Τον Ιούνιο μνημόνιο 3 με νέο δάνειο

Σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση άσκησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στην εναρκτήρια ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι έναν μήνα μετά τις εκλογές «βρισκόμαστε στο απόλυτο στρατηγικό κενό, είναι όλα στον αέρα» και εκτίμησε ότι όλα αυτά οδηγούν μετά τον Ιούνιο «πλησίστιοι να μπούμε στο μνημόνιο 3 με νέο δάνειο».

Βρισκόμαστε λοιπόν σε χειρότερο σημείο απ’ ό,τι βρισκόμασταν, αν και, μπορεί να γλιτώσαμε την καταστροφή, την ασύντακτη χρεοκοπία μετά από πέντε χρόνια κρίσης, σημείωσε.

Ο Πρόεδρος του ΠαΣοΚ ανέφερε ότι αποδείχτηκε ότι δεν υπήρχε το σχέδιο Β και πως κάθε προσπάθεια να αλλάξει το σχέδιο Α σε πηγαίνει σε χειρότερη θέση. Σημείωσε ακόμα ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση αρκεί να είναι πραγματική.

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για στροφή σε σειρά θεμάτων όπως ως προς το χρέος και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, και πως η «υπερήφανη και ριζοσπαστική διαπραγμάτευση μετατράπηκε σε σειρά από τρυκ για λέξεις και προσχήματα».

«Έγινε το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό λάθος που μπορούσε να γίνει, άνοιξαν περιττά μέτωπα με όλες τις χώρες, σκηνοθετήθηκε ένα σόου για εσωτερική κατανάλωση γεμάτο με πρωτοφανή αλαζονεία και αυταρέσκεια», σημείωσε.

«Από το σκληρό ροκ φτάσαμε σε λίγες εβδομάδες στο “μέιλ Βαρουφάκη- Κοστέλο”, φτάσαμε στην παράταση του μνημονίου χωρίς χρηματοδότηση. Το μνημόνιο το γράφει η κυβέρνηση καθ’ υπαγόρευση της τρόικας» συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.

Η κυβέρνηση έπρεπε να συνεχίσει το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης, με διαπραγμάτευση επί της ουσίας, τις κόκκινες γραμμές της, να προχωρήσει στην προλητική πιστωτική γραμμή και να συνεχίσει στη βάση της συζήτησης για τη μετατροπή και του προγράμματος του ΔΝΤ σε προληπτικό, σημείωσε. «Αντί να κάνει αυτό η κυβέρνηση θέλησε να αλλάξει τις λέξει» πρόσθεσε.

Κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ότι απευθύνθηκε χτες στον λαό από το υπουργικό συμβούλιο χωρίς να λέει την αλήθεια ενώ αναφερόμενος σε σημερινή συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη, που έκανε λόγο για έκτακτη εισφορά, σχολίασε πως αρχίζουν και αποκαλύπτονται οι προθέσεις της κυβέρνησης «γιατί έχουμε έναν υπουργό Οικονομικών που του αρέσει να ακούει τη φωνή του».

Σχετικά με την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια, είπε ότι είναι το πιο ευχάριστο νέο των τελευταίων ημερών και πως το ΠΑΣΟΚ θα την ψηφίσει με ενθουσιασμό.