Η Κέρκυρα διεκδικεί τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021

Με στόχο την «ανάδειξη της πολιτιστικής της ζωής και την προώθησή της στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο», η πόλη της Κέρκυρας διεκδικεί τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2021.

Την ανακοίνωση της υποψηφιότητας έκανε την Κυριακή ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Δημαρχείου.

«Διεκδικούμε τον τίτλο προβάλλοντας την ιδιότυπη πολιτιστική μας ταυτότητα που διαμορφώνεται από την εποχή του Ομήρου μέχρι σήμερα, αναπτύσσοντας χαρακτηριστικά με ευρύτατη απήχηση και άξια να οδηγούν την Κέρκυρα στον διάλογο των πολιτισμών και στην ανάδειξη του Υψηλού και του Ωραίου μέσω των Γραμμάτων, των Τεχνών και του Πολιτισμού. Στόχος μας είναι να δώσουμε πιο δυνατή πνοή και έμπνευση στην υπάρχουσα εξωστρέφειά μας, και να μπορούμε να σχεδιάζουμε πιο σταθερά και μακροπρόθεσμα» ανέφερε ο κ. Νικολούζος, τονίζοντας ότι η πόλη της Κέρκυρας, ενταγμένη ήδη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, έχει το ιστορικό φορτίο και μέγεθος για να επιλεγεί.

«Είναι βέβαια δύσκολο και φιλόδοξο σχέδιο. Όμως, επειδή το πιστεύουμε, σηκώνουμε την ηθική υποχρέωση να το αναδείξουμε, να το προβάλουμε, να το πετύχουμε» πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος, απαραίτητα και σημαντικά στοιχεία σε αυτήν τη διεκδίκηση είναι το έμψυχο δυναμικό της πόλης, οι πολίτες και οι φορείς της. Σημαντικοί επίσης υποστηρικτές και αρωγοί στην προσπάθεια αυτή είναι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, οι δήμοι των Επτανήσων, οι αδελφοποιημένες με την Κέρκυρα πόλεις στην Κύπρο, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Αλβανία, τη Σερβία, καθώς και οι Κερκυραίοι της διασποράς.

«Ο φάκελος που θα καταθέσουμε στα τέλη του μήνα, διεκδικώντας την πρόκριση στην επόμενη φάση, είναι ένας φάκελος που εμπνέεται από το πλούσιο παρελθόν της Κέρκυρας, αναδεικνύει το άξιο παρόν της και σχεδιάζει με αισιοδοξία και τόλμη το μέλλον της. Προβάλλει τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της και τα αξιοποιεί, για να υλοποιήσει το όραμα που θα πάρει σάρκα και οστά μέχρι το 2021. Είναι ένας φάκελος – οδικός χάρτης που θα μας καθοδηγεί τα επόμενα χρόνια» κατέληξε ο κ. Νικολούζος.

Την εκδήλωση της Κυριακής πλαισίωσαν πολιτιστικά συγκροτήματα και συγκεκριμένα οι τρεις Φιλαρμονικές της πόλης (Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας, Φιλαρμονική ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ και Φιλαρμονική ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ), οι δημοτικές χορωδίες San Giacomo και ΔΗΜΟΔΟΚΟΣ, η Παιδική Χορωδία Κερκύρας και η χορωδία του Βαλανιού, καθώς και το Λύκειο Ελληνίδων.