Στον... πάγο και το Λεκανοπέδιο: Λευκά τοπία & παγετός - Κλειστά τα σχολεία

Στα λευκά ξύπνησε η Αθήνα και ο νομός Αττικής το πρωί της Τρίτης, με το χιόνι να έχει πέσει πυκνό σχεδόν σε όλες τις περιοχές της πρωτεύουσας αλλά και της επικράτειας. Η έντονη χιονόπτωση που ξεκίνησε από το απόγευμα της Δευτέρας δεν έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα στο βασικό οδικό δίκτυο της Αττικής, αν και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από οδηγούς και πεζούς σε μικρότερους κυρίως δρόμους. Τα σχολεία της Αττικής θα παραμείνουν κλειστά με απόφαση των τοπικών αρχών.

%ce%ba%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%af%ce%b1

%ce%ba%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%cf%84%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae

%ce%ba%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%b1%cf%84%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b71

Η απόφαση ισχύει και για τα ιδιωτικά σχολεία με ελάχιστες εξαιρέσεις για να διευκολυνθούν οι γονείς, κυρίως μικρών παιδιών.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής:
Θα παραμείνουν κλειστά, κατόπιν συνεννόησης με τους Δημάρχους, τα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων στους 13 δήμους της Ανατολικής Αττικής (Αχαρνές, Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη, Διόνυσος, Κορωπί, Λαυρεωτική, Μαραθώνας, Μαρκόπουλο, Παιανία, Παλλήνη, Σπάτα – Αρτέμιδα, Ραφήνα – Πικέρμι, Σαρωνικός, Ωρωπός).

Στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής:
Κλειστά θα παραμείνουν, τα σχολεία σε όλους τους δήμους της ΠΕ Δυτικής Αττικής.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα:
Κλειστά θα παραμείνουν, τα σχολεία σε όλους τους δήμους της ΠΕ: Κηφισιάς, Πεντέλης, Παπάγου – Χολαργού, Βριλησσίων, Νέας Ιωνίας, Φιλοθέης –Ψυχικού, Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου, Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Ηρακλείου.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα:
Κλειστά θα παραμείνουν, τα σχολεία στους δήμους: Αλίμου, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Νέας Σμύρνης, Μοσχάτου – Ταύρου, Αγ. Δημητρίου, Π. Φαλήρου. Στο Δήμο Καλλιθέας κλειστά θα παραμείνουν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικού τομέα:
Κλειστά θα παραμείνουν, τα σχολεία στους δήμους: Ιλίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Περιστερίου.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά:
Κλειστά θα παραμείνουν, τα σχολεία στους δήμους: Πειραιά, Κορυδαλλού, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Περάματος, Νίκαιας – Ρέντη.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων:
Κλειστά θα παραμείνουν, τα σχολεία στους δήμους: Σαλαμίνας, Αίγινας, Αγκιστρίου, Τροιζηνίας, Πόρου.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών:
Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε 8 δήμους του Κεντρικού Τομέα Αθηνών, δηλαδή στους δήμους Αθηνών, Βύρωνα, Ζωγράφου, Καισαριανής, Γαλατσίου, Ηλιουπόλεως, Δάφνης – Υμηττού, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα λειτουργούν σε κανονικούς ρυθμούς, με ορισμένες γραμμές του λεωφορειακού δικτύου να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Τα κυριότερα προβλήματα, σύμφωνα με την Αστυνομία παρατηρούνται στα βόρεια και ανατολικά του νομού.

Την ίδια ώρα η τροχαία έχει προχωρήσει σε διακοπή κυκλοφορίας: 

-Στη λεωφόρο Καρέα, από την Ηλιούπολη.
-Στη λεωφόρο Κατεχάκη, από την οδό Πίνδου.
-Στον περιφερειακό Λυκαβηττού, από την οδό Γλύκωνος.
-Στο Γαλάτσι, στις οδούς Πρωτοπαπαδάκη και Βενιζέλου.
-Στο Ψυχικό, στις οδούς Καρπενησιώτη και Μουσών.

Δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία επίσης:
-Στη λεωφόρο Διονύσου, από το ύψος του γηπέδου της περιοχής έως την περιοχή Ανατολή.
-Στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς καζίνο.
-Στην περιφερειακή οδό Πεντέλης-Νέας Μάκρης, από το ύψος του Στρατιωτικού Νοσοκομείου Πεντέλης 414.
-Aγίου Παντελεήμονος από Ξενίας μέχρι Πεντέλη.
-Αγίου Μερκουρίου στην Βαρυμπόμπη , από το ύψος της ταβέρνας «ΛΕΩΝΙΔΑΣ».

Παράλληλα, διακοπή της κυκλοφορίας έχει γίνει και από το 4ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών-Θήβας, στο ρεύμα προς τη Θήβα, για τα φορτηγά, ενώ η κίνηση των υπόλοιπων οχημάτων γίνεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Επίσης, μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων γίνεται η κίνηση των οχημάτων στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, καθώς και στην οδό Αγίου Μερκουρίου.

%ce%ba%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%b1%cf%84%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae2

%ce%ba%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%b1%cf%84%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae3

Ειδικότερα, σήμερα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική), την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και κατά περιόδους στην Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και σταδιακά στις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ τοπικά θυελλώδεις άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο. Παγετός κατά τόπους ισχυρός θα επικρατήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ολικός.

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις, οι οποίες στα βόρεια θα είναι κατά τόπους πυκνές. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα και βελτίωση από το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ που βαθμιαία θα γίνουν δυτικοί βορειοδυτικοί και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -02 (μείον 2) έως 04 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.