Η Εισαγγελία ερευνά την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Ζημιά ύψους 53 εκατομμυρίων ευρώ εκτιμάται ότι προκάλεσε στο κράτος η πώληση των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην γερμανική κοινοπραξία HDW/Ferrstaal, η οποία είχε γίνει το 2002. Ο φάκελος των ερευνών άνοιξε στο πλαίσιο ανακριτικής διαδικασίας για τα εξοπλιστικά προγράμματα σχετικά με τα αδικήματα της δωροδοκίας του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Οι έρευνες ξεκίνησαν από την ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς Ηλιάνας Ζαμανίκα και τον επίκουρο ανακριτή Γιώργο Ευαγγέλου, ενώ η δικογραφία αναμένεται να φτάσει στα χέρια της Εισαγγελίας Διαφθοράς προκειμένου να ερευνηθούν οι συνθήκες που έγινε η μεταβίβαση των Ναυπηγείων. Παράλληλα, θα ερευνηθούν και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες που αφορούν σε όσους εμπλέκονται στην υπόθεση, ανάμεσά τους και πολιτικά πρόσωπα τα οποία συμμετείχαν στη Διυπουργική επιτροπή Αποκρατικοποίησης.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ανακριτικών αρχών, η ζημιά προκύπτει από το γεγονός ότι ουσιαστικά το ελληνικό κράτος “χάρισε” τα Ναυπηγεία στη γερμανική κοινοπραξία, καθώς αυτή δεν κατέβαλε ποτέ το ποσό που έπρεπε ως αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην ΕΝΑΕ. Μάλιστα, την ημέρα που “έπεφταν” οι υπογραφές για την ιδιωτικοποίηση στις 31 Μαΐου του 2002, υπεγράφη και η σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών υποβρυχίων.

Η έρευνα θα επικεντρωθεί για τον εντοπισμό πιθανών αδικημάτων δωροδοκίας και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Σημειώνεται ότι ακόμη κι αν προκύψουν ευθύνες πολιτικών προσώπων, αυτές έχουν ήδη παραγραφεί βάσει της σχετικής νομοθεσίας, ωστόσο θα γίνει εξαίρεση εάν διαπιστωθεί ροή μαύρου χρήματος.

Στο περιθώριο της έρευνας για τα εξοπλιστικά οι δύο ανακριτές Ηλιάνα Ζαμανίκα και Γιώργος Ευαγγέλου, αποτιμώντας έγγραφα και μαρτυρικές καταθέσεις που έλαβαν στο πλαίσιο συμπληρωματικής έρευνας για τα γερμανικά υποβρύχια ερεύνησαν για πρώτη φορά και τις συνθήκες ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων (ΕΝΑΕ), αναφέρει ο ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα πάντα με την ανακριτική διαδικασία, η πώληση της ΕΝΑΕ έγινε χωρίς καμία διαφανή διαγωνιστική διαδικασία, αλλά και κατά παραβίαση των κατευθυντήριων γραμμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ιδιωτικοποίηση Εταιρειών που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο.

Οι δικαστικοί λειτουργοί έχουν ήδη απαγγείλει κατηγορία για κακουργηματική απιστία σε βάρος ενός υπαλλήλου των ΕΝΑΕ, ωστόσο εκτιμούν ότι εκτός από αυτόν προκύπτουν ποινικές ευθύνες και σε βάρος άλλων προσώπων που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις .

Έτσι, στην νέα προκαταρκτική που αναμένεται να ανοίξει από την Εισαγγελία Διαφθοράς θα ερευνηθεί ο ρόλος όλων των προσώπων – πολιτικών και μη – που ενεπλάκησαν στην υπόθεση εξαγοράς των Ναυπηγείων από τη HDW.

Από τη μελέτη των εγγράφων , των προσφορών όλων των εταιρειών που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά των Ναυπηγείων και την αξιολόγηση των συμβάσεων που αποτελούν εδώ και χρόνια αντικείμενο δικαστικής έρευνας οι ανακριτές κατέληξαν στα εξής:

Η γερμανική κοινοπραξία έχοντας πλήρη γνώση και εικόνα για τα οικονομικά δεδομένα της ΕΝΑΕ (εκκρεμείς συμβάσεις,χρέη και παράνομες κρατικές ενισχύσεις ) αξίωσε και τελικά κατάφερε να πάρει συγκεκριμένα ανταλλάγματα .

Τα πρόσωπα που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις φέρονται ότι έπεισαν τη γερμανική εταιρεία να αποσύρει αντιρρήσεις που αρχικά είχε προβάλει προκειμένου να γίνει δεκτή η προσφορά της , καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδύνευε με αποκλεισμό . Τα ίδια πρόσωπα ,που μπαίνουν τώρα στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης, της υποσχέθηκαν ότι μετά την υπογραφή της σύμβασης θα ικανοποιούνταν όλες της οι απαιτήσεις .Μεταξύ των πολλών ωφελειών ήταν ότι αγόρασε την ελληνική επιχείρηση (ΕΝΑΕ ) απαλλαγμένη από πρόστιμα, τόκους υπερημερίας και άλλες οφειλές. Επιπλέον, ανέλαβε και το πρόγραμμα επισκευής και εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων .

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνθήκες υπογραφής της σύμβασης ιδιωτικοποίησης αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας και της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ιδιωτικοποίηση ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο χαρακτηρίζοντας μάλιστα παράνομη την επιλογή της προσφοράς των Γερμανών.