Σοκ: Ακρωτηριάζεται πεντάχρονη που προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα τύπου Β

Σοκ στην κοινή γνώμη προκάλεσε η είδηση ακρωτηριασμού ενός πεντάχρονου κοριτσιού που νόσησε από μηνιγγίτιδα, το οποίο φοιτά σε νηπιαγωγείο του Καματερού που συστεγάζεται με δημοτικό σχολείο. Το κορίτσι μετά τη διάγνωση της μηνιγγίτιδας νοσηλεύτηκε στο Ιατρικό Κέντρο Αμαρουσίου, όμως η νόσος εξελίχθηκε ραγδαίως, εντός 24ώρου, σε μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία.
Κατόπιν μεταφέρθηκε εκτάκτως στο Αγλαΐα Κυριακού στις 12 Οκτωβρίου όπου και νοσηλεύεται.

Το κοριτσάκι διεγνώσθη με μηνιγγίτιδα τύπου Β, η οποία έχει προκαλέσει εκτεταμένες νεκρώσεις στην περιοχή της φτέρνας και των δαχτύλων καθιστώντας τη χειρουργική επέμβαση με ακρωτηριασμό απαραίτητη.

Το περιστατικό καταδεικνύει πόσο σοβαρή είναι η νόσος, με ύπουλα συμπτώματα που προσομοιάζουν την απλή γρίπη. Τέτοιες δυσάρεστες συγκυρίες αναδεικνύουν επίσης τη σημασία της πρόληψης μέσω του εμβολιασμού.

Το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β παραμένει εδώ και χρόνια εκτός του προγράμματος Εθνικού Εμβολιασμού στην Ελλάδα, ενώ στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχει μπει σε αντίστοιχα προγράμματα και καλύπτεται από τα Ταμεία.

Στη χώρα μας κυκλοφορούν εμβόλια που προστατεύουν από τις τέσσερις οροομάδες (A,C,W,Y) του βακτηρίου που προκαλούν το 10% των περιστατικών.

Τα τελευταία χρόνια κυκλοφόρησε εμβόλιο που προστατεύει από την οροομάδα Β, που προκαλεί την πλειονότητα των περιστατικών στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα.

Σε πρόσφατη έρευνα τα 2/3 των παιδιάτρων αναγνώρισαν τη μηνιγγίτιδα Β ως μία νόσο υψίστης σημασίας για τη δημόσια υγεία, δηλώνοντας στην πλειοψηφία τους (66,9%) ότι η νόσος έχει πολύ σοβαρές συνέπειες και το ποσοστό θνησιμότητας σε παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους είναι υψηλό.

Επίσης, 9 στους 10 παιδιάτρους συστήνουν στους γονείς τον εμβολιασμό των παιδιών τους έναντι της μηνιγγίτιδας Β.

Ωστόσο, μόνο 3 στους 10 γονείς έχουν εμβολιάσει το παιδί τους έναντι της νόσου, με το 94,7% των παιδιάτρων και 63,3% των γονέων να δηλώνουν ως κυριότερο αποτρεπτικό παράγοντα τη μη ένταξη του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων και κατ’ επέκταση τη μη αποζημίωσή του.