Έρευνα: Σχεδόν οι μισοί Έλληνες θεωρούν αρνητική την παραμονή στην ΕΕ

Οι Έλληνες έχουν εκφράσει αρκετές φορές σε δημοσκοπήσεις την απογοήτευσή τους από την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση, ωστόσο νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι αντίστοιχα νιώθουν και από τους δανειστές. Παράλληλα, εκείνο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι περίπου οι μισοί Έλληνες θεωρούν ότι η παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αρνητική.

Έρευνα της Palmos Analysis για την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ότι το 22% θέλει να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα ως χρηματοδότης και το 24% να συμμετάσχει μόνο ως τεχνικός σύμβουλος. Αντίθετα, το 43% επιθυμεί να μην παραμείνει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Τα στοιχεία της έρευνας αποκαλύπτουν ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα βλέπουν αρνητικά τις αποφάσεις του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Την άποψη αυτή εκφράζει το 41%, ενώ άλλο ένα 32% θεωρεί ότι τα μέτρα είναι θετικά, αλλά δεν επαρκούν.

Στην ίδια πανελλαδική έρευνα, οι Έλληνες εμφανίζονται δύσπιστοι απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

Το 84% θεωρεί ότι η ΕΕ κινείται σε λάθος κατεύθυνση, ενώ η κοινή γνώμη είναι διχασμένη αναφορικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Το 45% θεωρεί ότι η παραμονή είναι αρνητική και το 44% εκφράζει την αντίθετη άποψη. Επίσης 6 στους 10 τάσσονται υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

Η ίδια έρευνα αναφέρει ότι πάνω από 7 στους 10 θεωρούν ότι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τις δραστηριότητες του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Συγκριτικά για τις δραστηριότητες του ελληνικού κοινοβουλίου 4 στους 10 δηλώνουν ότι έχουν ανεπαρκή ενημέρωση σχετικά με αυτές.

Οι Ελληνες πολίτες θα ήθελαν να είχαν δοθεί αυξημένες αρμοδιότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πλειοψηφία που κυμαίνεται από 47% (για έλεγχο κρατικών προϋπολογισμών) έως και 86% (για προσφυγικό).

Σχετικά με τους Έλληνες ευρωβουλευτές, από την έρευνα προκύπτει ότι μόνο 1 στους 4 Έλληνες συμφωνεί ότι οι ευρωβουλευτές εκπροσωπούν επάξια τη χώρα στο ευρωκοινοβούλιο και 2 στους 4 διαφωνεί.