Μπαράζ παραιτήσεων από μέλη Συμβουλίων τεσσάρων ΑΕΙ

Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν οι Πρόεδροι και τα μέλη των Συμβουλίων Ιδρυμάτων σε τέσσερα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας, αντιδρώντας στην απόφαση της αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου να παρατείνει τη θητεία τους έως τον Αύγουστο του 2017.

Τα μέλη των Συμβουλίων του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Αριστοτέλειου και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στις επιστολές τους καταγγέλλουν τους κυβερνητικούς χειρισμούς και κάνουν λόγο για απαξίωση του θεσμού.

«Είχαμε εξ’ αρχής και δημοσίως εκφράσει την αντίθεσή μας στην παράταση της θητείας των Συμβουλίων των Πανεπιστήμιων. Με τη λήξη της κανονικής μας θητείας θεωρούμε ότι οφείλουμε να παραιτηθούμε συνεπείς με τις θέσεις που είχαμε εκφράσει. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε ποικιλότροπο απαξίωση και σταδιακό περιορισμό των αρμοδιοτήτων, ιδίως αυτών που αφορούσαν στο μακροχρόνιο στρατηγικό σχεδιασμό , οποίος είναι απαραίτητος για την ορθολογική λειτουργία κάθε πανεπιστημιακού ιδρύματος» αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά τους οι συνάδελφοί τους από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αναφέρουν χαρακτηριστικά στις επιστολές παραίτησής τους: Παρά τη μεταβολή των συνθηκών που οδήγησαν σε κατακόρυφη υποβάθμιση του ρόλου των Συμβουλίων, παραμείναμε στις επάλξεις από αίσθημα καθήκοντος απέναντι στο Πανεπιστήμιό μας, όμως δεν αποδεχόμαστε την επιβαλλόμενη παράταση της θητείας μας.