Σε διαφορετικούς "κόσμους" κυβέρνηση - Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η κυβέρνηση ζητά από την Τοπική Αυτοδιοίκηση την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ, ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για την τραγική οικονομική κατάσταση των Δήμων.

Συγκεκριμένα, την εντατικοποίηση όλων των ενεργειών της τοπικής αυτοδιοίκησης για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 ζήτησε ο Υφυπουργός Οικονομίας – Ανάπτυξης – Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης από το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), με το οποίο συναντήθηκε χθες.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η ομαλή ολοκλήρωση των πράξεων και το κλείσιμο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, καθώς η προγραμματική περίοδος ολοκληρώνεται, ως προς την επιλεξιμότητα της κοινοτικής συνδρομής, την 31 Δεκεμβρίου 2015.

Κρίθηκε απαραίτητη η επίσπευση όλων των διαδικασιών, εκ μέρους των εμπλεκομένων αρχών (Διαχειριστικές Αρχές των ΠΕΠ, Δικαιούχοι κ.λπ.) για την πραγματοποίηση των πληρωμών και την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων, έως το τέλος του έτους. Συνομολογήθηκε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για καθυστερήσεις ή διακοπή των εργασιών που υπολείπονται, καθώς όλα τα έργα θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος έτους.

Σήμερα συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, με κύρια θέματα την πορεία των έργων ΕΣΠΑ και τη χρηματοδότησή τους, τη μη καταβολή των πόρων στους Δήμους σύμφωνα με τη δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών, τη χρηματοδότηση ληξιπρόθεσμων οφειλών ΟΤΑ κ.ά.

Χθες, αντιπροσωπεία της Ένωσης με επικεφαλής τον πρόεδρο της Γιώργο Πατούλη συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, με τα οικονομικά των δήμων και τη μεταναστευτική – προσφυγική κρίση να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Η αντιπροσωπεία της, ενημέρωσε τον κ. Κουτσούμπα για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των Δήμων, υπογραμμίζοντας ότι παρά τις συνεχείς περικοπές πόρων που έχει υποστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια, ο προϋπολογισμός για το 2016 προοιωνίζεται εξίσου δυσμενής για την αυτοδιοίκηση, καθώς προβλέπονται εκ νέου περικοπές.

«Η κατάσταση δεν πάει άλλο», τόνισε ο κ. Πατούλης, και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούν να κατηγορούν την αυτοδιοίκηση για τα χρέη της χώρας, όταν ευθύνεται μόνο για το 1%». Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ άσκησε κριτική στον τρόπο που πολιτεύεται η κυβέρνηση, καθώς – όπως σημείωσε – πολλές φορές αιφνιδιάζει με τις αποφάσεις της και τις ρυθμίσεις που εισάγει, αναφέροντας ως παράδειγμα την παράταση των συμβάσεων στην καθαριότητα.