Βίντεο ντοκουμέντο: Ο δολοφόνος και ο συνεργός του έξω από την οικία του Αμοιρίδη

Η βραζιλιάνικη εφημερίδα «Journal National» φέρνει στη δημοσιότητα αποκαλυπτικό βίντεο με τα όσα κατέγραψαν οι κάμερες που ήταν τοποθετημένες έξω από το σπίτι του Έλληνα πρέσβη Κυριάκου Αμοιρίδη που δολοφονήθηκε από τη γυναίκα του και τον εραστή της. Στο βίντεο φαίνεται ο εραστής Sérgio Gomes Moreira Filho μαζί με τον ξάδερφό του Eduardo Moreira de Melo να μπαίνουν στο σπίτι, όπου λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκε το αποτρόπαιο έγκλημα. Η μέρα είναι Δευτέρα και το ρολόι δείχνει 19:53. Στο βίντεο διακρίνονται οι δύο άντρες έξω από το εξοχικό σπίτι του ζεύγους να περιμένουν περίπου μία ώρα πριν εισέλθουν εντός της οικίας.

Με το που εισέρχονται στην οικία παραμένουν μέσα τρεις ώρες και στη συνέχεια ο Sergio φεύγει μόνος του με αυτοκίνητο και επιστρέφει με τα πόδια. Αργότερα και συγκεκριμένα στις 3.20 τα ξημερώματα, σύμφωνα με την αστυνομία, οι συνεργοί απομακρύνουν το πτώμα του πρέσβη.

Το έγκλημα πάθους είχαν προσχεδιάσει η σύζυγός του και ο εραστής της, μέλος μιας μονάδας των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.

Η Φρανσουάζ Αμοιρίδη, η σύζυγος του διπλωμάτη, μια 40χρονη Βραζιλιάνα, και ο 29χρονος εραστής της, ο Σέρζιου Μορέιρα, έχουν συλληφθεί καθώς θεωρούνται βασικοί ύποπτοι για το φόνο του 59χρονου πρεσβευτή, διευκρίνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επιθεωρητής Εβαρίστου Πόντσι, ο οποίος ηγείται της έρευνας για την υπόθεση και έκανε λόγο περί μιας «τραγικής» και «άνανδρης» δολοφονίας.

Οι αρχές πιστεύουν ότι ο Μορέιρα και η σύζυγος του Αμοιρίδη, Φρανσουάζ, σχεδίασαν την δολοφονία αφότου πιάστηκαν στα… «πράσα» από τον διπλωμάτη μέσα στο σπίτι στη Νόβα Ιγουάσου. Ο πρεσβευτής της Ελλάδας στη Βραζιλία αγνοείτο από το βράδυ της Δευτέρας. Η Φρανσουάζ, η σύζυγός του και μητέρα της 10χρονης κόρης τους, κατήγγειλε την εξαφάνισή του στην αστυνομία την Τετάρτη.

Ο αστυνομικός Μορέιρα ομολόγησε σε συναδέλφους του χθες Παρασκευή ότι δολοφόνησε τον πρεσβευτή αργά το βράδυ της Δευτέρας στο σπίτι που ανήκε στην οικογένεια Αμοιρίδη στο Νόβα Ιγουάσου, στο βόρειο Ρίο.

Σύμφωνα με τον αξιωματικό της αστυνομίας ο οποίος ηγείται της έρευνας, πέραν της συζύγου και του αστυνομικού, έχει επίσης συλληφθεί ένας ξάδερφος του δράστη που φέρεται να έπαιξε ρόλο «τσιλιαδόρου» και να βοήθησε να απομακρυνθεί το πτώμα με την υπόσχεση ότι θα λάμβανε 80.000 ρεάις (25.000 δολάρια).

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα σημείωσε ότι η δολοφονία του πρεσβευτή του προκάλεσε βαθιά θλίψη και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του διπλωμάτη, τους φίλους του και στον λαό της Ελλάδας.

Βαθιά θλίψη για τη δολοφονία του πρεσβευτή εξέφρασε με ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο μετά τα μεσάνυχτα το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας. Ο Αμοιρίδης είχε υπηρετήσει ως γενικός πρόξενος στο Ρίο από το 2001 ως το 2004, ενώ υπήρξε επίσης πρεσβευτής στη Λιβύη από το 2012 ως το 2016, όταν ανέλαβε πρεσβευτής στη Βραζιλία.

Σύμφωνα με τον Εβαρίστου Πόντσι η ακριβής αιτία του θανάτου του πρεσβευτή δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί διότι ο δράστης έβαλε φωτιά στη σορό του σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει το έγκλημά του. Η απανθρακωμένη σορός βρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης μέσα σε ένα αυτοκίνητο που ενοικίαζαν ο πρεσβευτής και η σύζυγός του. Το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο κάτω από μια ανισόπεδη διάβαση στην περιοχή όπου διέμενε το ζευγάρι.

