Καλύτερη η εικόνα από όλα τα πύρινα μέτωπα - Υψηλός ο κίνδυνος και την Τετάρτη

Μετά από σκληρή μάχη με τις φλόγες, η πυροσβεστική κατάφερε να οριοθετήσει τη φωτιά στο Κουνουπέλι Ηλείας, πολύ κοντά στο προστατευόμενο δάσος της Στροφυλιάς στην άνω δυτική Αχαΐα.

Στην μάχη της κατάσβεσης παίρνουν μέρος σαράντα πυροσβέστες με 20 οχήματα και 12 άτομα πεζοπόρο τμήμα ενώ τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού. Το γεγονός ότι το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται κοντά στην θάλασσα, επιτρέπει στα πυροσβεστικά αεροπλάνα να ανεφοδιάζονται με νερό σε ελάχιστο χρόνο και έτσι να πραγματοποιούν περισσότερες ρίψεις νερού.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, τόνισε ότι η έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής με ισχυρές δυνάμεις έπαιξε καθοριστικό ρόλο, ώστε να αναχαιτιστεί το πύρινο μέτωπο και να μην συμβούν τα χειρότερα.

Υπό έλεγχο πλέον βρίσκεται και η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 11 το πρωί σε δασική έκταση στον Άγιο Στέφανο και τη Σταμάτα. Στο έργο της κατάσβεσης λαμβάνουν μέρος 70 πυροσβέστες με 25 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 15 ατόμων, δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη

Παράλληλα, πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

•Περιφέρεια Αττικής,

•Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Εύβοια, Φθιώτιδα)

•Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Λήμνος),

•Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες),

•Περιφέρεια Πελοποννήσου (Αργολίδα, Κορινθία, Αρκαδία, Λακωνία)

•Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (Αχαΐα, Ηλεία)

•Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στα βουνά της Αρκαδίας όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 3 και άνω

Με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας και του συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας της περιφερειακής ενότητας Αρκαδίας, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στα δασικά συμπλέγματα της Αρκαδίας, όταν υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς με δείκτη επικινδυνότητας 3 και άνω.

Η απαγόρευση αφορά συγκεκριμένα, την κυκλοφορία οχημάτων και την παραμονή των εκδρομέων σε όλον τον ορεινό όγκο του Μαινάλου, στο δάσος Σκυρίτιδας – Βλαχοκερασιάς, σε όλη την εδαφική έκταση του εθνικού δρυμού Πάρνωνα και στα περιαστικά αλσύλλια της Τρίπολης (Αγίου Γεωργίου, Αγίων Θεοδώρων, Αγίου Ιωάννη, Μάη Θανασάκου).

Της απαγόρευσης εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι – κι επί της ουσίας, η απαγόρευση ισχύει από την Τετάρτη 22 Ιουλίου και ώρα 6:00 π.μ. έως και την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015 και ώρα 6:00 π.μ.