ΠΑΜΑΚ: Ενισχύθηκαν τα συναισθήματα του φόβου και της απαισιοδοξίας για το μέλλον

Στο συντριπτικό 60,5% το ποσοστό των ερωτηθέντων που επιλέγουν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και το ευρώ, έστω και αν αυτό σημαίνει την υπογραφή νέου μνημονίου, στο 47,5% το αντίστοιχο ποσοστό των ερωτηθέντων-ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Μοιρασμένη η γενιά 18 – 35 μεταξύ ευρώ και δραχμής, δίνει ελαφρύ προβάδισμα στο πρώτο. Υψηλότατα τα ποσοστά όσων δήλωσαν ότι αισθάνονται φόβο μπροστά στην προοπτική του grexit. Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα είναι ότι ενισχύθηκε το συναίσθημα του φόβου και μειώθηκε το συναίσθημα της ελπίδας. Η νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη, 9 Ιουλίου, αποτυπώνει την αίσθηση που αφήνουν στους πολίτες οι τρέχουσες εξελίξεις και ιδίως το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Αναλυτικά:

Εντυπώσεις μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Ενισχυμένο το  ποσοστό (36,5%) των ερωτηθέντων που εκτιμούν  ότι τα πράγματα εξελίσσονται χειρότερα μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έναντι όσων θεωρούν ότι η κατάσταση βελτιώθηκε (30,5%) σε σχέση με την ισχύουσα πριν το δημοψήφισμα. Σημαντικό ποσοστό (23%) των ερωτηθέντων δεν διακρίνει κάποια ουσιαστική μεταβολή προ και μετά δημοψηφίσματος. Ενώ ένα 10% δεν εξέφρασε άποψη.

Συζήτηση για το ευρώ

Στο ερώτημα για το ποιο συναίσθημα τους δημιουργεί η προοπτική της εξόδου της χώρας από το ευρώ (Grexit), ιδίως σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας με τους εταίρους, οι ερωτηθέντες δήλωσαν σε συντριπτικό ποσοστό 55,5%  τον «Φόβο», ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το συναίσθημα της «Ελπίδα(ς)» απάντησε μόλις το 16,5% των ερωτηθέντων. Ποσοστό 20,5% απάντησε ότι δεν πιστεύει πως η έξοδος από το ευρώ θα έχει κάποια ουσιαστική επίπτωση στη ζωή του/σημάνει κάτι διαφορετικό για εκείνους.

Το ποσοστό όσων απάντησαν ότι φοβούνται την προοπτική ενός Grexit εμφανίζεται αισθητά αυξημένο σε σχέση με το υψηλό αντίστοιχο περίπου ένα μήνα πριν (3 – 6 Ιουνίου) που είχε φθάσει το 51,5%.

Ειδικά στις ηλικίες 55 και άνω εκτοξεύεται στο 62%.

Αίσθηση προκαλεί περαιτέρω ότι από τον Φεβρουάριο του 2015, οπότε και είχε μόλις ξεκινήσει η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έως και τις 9 Ιουλίου, που πραγματοποιήθηκε η έρευνα, είναι ραγδαία η αύξηση του συναισθήματος του φόβου, που από το 35,5% σκαρφάλωσε στο 55,5% . Αντίστροφα κατακρημνίσθηκε, από το 33% στο 7,5% , μέσα στο ίδιο διάστημα, το ποσοστό όσων απάντησαν αυθόρμητα ότι θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο ενός Grexit.

Ενισχυμένο ειδικότερα και για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το συναίσθημα του φόβου στο 36% (από 34% τον Ιούνιο) ενώ τα ποσοστά της «Ελπίδα(ς)» κατρακύλησαν στο 22% (από 35% , ένα μήνα πριν).

Ευρώ και ευρωζώνη ή έξοδος και δραχμή

Στο συντριπτικό 60,5% έφτασε το ποσοστό των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι επιλέγουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ, έστω και αν αυτό σημαίνει την εφαρμογή ενός νέου μνημονίου. Αντίθετα, μόνο το 28% των ερωτηθέντων προτιμά έξοδο από την ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλούν τα ευρήματα πάνω στο ίδιο ερώτημα (ευρώ και μνημόνιο ή έξοδος από ευρωζώνη και δραχμή) όπως διαμορφώνεται σε σχέση με την ηλικία των ερωτηθέντων:
Στο ηχηρό 71% οι ερωτηθέντες ηλικίας 55 και άνω επιλέγουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Υψηλότατο το αντίστοιχο ποσοστό για τους ερωτηθέντες ηλικίας 35 – 45, έφτασε στο 61%.

Οι νεαρότεροι, στους οποίους περιλαμβάνεται και η γενιά των 18ρηδων (ηλικία 18 – 34) εμφανίζονται μοιρασμένοι ανάμεσα στις δύο επιλογές, ευρώ ή δραχμή, με το ποσοστό που δήλωσε ότι προτιμά την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη να υπερισχύει (45,5%).

Εξάλλου «ναι» στο ευρώ απαντούν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 47,5%.

Εκτίμηση αισιοδοξίας

Περαιτέρω στα πλαίσια της έρευνας ζητήθηκε από τους ερωτηθέντες να εκτιμήσουν κατά πόσο πιστεύουν ότι θα βελτιωθεί ή θα χειροτερεύσει η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους:

Συνολικά σε ποσοστό 58% οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν ότι Σίγουρα και Μάλλον θα χειροτερεύσει (29% αντιστοίχως). Μόλις το 9,5% δηλώνει αισιόδοξο  – εκ των οποίων βέβαιο  δηλώνει το 1,5%  – ότι η κατάσταση του νοικοκυριού του θα βελτιωθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Το 22% των ερωτηθέντων πάντως εκτιμά ότι θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

Υπογραμμίζεται ότι η απαισιοδοξία των ερωτηθέντων για την προσωπική/οικογενειακή τους οικονομική κατάσταση έχει αυξηθεί κατακόρυφα πλέον σε σύγκριση  με τις αρχές του έτους (58% από 27% , σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας).

Πηγή:skai.gr