Η δολοφονία χαρακτηρίζεται άλλο ένα βαρύ πλήγμα για το Ρίο, τέσσερις μήνες αφότου φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στην περιοχή όπου βρέθηκε εγκαταλελειμμένο το αυτοκίνητο δρουν ισχυρές συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος που διαθέτουν πολιτικές διασυνδέσεις, αλλά και ένοπλες ομάδες που αποτελούνται συχνά από αστυνομικούς εκτός υπηρεσίας.

Το όχημα μέσα στο οποίο εντοπίστηκε το απανθρακωμένο πτώμα του Κυριάκου Αμοιρίδη

Περιμένοντας τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης

Εν αναμονή της ιατροδικαστικής εξέτασης και ταυτοποίησης από τις αρμόδιες αρχές της Βραζιλίας, επιβεβαιώθηκε κατόπιν επικοινωνίας της πρεσβείας της Ελλάδας με το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας ότι το εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο στην περιοχή Νόβα Ιγουάτσου της πόλης του Ρίο, στο οποίο βρέθηκε απανθρακωμένη σορός, είχε νοικιαστεί, προ ημερών, από τον Έλληνα πρέσβη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική πρεσβεία έχει ζητήσει από το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας την άμεση διενέργεια εκ μέρους των αρμόδιων ιατροδικαστικών αρχών του ελέγχου και της σχετικής ταυτοποίησης και επίσημη ενημέρωση μόλις τα αποτελέσματα των ερευνών γίνουν γνωστά. Το υπουργείο Εξωτερικών και η ελληνική πρεσβεία στην Μπραζίλια, σε στενή συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές της Βραζιλίας, προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επιτάχυνση της πορείας των ερευνών για τον εντοπισμό του πρέσβη της Ελλάδας στη Βραζιλία.

Σε αυτή την κατεύθυνση, μάλιστα, στη Βραζιλία σπεύδει άμεσα, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Μπούενος Άιρες Δημήτριος Ζεβελάκης, προκειμένου να συνδράμει το έργο της πρεσβείας μας στην Μπραζίλια. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε πως το απανθρακωμένο πτώμα ανήκει στον Έλληνα Πρέσβη Κυριάκο Αμοιρίδη, ωστόσο αυτό δεν εχει ταυτοποιηθεί επισήμως. Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης μέσω tweet εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του πρέσβη.

amaxi-amoiridi

amoiridhs2

Ο Κυριάκος Αμοιρίδης και η Βραζιλιάνα σύζυγος του επισκέπτονταν το Νόβα Ιγκουάτσου για τα Χριστούγεννα. Στις 26 Δεκεμβρίου, οπότε και χάθηκαν τα ίχνη του, ο Έλληνας Πρέσβης φέρεται να τηλεφώνησε στη σύζυγο του Φρανσουάζ Αμοιρίδη, που ψώνιζε σε εμπορικό κέντρο για να την ενημερώσει ότι θα βγει δίχως όμως να της δώσει επιπλέον πληροφορίες. Η σύντροφος του φέρεται να ειδοποίησε την αστυνομία την Τετάρτη για να δηλώσει την εξαφάνιση του.

%ce%b1%ce%bc%ce%bf%ce%b9%cf%81%ce%b9%ce%b4%ce%b7%cf%83

Αμανατίδης: Ο πρέσβης δεν είχε δεχθεί απειλές

Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης δήλωσε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια ταυτοποίηση και οι έρευνες συνεχίζονται από τις βραζιλιάνικες αρχές. Όπως ανέφερε, η ελληνική πλευρά ενημερώθηκε για την υπόθεση της εξαφάνισης στις 28 Δεκεμβρίου και αμέσως το υπουργείο Εξωτερικών κινητοποίησε όλες τις υπηρεσίες τους.

Πάντως ο κ. Αμανατίδης επιβεβαίωσε ότι ο Έλληνας πρέσβης δεν είχε δεχτεί απειλές, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο απαγωγής του τονίζοντας ότι δεν υπήρξε κάποια επικοινωνία για να ζητηθούν λύτρα. «Είμαστε σε επαφή με τις αρχές της Βραζιλίας και συνεχίζονται οι έρευνες», κατέληξε ο κ. Αμανατίδης.

Ο 59χρονος Κυριάκος Αμοιρίδης διετέλεσε πρόξενος στο Ρίο από το 2001 ως το 2004, ενώ υπηρετεί πρέσβης στη Μπραζίλια από τον Ιανουάριο του 2015.