτοις, τα διεθνή ΜΜΕ αποτιμούν ως «θετικό στοιχείο» το γεγονός ότι στην Αθήνα βρίσκονται ο Πρόεδρος του Euro Working Group Τόμας Βίζερ και ο επικεφαλής της Τρόικας, από πλευράς Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο, που θα έχουν σειρά επαφών με το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να προετοιμαστεί η ελληνική παρουσίαση στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ και του Μάριο Ντράγκι.

Ενδεικτικά ακολουθούν ορισμένα από τα ξένα δημοσιεύματα:

«Ο νέος Πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να ζητήσει παράταση του μνημονίου, θέτοντας ουσιαστικά τον εαυτό του σε μια μεγάλη τροχιά σύγκρουσης με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες στο Eurogroup της Πέμπτης» αναφέρει το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters στην ανάρτησή του με τίτλο «Ο Tσίπρας μόλις συγκρούστηκε δραστικά με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες».

«O Τσίπρας βάζει ως προτεραιότητα τους ανέργους αντί για τις πιστωτές» είναι ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος της βρετανικής εφημερίδας Guardian. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε τις προγραμματικές του δηλώσεις σε ένα θαρραλέο διάγγελμα που έθεσε ως προτεραιότητα τους ανέργους και τους φτωχούς πάνω από τους διεθνείς πιστωτές που έχουν δανείσει τη χώρα πάνω από 300 δις δολάρια», σημειώνει η ανταποκρίτρια.  «Τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση είναι ελάχιστα σε σχέση με το πόσο μεγάλες είναι οι πιστωτικές υποχρεώσεις της Ελλάδας. Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 25 δις δολάρια φέτος. Κάποιοι παρατηρητές πιστεύουν ότι αυτό θα διώξει την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη», καταλήγει.

«Μη υπάκουος ο Τσίπρας, δεσμεύεται να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, να αποκαταστήσει το αφορολόγητο και βάλει φρένο στις ιδιωτικοποιήσεις σε μια ομιλία που τον θέτει σε τροχιά σύγκρουσης με τους πιστωτές», είναι το πρώτο σχόλιο του αμερικανικού Bloomberg.

«O ελληνας Πρωθυπουργός σκοπεύει να τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις» αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNN. Το δημοσίευμα επικεντρώνεται στην άρνηση του Aλέξη Τσίπρα να ζητήσει παράταση του Μνημονίου «Ο Τσίπρας πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ζητάει μια συμφωνία-γέφυρα μέχρι τον Ιούνιο όταν μια καλύτερη συμφωνία θα μπορεί να επιτευχθεί με τους Ευρωπαίους ηγέτες»

«Ο Τσίπρας υπόσχεται φως, τροφή, στέγη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους φτωχότερους Έλληνες» είναι ο τίτλος της ηλεκτρονικής έκδοσης της El Pais, η οποία αφιέρωσε στις προγραμματικές δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης την θέση του πρώτου θέματός της, επιβεβαιώνοντας το σταθερό ενδιαφέρον της ισπανικής κοινής γνώμης για τα τεκταινόμενα εδώ. Υπενθυμίζεται ότι την ημέρα των εκλογών η εφημερίδα είχε τρία διαφορετικά πρωτοσέλιδα θέματα από την Αθήνα.

«Ο Τσίπρας ανακοίνωσε δέσμη μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα΄, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θέλει να πληρώσει τα χρέη της», αναφέρει το άρθρο. Στα μέτρα για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης που προκάλεσε το μνημόνιο δίνει ιδιαίτερη έμφαση και η επίσης ισπανική El Mundo.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel ο Τσίπρας ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα διάσωσης έχει αποτύχει. Και προσθέτει  ότι ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή ξεκαθάρισε ότι η νέα κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να ζητήσει επέκταση του ελληνικού προγράμματος γιατί όπως είπε «δεν μπορεί να ζητήσει επέκταση σε ένα λάθος».

«Κρατάμε τις υποσχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας μας και αυτές δεν είναι διαπραγματεύσιμες», γράφει η Bild στην ηλεκτρονική της ιστοσελίδα, μεταφέροντας τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού.

«Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα μέχρι και 15 δισεκατομμύρια ευρώ» έχει τίτλο το άρθρο της γερμανικής Frankfurter Allgemeine Zeitung που αναφέρεται στις προγραμματικές δηλώσεις της Ελληνικής κυβέρνησης, ενώ η online έκδοση της εφημερίδας θέλει την χώρα μας να επείγεται να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές εντός 15 ημερών.

Στην ηθική υποχρέωση της Ελλάδας να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις αναφέρεται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Είναι ιστορική μας υποχρέωση να διεκδικήσουμε το κατοχικό δάνειο και τις επανορθώσεις», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Ο Αλέξης Τσίπρας θέτει τους όρους του πριν τις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της γαλλικής Le Monde, η οποία αναφέρει ότι ενώπιον της βουλής ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα τηρήσει τις υποσχέσεις του απέναντι στους Έλληνες πολίτες αλλά και ότι θα τιμήσει τις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στους πιστωτές, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί ένα «πρόγραμμα – γέφυρα» και όχι παράταση του υφιστάμενου προγράμματος.

Πρόγραμμα – «γέφυρα» ζητά η Ελλάδα, αναφέρει το βρετανικό BBC και προσθέτει ότι αν και οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν απορρίψει τις προσπάθειες επαναδιαπραγμάτευσης της Ελλάδας παρόλα αυτά ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε τον τερματισμό των μέτρων λιτότητας.«Πρόκληση» χαρακτηρίζει η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero την ομιλία του πρωθυπουργού προσθέτοντας ότι δεν παρέκκλινε από τις προεκλογικές δεσμεύσεις.
 «Θα σεβαστώ το εκλογικό μας πρόγραμμα. Το Μνημόνιο απέτυχε από μόνο του. Η κυβέρνησή μας δεν δικαιούται να ζητήσει την παράτασή του: ζητά μια νέα συμφωνία – γέφυρα μέχρι τον Ιούνιο για να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος. Η Ελλάδα θέλει μια βιώσιμη συμφωνία με τους εταίρους, και πιστεύω ότι θα το πετύχουμε» είναι ένα από τα αποσπάσματα της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα που μεταφέρει η επίσης ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera υποστηρίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας προκαλεί πάντα την ΕΕ.
Στα σχέδια του Α. Τσίπρα να καταργήσει πολλά από τα μνημονιακά μέτρα λιτότητας αναφέρεται το Dow Jones Newswires, που θεωρεί ότι η Ελληνική κυβέρνηση έχει τεθεί σε πορεία σύγκρουσης με τους Ευρωπαίους εταίρους της.