Ιδιωτικά κανάλια: Γιατί κρατούνται τα χρήματα των υπερθεματιστών;

Για “αεροπειρατεία” κάνει λόγο ανακοίνωση της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών (ΕΙΤΗΣΕΕ -Alpha, Ant1, Star, Mega, Σκάι, Μακεδονία), σχετικά με τον διαγωνισμό της Κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η Ένωση διερωτάται σε με νόημα για ποιο λόγο η Κυβέρνηση παρακρατά τα χρήματα που κατέθεσαν οι υπερθεματιστές μετά την απόρριψη του διαγωνισμού Παππά από το ΣτΕ και διατυπώνει την υπόνοια μήπως αυτό γίνεται για να «χορηγηθούν προσωρινές άδειες σε ανύπαρκτους σταθμούς».

Υπενθυμίζει επίσης ότι η ολομέλεια του ΣτΕ «έκρινε αντισυνταγματική την υφαρπαγή των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ και την ανάληψή τους από τον Υπουργό Επικρατείας» και με αυτήν την κρίση «το ανώτατο δικαστήριο, ακύρωσε τον άνισο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε το καλοκαίρι, και κατέδειξε ποιος προσπάθησε με μεθόδους αεροπειρατή να ελέγξει την ενημέρωση στη χώρα».

Συνεχίζοντας η ανακοίνωση σημειώνει ότι στις 6/12/2016, «παρήλθε η 90η ημέρα, οπότε σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού της αεροπειρατείας, ο αρμόδιος υπουργός όφειλε να εκδώσει τις 4 άδειες υπέρ των 4 υπερθεματιστών. Ο διαγωνισμός κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι προκηρύχθηκε και υλοποιήθηκε από αναρμόδιο όργανο. Άρα το ελληνικό δημόσιο δεν είναι σε θέση να χορηγήσει τις «άδειες» που το ίδιο υποσχέθηκε».

Η ΕΙΤΗΣΕΕ τονίζει ωστόσο παρά ταύτα ότι «το ελληνικό δημόσιο παρακρατεί παρανόμως τα χρήματα που έλαβε από τους οριστικούς υπερθεματιστές του άκυρου διαγωνισμού, οι οποίοι κατέβαλαν το τίμημα που τους ζητήθηκε εμπροθέσμως» και διερωτάται:

«Γιατί άραγε συνεχίζεται αυτή η παρακράτηση του τιμήματος, που συνιστά αδικαιολόγητο πλουτισμό εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου;

Ποιος ωφελείται από αυτήν την κατάσταση;

Μήπως, έτσι, γίνεται απόπειρα να εγγραφούν ανύπαρκτα δικαιώματα ως υπαρκτά; Και να χορηγηθούν προσωρινές άδειες σε ανύπαρκτους σταθμούς;

Σημειώνει μάλιστα πως «εάν έτσι είναι τα πράγματα, πρόκειται πλέον για «αεροπειρατεία των αυθαιρέτων»» και συνεπώς «η όλη συζήτηση είναι και άνευ αντικειμένου και εξυπηρετεί μόνο σκοπιμότητες και τελικά η επίκληση της δήθεν νομιμότητας και της ισονομίας έχει ως απώτατο στόχο την κατάλυση των νόμων και την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων».