Μπόνους σε όσους πληρώνουν κανονικά

«Υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, αλλά νομίζουμε ότι άμεσα με τα μέτρα που θα ξεκινήσουμε θα υπάρξει ρευστότητα» δήλωσε σήμερα Πέμπτη (26/02) ο Υπουργός Επικρατείας και υπεύθυνος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA.

Αναφερόμενος στη φορολογία και στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής τόνισε ότι «θα έχουμε αντιμετωπίσει το πρόβλημα, πρέπει να είμαστε πιστοί σε αυτή την προσπάθεια που ξεκινήσαμε». Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν θα μπουν άλλα μέτρα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το mail Χαρδούβελη είχε μέτρα, όχι το mail Βαρουφάκη».

Αναφορικά με τα μέτρα, διαβεβαίωσε ότι όσα αφορούν την ανθρωπιστική κρίση θα αρχίσουν να υλοποιούνται από σήμερα (26/02) μέχρι και το τέλος του χρόνου που θα δοθεί η 13η σύνταξη, ωστόσο όμως άφησε ερωτηματικά για το θέμα του ΕΝΦΙΑ και αν ο συγκεκριμένος φόρος θα καταργηθεί από φέτος.

Ο κ. Φλαμπουράρης εμφανίστηκε ιδιαίτερα προσεκτικός στις λέξεις που επέλεξε να χρησιμοποιήσει λέγοντας ότι ελπίζει και πιστεύει ότι θα καταργηθεί, χωρίς να σχολιάσει περαιτέρω τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο θα γίνει από την επόμενη χρονιά και όχι από φέτος. Ανέφερε πως έχει αρχίσει η επεξεργασία του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, την τελευταία δόση του οποίου κάλεσε τους πολίτες να πληρώσουν. “Δεν υπάρχει περίπτωση τα όρια για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία να τα πάμε για την οικογένεια κάτω από τις 500.000 ευρώ με αναθεωρημένες τις αντικειμενικές αξίες”, διευκρίνισε.

Σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές αξίες επισήμανε ότι “δεν μπορούμε οριζόντια να τις κατεβάσουμε, πρέπει να γίνει με ζώνες” και “αυτό θα καθυστερήσει λίγο”, ενώ για την επαναφορά του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ σημείωσε ότι “θέλει τουλάχιστον τρεις μήνες για να φτιαχτεί, δεν το βλέπω νωρίτερα για τον Μάιο, Ιούνιο”.

Ξεκαθάρισε ότι η σχέση μεταξύ του Γ. Βαρουφάκη και του Γ. Δραγασάκη “είναι άριστη” και εκτίμησε ότι δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ γιατί δεν φέρνει έσοδα. Αναφορικά με τις 100 δόσεις είπε ότι «θα φέρουν έσοδα, δεν θα δημιουργήσουν χρηματοπιστωτικό πρόβλημα. Δεν μπορούν να μην το αποδεχθούν οι εταίροι, εμείς θα προχωρήσουμε».

Αποκάλυψε πως όσοι πληρώνουν κανονικά μέχρι τώρα πρέπει να έχουν ένα μπόνους και υπογράμμισε πως το σχετικό νομοσχέδιο των 100 δόσεων θα κατατεθεί κανονικά όπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση. Αναφερόμενος στη χθεσινή ψηφοφορία στην Κοινοβουλευτική Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε ότι ο κ. Λαφαζάνης ψήφισε λευκό και είπε ότι ήταν μία παραγωγική συνεδρίαση με στήριξη, κριτική και απόρριψη. Δήλωσε ότι 18 (από όσους μίλησαν) τάχθηκαν εναντίον ή διατύπωσαν εντονότατο προβληματισμό τους με τη λίστα Βαρουφάκη. Εκτίμησε ότι όσοι διαφώνησαν χθες δεν θα ψήφιζαν αρνητικά στη Βουλή και σημείωσε ότι σε περίπτωση ψηφοφορίας δεν θα ήταν πάνω από 3-4 αυτοί που θα ψήφιζαν κατά της συμφωνίας.

Πρόσθεσε ότι «ο κόσμος πρέπει να συνηθίζει και στην Αριστερά θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και θα πρέπει να εκφράζονται» ενώ στο ερώτημα αν πρέπει αυτή η συμφωνία να έρθει στη Βουλή ο Υπουργός Επικρατείας ήταν κατηγορηματικός. «Χθες δεν αποφασίσαμε τι θα γίνει. Κάποιοι υποστήριξαν ότι πρέπει να έρθει, κάποιοι υποστήριξαν ότι δεν είναι ανάγκη να έρθει στη Βουλή. Η τελική απόφαση θα παρθεί στην Πολιτική Γραμματεία. Αν θέλετε τη γνώμη τη δική μου πρέπει να έρθει, από κει και πέρα δεν μπορώ να σας πω τι θα γίνει», είπε ο κ. Φλαμπουράρης.

Σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή της δόσης του ΔΝΤ είπε ότι “αν δεν έχουμε μαζέψει το 1,4 δισ. ευρώ και έχουμε μαζέψει 0,8 εκατ. ευρώ θα ζητήσουμε παράταση δύο μηνών”και συμπλήρωσε λέγοντας ότι “δεν θα γίνει πιστωτικό γεγονός, δεν τους συμφέρει ούτε αυτούς ούτε εμάς”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είχε δηλώσει σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ότι “θα έχουμε πρόβλημα στην αποπληρωμή των δόσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τώρα και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Ιούλιο”.