Αισιόδοξα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό - Αύξηση 5% των αφίξεων στο Ελ. Βενιζέλος

Νέο ρεκόρ αφίξεων φαίνεται να αγγίζει ο ελληνικός τουρισμός, με τις κρατήσεις να δείχνουν αύξηση από 4% μέχρι 40% ανά χώρα προέλευσης, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες η αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά.

Με το πέρας της αξιολόγησης, λοιπόν, φαίνεται πως δημιουργούνται νέα δεδομένα για τον τουρισμό στη χώρα μας και όλα δείχνουν, σύμφωνα και με την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Έλενα Κουντουρά, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), πως η χώρα μας επιστρέφει στην “κανονικότητα”.

Μεταξύ άλλων η αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού σημείωσε ότι τόσο τα στοιχεία της ΥΠΑ για το πεντάμηνο όσο και τα στοιχεία του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» για το εξάμηνο δείχνουν αύξηση 5% των ξένων ταξιδιωτών.

“Βασικός στόχος είναι να ξεκλειδώσουν νέες αγορές, η ανάπτυξη τουρισμού υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, η επιμήκυνση της σεζόν -με την πιλοτική διεύρυνση της περιόδου από τις αρχές Απριλίου έως τα τέλη Νοεμβρίου στις περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης-, ο θεματικός εμπλουτισμός του προϊόντος (αθλητικός τουρισμός, υγείας, θρησκευτικός, αθλητικός, γαστρονομία κ.λπ.). Ηδη έχουν καθιερωθεί απευθείας πτήσεις για τη φετινή περίοδο από την Αμερική, με τις American, Delta και United Airlines, ενώ προωθούνται νέες απευθείας πτήσεις από Κίνα, Κορέα και Μέση Ανατολή”, σχολίασε.

«Δίνεται σαφές στίγμα προς την επιμήκυνση και διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, την ανάπτυξη εξειδικευμένων μορφών τουρισμού και ανάδειξη νέων τουριστικών προορισμών, ενώ αποτελεί ευκαιρία για σημαντικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς της τουριστικής εκπαίδευσης και της απλοποίησης και κωδικοποίησης της τουριστικής νομοθεσίας».

«Ο ελληνικός τουρισμός κάνει στροφή στην ποιότητα και προωθούμε την Ελλάδα ως μοναδικό τουριστικό προορισμό, τον πιο ανταγωνιστικό προορισμό στην Ευρώπη, στη σχέση ποιότητας-τιμής, και ταυτόχρονα το πλέον ελκυστικό σύμπλεγμα νησιών στη Μεσόγειο, που αποτελεί ασφαλή προορισμό, με αυθεντικές εμπειρίες θεματικού τουρισμού 12 μήνες τον χρόνο», τόνισε η κ. Κουντουρά.

Για την αγορά της Ρωσίας, που σε αυτή έχει ποντάρει πολλά η πολιτική ηγεσία του κλάδου, η υπουργός εκτίμησε ότι στόχος το 2016 είναι να ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο οι αφίξεις Ρώσων στην Ελλάδα. Η στρατηγική του υπουργείου Οικονομίας «στηρίζεται στις εθνικές συμφωνίες που υπογράψαμε με τους 6 μεγαλύτερους Tour Operators το Φεβρουάριο του 2016 για έως και 1.350.000 ταξιδιώτες», ανέφερε η υπουργός.

Ωστόσο προσέθεσε πως λόγω τεχνικής εμπλοκής με το θέμα της βίζας τον Απρίλιο, μετακινήθηκαν από τους tour operators σε άλλους προορισμούς μεγάλος αριθμός τουριστικών πακέτων ταξιδιωτών που επιθυμούσαν να έρθουν στην Ελλάδα.

«Το θέμα της βίζας λύθηκε οριστικά από το υπουργείο Εξωτερικών και γίνονται στοχευμένες προσπάθειες προβολής από τον ΕΟΤ και το γραφείο μας του ΕΟΤ στη Ρωσία για να ενισχύσουμε την τουριστική ροή και τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής», υπογράμμισε η αν. Υπουργός Τουρισμού.

Σχετικά με τις νέες αγορές, η κυρία Κουντουρά ανέφερε ότι η Κίνα αποτελεί σταθερά στρατηγικό στόχο και εστίασε στην προετοιμασία του σχεδίου τουριστικής συνεργασίας της Ελλάδας με την Κίνα, τονίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια για απευθείας πτήσεις όλον τον χρόνο στην Ελλάδα από Κίνα.

Για την Αμερική επεσήμανε ότι “είναι βασική αγορά, και με στοχευμένες δράσεις προώθησης και προβολής και συμφωνίες με tour operators, το υπουργείο εξασφάλισε απευθείας πτήσεις όλων των μεγάλων αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών. Μάλιστα, σήμερα, η αύξηση των τουριστικών ροών από την Αμερική προς την Ελλάδα εκτιμάται σε άνω του 40%.

Για την αγορά της Ευρώπης η υπουργός σημείωσε ότι οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής θα αγγίξουν ποσοστό υψηλότερο του 20% σε σχέση με πέρυσι. «Επόμενος μας στόχος του υπουργείου είναι το άνοιγμα αγορών όπως η Ινδία και η Ν. Αμερική», επισήμανε.

Επιπλέον γίνεται προσπάθεια για απευθείας πτήσεις όλο τον χρόνο στην Ελλάδα. Γιατί η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας ιδανικός προορισμός 12 μήνες τον χρόνο για τους Κινέζους.

Άλλες αγορές-στόχοι είναι τα Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, όπου δίνεται έμφαση και στις επενδυτικές τουριστικές ευκαιρίες που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα. Στόχος είναι η αύξηση του αριθμού των πτήσεων, όπως και η στρατηγική συνεργασία με την «Emirates» για την προώθηση της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού στην Ινδία (μέσω Dubai). Επίσης, η Αίγυπτος, καθώς 4 εκατ. Αιγύπτιοι υψηλού εισοδήματος ταξιδεύουν συχνά και γίνονται ενέργειες για τη ναύλωση απευθείας charter πτήσεων.