Επέκταση 20ετίας στη σύμβαση παραχώρησης για το "Ελ. Βενιζέλος"

Αποφασισμένη να παρακάμψει τις αντιρρήσεις και ενστάσεις του προέδρου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, φέρεται να είναι η κυβέρνηση, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης κατά μια 20ετία.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας “Καθημερινή”, το θέμα αναμένεται να έλθει σε επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης, μετά το «πράσινο φως» που έδωσε πριν από λίγες ημέρες ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης. Ο Υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, απέστειλε επιστολή στον κ. Ρουμελιώτη -ο οποίος έχει διατυπώσει δημοσίως και επανειλημμένως τις θέσεις του- με την οποία ουσιαστικά ανοίγει το θέμα της διαπραγμάτευσης της επέκτασης της παραχώρησης του ΔΑΑ κατά 20 χρόνια.

Όπως σημειώνει ο Υπουργός στην επιστολή του, η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης θα αφορά και την επαναδιαπραγμάτευση των όρων της υφιστάμενης σύμβασης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σπίρτζης θέτει ζητήματα που άπτονται του επιχειρησιακού προγράμματος του ΔΑΑ για την περίοδο 2016-2046, της εμπορικής πολιτικής που έχουν επιπτώσεις στην εθνική οικονομία (π.χ. τέλη χρήσης), της διαχείρισης κεφαλαίου, αποπληρωμής δανείων και αποσβέσεων, των μισθωμάτων που εφαρμόζει ο ΔΑΑ στις δημόσιες υπηρεσίες, των δικαιωμάτων ψήφου, διάφορα διοικητικά θέματα, όπως είναι η εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο και στη γενική συνέλευση, θέματα προσωπικού και εργασιακών σχέσεων.

Στη διαπραγμάτευση αυτή, κατά τον Υπουργό, καλούνται να συμβάλουν τόσο τα υπουργεία ΥΠΟΜΕΔΙ, Οικονομικών και Επικρατείας αλλά και η ΥΠΑ, ο ΔΑΑ, η ΕΤΕπ, η Επιτροπή Ανταγωνισμού και τέλος το ΤΑΙΠΕΔ. Στόχος θα είναι «να καθοριστεί, υλοποιηθεί και διασφαλιστεί η διαφανής και επωφελής για όλα τα μέρη διαδικασία διαπραγμάτευσης που θα οδηγήσει τελικά στην επέκταση της σύμβασης παραχώρησης». Στην επιστολή δεν γίνεται κανένας λόγος για πώληση μετοχών του ΔΑΑ, είτε τώρα είτε στο μέλλον. Ωστόσο είναι αμφίβολο αν το ΤΑΙΠΕΔ θ’ αποφύγει την πώληση του 30% των μετοχών που κατέχει στον ΔΑΑ.