Δημοσκόπηση: Ο Ομπάμα δεν μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα, απαντά το 75,5%

Μπορεί η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα να άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, ωστόσο οι περισσότεροι Έλληνες δεν πιστεύουν ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να επηρεάσει θετικά την αντιμετώπιση της κρίσης. Και μπορεί ο φιλοαμερικανισμός να έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ωστόσο πολλοί πλέον πιστεύουν ότι οι σχέσεις που μας συμφέρει να αναπτυχθούν περισσότερο είναι εκείνες με τη Ρωσία.

Όπως αναφέρει δημοσκόπηση της Κάπα Research, την οποία δημοσιεύει το «Βήμα», το 75,5% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα δεν θα έχει καμία επίδραση στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Το 41,5% πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει μόνη της τα οικονομικά της προβλήματα, ενώ το 34% πιστεύει ότι η χώρα θα πρέπει να στηρίζεται κυρίως στην ΕΕ.

Από το 2010, όταν το 38% έτεινε προς τον φιλοαμερικανισμό, πλέον το 2016 το 56% των Ελλήνων έχει τέτοια στάση. Σε ό,τι αφορά τον Ντόναλντ Τραμπ, το 41,5% δηλώνει δυσαρέσκεια για τη νίκη του, ενώ το 78% εκτιμά ότι η προεδρία του θα έχει αρνητική και μάλλον αρνητική επίδραση για την Ευρώπη.

Το 47,5% πιστεύει ότι συμφέρει περισσότερο την Ελλάδα να αναπτύξει στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία, ενώ το 39,5% προτιμά την Κίνα, το 36,5% τις ΗΠΑ και το 20% τη Γερμανία. Η δημοφιλέστερη χώρα για τους Έλληνες είναι η Γαλλία (75%), ακολουθούν η Βρετανία (61,5%) και η Ρωσία (61%), ενώ η Γερμανία έπεσε κατά 34,5 μονάδες από το 2005 μέχρι σήμερα.

Σημειώνεται ότι έρευνα έγινε στις 11-12 Νοεμβρίου, δηλαδή πριν από την άφιξη του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου στη χώρα μας στις 15 Νοεμβρίου.