Έκθεση - χάδι της Κομισιόν για την Αλβανία - Ψυχρολουσία για την Ελλάδα

Πονοκέφαλο στο Υπουργείο Εξωτερικών προκαλεί έκθεση της Κομισιόν για την Αλβανία, στον απόηχο των πρόσφατων προκλήσεων του Έντι Ράμα περί Ακρόπολης, καθώς και της απόφαση της αλβανικής Κυβέρνησης για την κατεδάφιση των σπιτιών 19 οικογενειών στην Χειμάρρα, που ανήκουν στην ελληνική εθνική μειονότητα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η έκθεση περιλαμβάνει τον μηχανισμό που συμφώνησε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με την αλβανική Κυβέρνηση, για την «επίλυση των εκκρεμών διμερών ζητημάτων» στον οποίο, όπως είναι γνωστό, η αλβανική πλευρά έχει συμπεριλάβει και το Τσάμικο.

Στο κείμενο που ήρθε την Πέμπτη στα φώτα της δημοσιότητας, επαινείται ο περιφερειακός ρόλος της Αλβανίας και η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονιάς με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, αλλά και η συμμετοχή της σε περιφερειακές πρωτοβουλίες, ανάμεσά τους η συνεργασία των Δυτικών Βαλκανίων για το μεταναστευτικό. Αυτό σημαίνει ότι η Κομισιόν επαινεί την γειτονική χώρα για την απόφασή της να κλείσει τα σύνορα με την Ελλάδα εξαιτίας των μεταναστευτικών ροών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον ρόλο που έπαιξε το δικό μας Υπουργείο Εξωτερικών, είναι η αναφορά στις σχέσεις της Αλβανίας με την Ελλάδα: «Οι σχέσεις με την Ελλάδα παραμένουν συνολικά θετικές, με συχνές υψηλού επίπεδου επισκέψεις. Η συνεργασία σε θέματα διαχείρισης της μετανάστευσης έχει ενισχυθεί, συμπεριλαμβανομένου του επιχειρησιακού επιπέδου για να δοθεί απάντηση στη μεταναστευτική κρίση, με τριμερείς συναντήσεις μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας. Με την ευκαιρία της 25ης επετείου από την υπογραφή της Συνθήκης Φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στα Τίρανα, οι δύο χώρες συζήτησαν τη θέσπιση ενός κοινού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των “εκκρεμών διμερών ζητημάτων”».

Είναι η πρώτη φορά που κοινοτικό κείμενο αναφέρει τα περί διαδικασίας «εκκρεμών διμερών ζητημάτων», τα οποία εκτός από την εφαρμογή της Συμφωνίας για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και την προστασία της αναγνωρισμένης Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, η Αλβανία προσθέτει ζητήματα όπως η άρση του εμπολέμου, το Τσάμικο και η διδασκαλία της αλβανικής για τους Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα, επιχειρώντας να δημιουργήσει αλβανική μειονότητα.

Τέλος, κάθε άλλο παρά θετικό είναι το γεγονός ότι πουθενά δεν γίνεται αναφορά σε Ελληνική Εθνική Μειονότητα, ενώ αντίθετα υπάρχουν εκτενείς αναφορές για θέματα δικαιωμάτων των Ρομά και των Αιγυπτίων στην Αλβανία.