Αντίδραση Άγκυρας: Έπρεπε να εκδώσετε τους Τούρκους αξιωματούχους

«Η Ελλάδα είναι σύμμαχος με την Τουρκία και το ΝΑΤΟ. Αναμέναμε από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να εκδώσει τα μέλη του κινήματος του Γκιουλέν και να επιστρέψουν στην Τουρκία», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας  Φικρί Ισίκ τη Δευτέρα.

Η δήλωση αυτή ήρθε έπειτα από την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών να μην εκδοθούν στη γειτονική χώρα οι τρεις από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, οι οποίοι κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

 

Το Συμβούλιο απέρριψε το αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση των τριών, δεχόμενο τα επιχειρήματα που προέβαλαν ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης οι τρεις εκζητούμενοι.

Και οι τρεις – οι οποίοι κατηγορούνται από την Άγκυρα για συμμετοχή στο πραξικόπημα – υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ότι, αν ικανοποιηθεί το αίτημα των τουρκικών αρχών κινδυνεύει η ζωή τους, καθώς ανέφεραν ότι στη γειτονική χώρα δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους, ενώ πρόσθεσαν ότι είναι βέβαιον ότι θα υποστούν βασανιστήρια και αντιμετώπιση που δεν συνάδει με τη νομιμότητα.

Υπέρ της μη έκδοσής τους τάχθηκε και η αρμόδια εισαγγελέας.

Τις επόμενες ημέρες, το Συμβούλιο Εφετών αναμένεται να συνεδριάσει για τους υπόλοιπους πέντε Τούρκους αξιωματικούς.