Νέα πρόκληση της Τουρκίας με 6 υπερπτήσεις στο Αιγαίο

Κλιμακώνονται από τουρκικής πλευράς οι προκλήσεις που έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες με υπερπτήσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά. Μάλιστα σήμερα μέσα σε μία ώρα πραγματοποιήθηκαν από τουρκικά F-16 έξι υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες και τη νήσο Παναγιά μεταξύ Λέσβου και Χίου.

Σε ανακοίνωσή του το ΓΕΕΘΑ αναφέρει ότι ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, F-16, εισήλθε στις 08:33 στο FIR Αθηνών μεταξύ ν. Λέσβου και ν. Χίου και πραγματοποίησε τις ακόλουθες υπερπτήσεις:

– την 08:33, άνωθεν ν. Οινουσσών, στα 5.500 πόδια

– την 08:44, άνωθεν ν. Οινουσσών, στα 22.500 πόδια

– την 08:54, άνωθεν ν. Οινουσσών, στα 25.500 πόδια

– την 09:12, άνωθεν ν. Παναγιά, στα 30.000 πόδια

– την 09:24 άνωθεν ν. Παναγιά στα 30.000 πόδια

– την 09:30 άνωθεν ν. Παναγιά στα 26.000 πόδια

Ο ανωτέρω σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών στις 09:31 βορείως της Χίου. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.

Σχολιάζοντας τις προκλήσεις της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας των τελευταίων τριών ημερών, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό “Real fm”, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος παρατήρησε ότι τις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου και τις πτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά καταγράφουν η ολλανδική φρεγάτα και το γερμανικό πλοίο υποστηρίξεως που δρουν στην περιοχή στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ για τη διακοπή των δρόμων των διακινητών προσφύγων-μεταναστών. Παράλληλα σημείωσε ότι οι προκλήσεις έχουν καταγγελθεί σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ σε στρατιωτικό επίπεδο, ενώ σε πολιτικό επίπεδο θα ζητηθεί από τους συμμάχους να παρέμβουν στη γείτονα ώστε να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες.

Καταλήγοντας ο κ. Καμμένος διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό ότι οποιαδήποτε πρόκληση είτε στον αέρα είτε στη θάλασσα απαντάται.