Πόλεμος νεύρων στο Αιγαίο- "Κύκλωσε" το Καστελόριζο η Τουρκία- Άσκηση στην Κάσο η Ελλάδα

Tο Καστελόριζο για ναυτική άσκηση γνωστοποίησε χθες πως δεσμεύει η Τουρκία συνεχίζοντας τον πόλεμο νεύρων στο Αιγαίο. Μάλιστα η Άγκυρα  προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και ζητά από τα πλοία που θέλουν να προσεγγίσουν το νησί, να ενημερώνουν τις τουρκικές αρχές. Σύμφωνα με την NAVTEX 785/16, που εξέδωσε η υδρογραφική υπηρεσία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, δεσμεύεται περιοχή που περικλείει και το Καστελόριζο για άσκηση πολεμικού πλοίου με υποβρύχια συσκευή, σήμερα Σάββατο.

Πρόκειται για επανάληψη της πρόκλησης με το Καστελόριζο, καθώς μέσα σε διάστημα δύο ημερών, η υδρογραφική υπηρεσία της Άγκυρας εξέδωσε ναυτική οδηγία με την οποία περικυκλώνει το ακριτικό μας νησί. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία εξέδωσε την Πέμπτη ΝΟΤΑΜ με την οποία “απαγορεύει” στην Ελλάδα τη διεξαγωγή ασκήσεων νότια της Κάσου, διότι, όπως υποστηρίζει, αποτελεί «αποστρατικοποιημένη περιοχή».

Η κατάσταση στην περιοχή του Αιγαίου παραμένει εύθραυστη καθώς αύριο αρχίζει η ανάπτυξη ελληνικών και αιγυπτιακών αεροναυτικών δυνάμεων που θα λάβουν μέρος στην κοινή άσκηση των δύο χωρών με την επωνυμία «Μέδουσα». Η άσκηση θα γίνει ανοιχτά της Κάσου, της Καρπάθου και στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Κρήτη.

toyrkia

Την ίδια ώρα η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητική της στάση στο Αιγαίο καθώς μέσα σε ένα 24ωρο, ακούστηκε δυο φορές από επίσημα χείλη ο ισχυρισμός ότι τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος και επιπλέον διατυπώθηκε η αξίωση να αποστρατικοποιηθεί η Κάσος.

Η ελληνική Κυβέρνηση επανέλαβε τα όσα ορίζουν οι Διεθνείς Συνθήκες, στις οποίες ουσιαστικά παρέπεμψε και η εκπρόσωπος της Κομισιόν, καλώντας την Τουρκία να σέβεται τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η ΕΕ υπογραμμίζει ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί απερίφραστα για σχέσεις καλής γειτονίας και την καλεί να αποφύγει κάθε είδους πηγή τριβών, απειλής ή ενέργειας που στρέφεται κατά κράτους-μέλους, πλήττει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών», δήλωσε στην ιστοσελίδα EurActiv η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, η οποία πρόσθεσε ότι αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας «θα πρέπει να αποφευχθούν».«Επιπλέον, η ΕΕ τονίζει την ανάγκη να γίνει σεβαστή η κυριαρχία των κρατών-μελών επί των χωρικών υδάτων τους και του εναέριου χώρου τους», τόνισε η κ. Κοτσιγιάντσις.

«Η Τουρκία να αποφασίσει αν σέβεται ή όχι το Διεθνές Δίκαιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ Στράτος Ευθυμίου, καλώντας την Άγκυρα να «ξεκαθαρίσει δε εάν αντιλαμβάνεται ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι υπεράνω των εσωτερικών της σκοπιμοτήτων». Νωρίτερα προηγήθηκε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ σύμφωνα με την οποία «είναι γνωστή στη διεθνή κοινότητα από το 1996 η στάση της χώρας μας αναφορικά με τη κυριαρχία πάνω στις βραχονησίδες Ίμια (Καρντάκ). Δεν έχει τροποποιηθεί η πολιτική μας».

Την ίδια ώρα το Τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί τον Πάνο Καμμένο για έλλειψη σοβαρότητας, με μια ιδιαιτέρως αιχμηρή ανακοίνωση του, απαντώντας στις χθεσινές δηλώσεις του ΥΠΕΘΑ, Πάνου Καμμένου, αναφορικά με τη συνεχιζόμενη προκλητική ρητορική, από πλευράς Ερντογάν. Ο Υπουργός Άμυνας σε δηλώσεις του από το ακριτικό στρατιωτικό φυλάκιο της Μολυβοσκέπαστης στην Ήπειρο, δεν δίστασε να κάνει λόγο για «ηλίθιες δηλώσεις», του Τούρκου Προέδρου.

Άεση ήταν η απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ το οποίο με ανακοίνωσή του τονίζει ότι, «επιστρέφουμε πίσω όπως είναι τις δηλώσεις εναντίον του αξιότιμου Προέδρου μας που εκτόξευσε την 1η Δεκεμβρίου ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας για τον οποίο γνωρίζουμε ότι στερείται της δυνατότητας αξιολόγησης και έκφρασης των εξελίξεων με ψύχραιμη ματιά» και προσθέτει ότι «η παράλογη στάση του Υπουργού Άμυνας τις προηγούμενες μέρες που έφτασε σε σημείο να επιβραβεύει τις οργανώσεις που συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση ΕΟΚΑ στην Κύπρο προκαλεί ζημία στις προσπάθειες των δύο χωρών για ανάπτυξη της συνεργασίας τους».

Και η ανακοίνωση καταλήγει λέγοντας ότι «καλούμε άλλη μια φορά τον υπουργό Άμυνας Καμμένο, να κινείται με την πρέπουσα υπευθυνότητα και σοβαρότητα και από εδώ και στο εξής να αποφεύγει παρόμοιες δηλώσεις και ενέργειες».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Άμυνας σε δηλώσεις του από το ακριτικό στρατιωτικό φυλάκιο της Μολυβοσκέπαστης στην Ήπειρο, δεν δίστασε να κάνει λόγο για «ηλίθιες δηλώσεις», του Τούρκου Προέδρου.

kammenos