Απεργιακό "μπλακ-άουτ" σε ολόκληρη τη χώρα - 48ωρο λουκέτο σε ΜΜΕ και ΜΜΜ

«Κύμα» απεργιακών κινητοποιήσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό φορέα, αλλά και στα ΜΜΜ, αποφάσισαν οι συνδικαλιστικοί φορείς, αντιδρώντας στο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η ξαφνική απόφαση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση την Κυριακή το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ενώσεων των εργαζομένων.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προκήρυξαν 48ωρη γενική απεργία σήμερα Παρασκευή και αύριο, Σάββατο 7 Μαΐου, ενάντια “στον οδοστρωτήρα του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού”. Καλούν όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη τη χώρα. Σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ τονίζει ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την ανατροπή της άδικης και ταξικής -σε βάρος των εργαζομένων και των αδύναμων στρωμάτων- φορολογικής πολιτικής. Πιο συγκεκριμένα, διεκδικούν:

1. Καθιέρωση αφορολόγητου 12.000€ για κάθε φυσικό πρόσωπο.

2. Μείωση έμμεσων φόρων. Χαμηλός ως και μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ σε είδη και υπηρεσίες πλατιάς κατανάλωσης.

3. Άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και θέσπιση φόρου μεγάλης περιουσίας με παράλληλα εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων για την απαλλαγή/προστασία των ιδιοκτητών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

4. Απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας για πάσης φύσεως οφειλές προς Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία.

5. Φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου με συντελεστή 45% σε διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη. Κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος που ισχύει για τους εφοπλιστές. Φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας όλων των κεφαλαιούχων επιχειρήσεων.

Από την πλευρά της, η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για “κοινοβουλευτικό πραξικόπημα της κυβέρνησης”, ενώ τονίζει πως η κυβέρνηση “με διαδικασίες fast track επιχειρεί να αιφνιδιάσει την ελληνική κοινωνία προωθώντας τη ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου μέσα στο Σαββατοκύριακο”. Η ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο ως ταφόπλακα για τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους, ενώ η Συνομοσπονδία έχει λάβει ήδη απόφαση και για 24ωρη γενική απεργία για την Κυριακή 8 Μαΐου – ημέρα κατά την οποία έχει επιβληθεί το άνοιγμα των καταστημάτων- και συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 10.00 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ, απευθύνει κάλεσμα για “μαζική συμμετοχή” και παράλληλα ζητά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης “να καταδικάσουν κοινοβουλευτικά το πραξικόπημα της κυβέρνησης”.

Ακόμη, οι δημοσιογράφοι θα συμμετάσχουν στην 48ωρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ, μετά από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών.

Συγκεκριμένα οι δημοσιογράφοι απεργούν από τις 06:00 το πρωί σήμερα Παρασκεύη έως τις 06:00 το πρωί της Κυριακής 8 Μαΐου. Η απεργία ισχύει για όλα τα δημόσια και ιδιωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά, καθώς και στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τα Γραφεία Τύπου, χωρίς καμία εξαίρεση εκτός από τα 15λεπτα απεργιακά δελτία τα οποία θα μεταδοθούν ως εξής: Μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τα ραδιόφωνα στις 13:15 – 13:30. Μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τους τηλεοπτικούς σταθμούς στις 20:00 – 20:15.

Η ΠΟΕΣΥ τονίζει ότι “όποια και αν είναι η κατάληξη τής ψηφοφορίας αυτού του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου που φτωχοποιεί και εξαθλιώνει το σύνολο του ελληνικού λαού, ενοποιεί βίαια το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, καταργεί το αγγελιόσημο και θέτει τον κόσμο του Τύπου υπό ομηρία, ο δημοσιογραφικός κόσμος δεν θα πάψει να αγωνίζεται για δικαίωση των αιτημάτων του”.

Σχετικά με τα ΜΜΜ, χειρόφρενο ανεβάζουν μετρό, προαστιακός και τραίνα σήμερα και αύριο, Σάββατο. Το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας (ΣΕΛΜΑ) προκήρυξε 48ωρη απεργία εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και το φορολογικό στη Βουλή ενώ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ συμμετέχει στην 48ωρη απεργία που κήρυξαν ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ.

Τέλος, δεμένα για τέσσερις ημέρες θα παραμείνουν και τα πλοία στα λιμάνια, από σήμερα Παρασκευή έως στις 6 το πρωί της Τρίτης 10 Μαΐου, μετά από απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

Όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη της ΠΝΟ, “οι απεργιακές κινητοποιήσεις που γίνονται με αφορμή την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη βουλή και στις οποίες ενσωματώνεται και ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς με συμμετοχή των Ελλήνων ναυτικών στην 24ωρη κινητοποίηση της ΓΣΕΕ την Κυριακή 8 Μαΐου, θα έχουν προοπτική κλιμάκωσης”.

Η ΠΝΟ σε ανακοίνωσή της έχει τονίσει ότι “το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που έχει κατατεθεί στις Επιτροπές της Βουλής για επεξεργασία περιέχει δυσμενέστερες ρυθμίσεις αφού διευρύνεται και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και εντάσσονται στη νέα του διευρυμένη μορφή του τα Ταμεία Πρόνοιας των Ναυτικών (Αξιωματικών και Κατωτέρω Πληρωμάτων) τα οποία, είναι πλέον ή βέβαιον ότι θα απολέσουν πλήρως τα αποθεματικά τους και από υγιή αυτοτελή ταμεία, που είναι σήμερα, θα καταλήξουν, μαζί με τα υπόλοιπα ομοειδή ταμεία που εντάσσονται στον νέο φορέα, σε ένα νέο ελλειμματικό τέρας”.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, Γιάννης Χαλάς, “η συγκεκριμένη ρύθμιση δίνει το τελειωτικό χτύπημα στο ναυτικό επάγγελμα και τους συνταξιούχους ναυτικούς”.