Εκδίδονται στην Τουρκία τρεις από τους οκτώ στρατιωτικούς

Την έκδοση τριών από τους Τούρκους στρατιωτικούς που εισήλθαν στην Αλεξανδρούπολη με στρατιωτικό ελικόπτερο αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών.

Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου κρίθηκε ότι οι τρεις από τους οκτώ πρέπει να εκδοθούν στην γείτονα χώρα για απόπειρα κατάληψης πολιτεύματος, απόπειρα παρακώλυσης συνεδρίασης του τουρκικού Κοινοβουλίου και για αρπαγή ελικοπτέρου ενώ δεν εκδίδονται για την κατηγορία της απόπειρας δολοφονίας του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι τρεις αναμένεται να υποβάλλουν έφεση στην απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, ενώ μέχρι την εκδίκασή της θα παραμείνουν κρατούμενοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες το Συμβούλιο Εφετών (σ.σ. με άλλη σύνθεση) εξέτασε το θέμα για άλλους τρεις από τους οκτώ συνολικά στρατιωτικούς που ζητούν πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα, για τους οποίους αποφάσισε τη μη έκδοσή τους, μετά την πρόταση της εισαγγελέως, η οποία δέχθηκε τον βασικό ισχυρισμό των τριών εκζητούμενων ότι σε περίπτωση έκδοσης τους τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους. Έντονη ήταν η αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης η οποία εκφράστηκε επίσημα από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ο οποίος δήλωσε ότι «προσδοκία της Τουρκίας είναι να εκδώσει τους πραξικοπηματίες, τους ανθρώπους που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση FETÖ. Από την Ελλάδα περιμένουμε να μας δώσει όλα τα μέλη της οργάνωσης αυτής».

Ωστόσο, ο εισαγγελέας άσκησε έφεση η οποία θα εκδικαστεί τις επόμενες μέρες από τον Άρειο Πάγο, προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση.

Τις επόμενες ημέρες το Συμβούλιο Εφετών θα συνεδριάσει για να αποφασίσει και για τους υπόλοιπους δύο στρατιωτικούς.