Διαμαρτυρία ΠΟΠΕΚ για αίτημα της «Ήφαιστος» για τα αποθέματα πετρελαίου θέρμανσης

Την έντονη αντίδραση των πρατηριούχων καυσίμων προκάλεσε το αίτημα υπαλλήλων της υπηρεσίας του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ (σ.σ. που παρακολουθεί τη διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης), προς τους διακινητές πρατηριούχους και εμπόρους πετρελαίου θέρμανσης όλης της χώρας, να υποβάλουν τα αντλήσιμα αποθέματα του πετρελαίου θέρμανσης.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων η διατύπωση αυτή δεν προκύπτει από κάποια διάταξη. Οι πρατηριούχοι τονίζουν ότι μετά την εγκατάσταση του συστήματος εισροών-εκροών, τα εναπομείναντα αποθέματα πετρελαίου θέρμανσης καταγράφονται καθημερινά, αλλά και στο τέλος της εκάστοτε χειμερινής περιόδου, αποστέλλονται  αυτομάτως από το σύστημα εισροών-εκροών και αποθηκεύονται στους υπολογιστές της ΓΓΠΣ.

Οι πρατηριούχοι χαρακτηρίζουν ακατανόητη την απαίτηση αυτή καθώς, όπως αναφέρουν, η σχετική εγκύκλιος αναφέρει ότι τα αποθέματα των υγρών καυσίμων και του πετρελαίου θέρμανσης, προσδιορίζονται αποκλειστικά από το σύστημα εισροών-εκροών.

«Προφανώς, οι υπάλληλοι της υπηρεσίας του ΗΦΑΙΣΤΟΥ, δεν γνωρίζουν αυτή την λεπτομέρεια ότι, η άντληση των υγρών καυσίμων και του πετρελαίου θέρμανσης μπορεί να γίνει οποτεδήποτε το αποφασίσει ο κάτοχός τους, απλά όμως δεν γίνεται καθημερινά για τεχνικούς πρακτικά λόγους» τονίζει η ΠΟΠΕΚ και συμπληρώνει ότι «το περιεχόμενο κάθε δεξαμενής υγρών καυσίμων και πετρελαίου θέρμανσης, είναι απολύτως αντλήσιμο, με ανάλογη προσαρμοσμένη τεχνική, ενώ το θέμα δημιουργεί σύγχυση και ερωτήματα».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση παρατηρεί ότι «η υπηρεσία του ΗΦΑΙΣΤΟΥ, αν θέλει μπορεί να ενημερώνεται καθημερινά για τα αποθέματα, αλλά και στο τέλος της εκάστοτε περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων  στην οποία αποστέλλονται  καθημερινά αυτομάτως, από όλους τους διακινητές πετρελαίου θέρμανσης,  δια μέσω του συστήματος εισροών-εκροών».