Πόλεμος νεύρων στο Αιγαίο: Παράλληλες ασκήσεις Ελλάδας - Τουρκίας σε Κάσο & Καστελόριζο

Κλιμακώνεται η ένταση στο Αιγαίο έπειτα από τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις μετά και από την απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών της Άγκυρας στις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου για τον Ερντογάν.

Η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX όπου προαναγγέλλει γυμνάσια με πραγματικά πυρά μόλις 15 μίλια από το νησιωτικό σύμπλεγμα Κρήτης-Κάσου-Καρπάθου, ενώ την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί ελληνοαιγυπτιακή αεροναυτική άσκηση με πραγματικά πυρά στο ίδιο σύμπλεγμα.

Στην κοινή άσκηση θα λάβουν μέρος ελληνικές και αιγυπτιακές αεροναυτικές δυνάμεις. Το κεντρικό σκέλος των επιχειρήσεων θα διαρκέσει από την Τρίτη 6 μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αιγύπτιοι στέλνουν μια φρεγάτα, δύο πυραυλάκατους, μαχητικά αεροσκάφη F-16 και κομάντος οι οποίοι θα συνασκηθούν με Έλληνες ΟΥΚάδες της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών.

Στην άσκηση «Μέδουσα» ο ελληνικός στόλος θα συμμετάσχει με το υποβρύχιο Παπανικολής, μια φρεγάτα, μία πυραυλάκατο και αριθμό μαχητικών αεροσκαφών που θα επιχειρούν από την Κρήτη όπου επίσης θα μετασταθμεύσουν και τα αιγυπτιακά F-16.

Η ελληνοαιγυπτιακή άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας με επαναλαμβανόμενα γυμνάσια στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Αιγύπτου.

Προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας

Από την πλευρά της  Άγκυρα εξέδωσε ΝΟΤΑΜ με την οποία υποστηρίζει ότι η Κάσος είναι αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή, σημειώνοντας ότι στην ευρύτερη περιοχή δεν επιτρέπονται ασκήσεις, ονομάζοντας μάλιστα την Κάσο “Τζομπάν” (Coban).

Την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό έχει προγραμματίσει άσκηση με πραγματικά πυρά σε διεθνή ύδατα αλλά σε απόσταση μόλις 15 μίλια από το Καστελόριζο.

Τα γυμνάσια θεωρούνται ως τουρκική «απάντηση» στην κοινή άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου.