Στο έλεος της "Αριάδνης" για 6η ημέρα - Σε απόγνωση οι κάτοικοι σε Κύμη, Σκόπελο & Αλόννησο

Αμέτρητα είναι τα προβλήματα εξαιτίας της “Αριάδνης” που πλήττει τη χώρα τα τελευταία 24ωρα, με την Ήπειρο, την Ανατολική Μακεδονία, την Ανατολική Στερεά και τη Θεσσαλία να βρίσκονται στο επίκεντρο της κακοκαιρίας που μετρά ήδη 6 ημέρες.

Το ύψος του χιονιού στα Γιάννενα έφτασε τους 50 πόντους και στη Λάρισα τους 30, ενώ η πόλη της Θεσσαλονίκης υποφέρει από τα προβλήματα που παραμένουν, ωστόσο σε μικρότερη έκταση.

Όσο για την κατάσταση στην Κύμη, τη Σκόπελο και την Αλόννησο, οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση, ενώ το χιόνι έχει φτάσει στα 2 μέτρα.

Οι περισσότερες περιοχές της Β. Ελλάδας είναι καλυμμένες από ένα λευκό πέπλο χιονιού και οι πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν δυσχεραίνουν την καθημερινότητα και τις μετακινήσεις των πολιτών. Τα συνεργεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλους τους δήμους, που επλήγησαν τις τελευταίες ώρες από τον χιονιά, κατέβαλλαν ολονύκτιες υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, ενώ για ακόμη μία ημέρα τα σχολεία στη Βόρεια Ελλάδα, στη συντριπτική τους πλειονότητα, παραμένουν κλειστά.

Από νωρίς το πρωί, οι Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Δράμας έχουν πληγεί από νέα έντονη χιονόπτωση με αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί ολόκληρες γειτονιές και συνοικίες, ενώ κρίνεται αδύνατη η κυκλοφορία των αυτοκινήτων ακόμα και στο κέντρο των δυο αστικών πόλεων χωρίς τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Από νωρίς το πρωί, η Διεύθυνση Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καβάλας δέχθηκε πολλές κλήσεις από πολίτες που έπρεπε να μεταβούν στο νοσοκομείο ή σε ιδιωτικό νοσηλευτικό κέντρο για αιμοκάθαρση και δεν υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης από κανένα όχημα πέραν αυτών του Δήμου.

Το σύνολο σχεδόν των εμπορικών καταστημάτων της Καβάλας δεν λειτούργησαν σήμερα λόγω αδυναμίας του κόσμου να μετακινηθεί από τις γειτονιές προς το κέντρο της πόλης. Το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας παραμένει από χθες κλειστό, ενώ δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υπεραστικών λεωφορείων τόσο της Καβάλας όσο και της Δράμας. Μάλιστα, δύο λεωφορεία του υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας, που ξεκίνησαν από Αθήνα για Καβάλα (και αντίστροφα) κόλλησαν στο χιόνι -το πρώτο στη Λαμία και το δεύτερο στην Κατερίνη- και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν πίσω.

Το τμήμα της Εγνατίας Οδού στο ύψος της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και μέχρι το ύψος του ποταμού Στρυμόνα παραμένει ανοιχτό και τα αυτοκίνητα μπορούν να κυκλοφορήσουν ακόμα και χωρίς αλυσίδες. Για τρίτη συνεχόμενη μέρα όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε Καβάλα και Δράμα παραμένουν κλειστά με σχετική απόφαση των κατά τόπους δημάρχων.

Σοβαρά προβλήματα στη Θεσσαλονίκη

Την ώρα που η δοκιμαζόμενη από τον χιονιά Θεσσαλονίκη ξημέρωσε με -4 βαθμούς Κελσίου, οι κεντρικοί οδικοί άξονες της πόλης είναι «ανοιχτοί», αλλά οι οδηγοί κινούνται με χαμηλές ταχύτητες, λόγω του παγετού που έχει σχηματιστεί σε πολλούς δρόμους. Κλειστά θα μείνουν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλο τον νομό Θεσσαλονίκης, ενώ δεν θα λειτουργήσουν το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο «Μακεδονίας» και το «Αλεξάνδρειο» ΤΕΙ.

trrr1

trrr3

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, αναβάλλονται όλες οι προσδιορισμένες για την Τετάρτη 11/1 ποινικές και πολιτικές δίκες στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, ενώ οι υποθέσεις που διακόπηκαν για σήμερα θα συνεχιστούν κανονικά μετά τις 10 το πρωί. Το δικαστικό μέγαρο της πόλης λειτουργεί πάντως κανονικά από τις 8 το πρωί. Κανονικά διεξάγονται αυτή την ώρα οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία», όπου από τη χθεσινή χιονόπτωση ακυρώθηκαν πολλές πτήσεις και η λειτουργία του αερολιμένα αποκαταστάθηκε αργά το απόγευμα. Την ίδια ώρα, ταλαιπωρία περιμένει το επιβατικό κοινό του ΟΑΣΘ, καθώς, όπως έγινε γνωστό, λόγω της κακοκαιρίας θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και θα κυκλοφορήσουν μόνο 130 από τα 480 με 500 λεωφορεία του Οργανισμού.

egk1

Με αντιολισθητικές αλυσίδες πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι οδηγοί που κινούνται στους δρόμους Πολυγύρου, Μηχανιώνας, Επανομής, Λαγκαδά προς Σοχό και Ασκό, Πέντε Βρύσες-Βερτίσκος, Λιβάδια-Περιστερά, Ζαγκλιβέρι-Πετροκέρασα, Σουρωτή-Άγιος Αντώνιος, όπως επίσης στους δρόμους που οδηγούν προς Ωραιόκαστρο, Φίλυρο, Πανόραμα, Χορτιάτη, Ασβεστοχώρι και Εξοχή. Παράλληλα, απαγορεύεται η είσοδος φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στην εσωτερική Περιφερειακή, στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης- Καβάλας από το 12ο χλμ. μέχρι το 96ο χλμ. και στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης- Αθήνας, από τον κόμβο της Λαχαναγοράς μέχρι την Περιφερειακή.

Στην Κεντρική Μακεδονία, αλυσίδες χρειάζονται -επίσης- τα οχήματα που κινούνται σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο των νομών Χαλκιδικής, Κιλκίς και Σερρών, και σε αρκετούς -κυρίως- επαρχιακούς δρόμους της Ημαθίας, της Πέλλας και της Πιερίας.

Πολικό ψύχος επικρατεί στη Δυτική Μακεδονία, όπου η Φλώρινα και η Πτολεμαϊδα ξημέρωσαν με -18 βαθμούς Κελσίου και με -14 τα Γρεβενά, ενώ λίγο μετά τις 7 το πρωί ο υδράργυρος στις πόλεις αυτές «έδειχνε» από -13 έως -10 βαθμούς Κελσίου. Αλυσίδες ή χιονολάστιχα χρειάζονται οι οδηγοί στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο των νομών Φλώρινας και Κοζάνης, και σε τμήματα επαρχιακών δρόμων της Καστοριάς και των Γρεβενών.

Σφοδρή χιονόπτωση στη Λάρισα

Συνεχίζεται η σφοδρή χιονόπτωση που ξεκίνησε από τα ξημερώματα στη Λάρισα, με τη θερμοκρασία να έχει κατρακυλήσει στους -7 βαθμούς. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ, το χιόνι έχει καλύψει πλήρως ακόμα και τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ξεπερνώντας σε ορισμένα σημεία τα 20 εκατοστά. Οι μετακινήσεις των πολιτών είναι πολύ δύσκολες, ενώ έχουν διακοπεί όλα τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ προς όλες τις κατευθύνσεις, εκτός από αυτά που πραγματοποιούν δρομολόγια Λάρισα-Αθήνα και Κοζάνη.

O δήμος της Λάρισας βρίσκεται σε συναγερμό και κάνοντας λόγο για ιστορικό χιονιά καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Σύμφωνα με την αστυνομία η κίνηση των οχημάτων σε όλο το επαρχιακό δίκτυο Ελασσόνας, Αγιάς και Φαρσάλων πραγματοποιείται απαραίτητα με την χρήση αλυσίδων, ενώ κάποιοι οδηγοί χρησιμοποιούν αλυσίδες και μέσα στη Λάρισα. Η σφοδρότητα της κακοκαιρίας και της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης που έχει πλήξει το νομό οδήγησε εμπόρους και καταστηματάρχες να κρατήσουν κλειστά τα καταστήματα το απόγευμα της Τετάρτης

Στην κατάψυξη τα Γιάννενα

Στους 50 πόντους φτάνει το χιόνι μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα σχολεία στο Δήμο Δωδώνης θα παραμείνουν κλειστά  όπως και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων  μαζί με τα σχολεία ,ενώ αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες  στο μεγαλύτερο μέρος του νομού Ιωαννίνων  και στην Εγνατία Οδό.

lo990

Σοβαρά προβλήματα σε Κύμη, Αλόννησο και Σκόπελο

Σε απόγνωση βρίσκονται οι άνθρωποι που ζουν στα δύο νησιά των Σποράδων, την Αλόννησο και τη Σκόπελο, αφού συνεχίζονται τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, μετά τις μεγάλες ζημιές που υπέστη υποσταθμός της ΔΕΗ στην περιοχή της Γλώσσας, κατά τη διάρκεια σφοδρής χιονοθύελλας που έπληξε την περιοχή.

Το χιόνι στην Αλόννησο έχει ξεπεράσει και τα 2,5 μέτρα σε πολλές περιοχές που ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένες, παρά τις προσπάθειες των εκχιονιστικών να φθάσουν ως εκεί. Αποκλεισμένες είναι οι περιοχές Μαρπούντα, Στενή Βάλλα, Γέρακας και Καλαμάκι. Αργά χθες το βράδυ κατάφερε να φθάσει στην Αλόννησο, μέσα σε σφοδρή χιονοθύελλα, το οχηματαγωγό “Πρωτεύς” με δυνάμεις πυροσβεστών και στρατιωτικών από τον Βόλο για να ενισχύσουν τις προσπάθειες του δήμου Αλοννήσου.

Ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης ζήτησε βοήθεια από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας να αποσταλούν στο νησί ερπυστριοφόρα-φορτωτές, αλλά και στρατιωτικές δυνάμεις για να βοηθήσουν στη διάνοιξη των δρόμων, που εκτός από το πολύ χιόνι έχουν κλείσει και από μεγάλα δέντρα που έχουν πέσει από την κακοκαιρία. Τόσο η Αλόννησος όσο και η Σκόπελος, που παραμένουν χωρίς ηλεκρικό ρεύμα, δεν έχουν και νερό αφού δεν λειτουργούν οι μονάδες αφαλάτωσης και έχουν σπάσει ή παγώσει τα δίκτυα ύδρευσης.

Από την πρωτοφανούς έντασης χθεσινή χιονοθύελλα επλήγη και η Σκόπελος, οι δρόμοι της οποίας έχουν κλείσει και πάλι από το χιόνι και είναι αδύνατη η οδική επικοινωνία μεταξύ Χώρας και Γλώσσας. Στην Χώρα Σκοπέλου το χιόνι μέσα στα στενά σοκάκια έχει σκεπάσει τα πάντα και σε πολλά μέρη ξεπερνά και το ένα μέτρο. Χθες αργά την νύχτα και έπειτα από τεράστιες προσπάθειες διάρκειας 6 ωρών των εκχιονιστικών μηχανημάτων και του δήμου Σκοπέλου, απεγκλωβίστηκαν από τον όρμο του Αγνώντα οι 25 περίπου ταξιδιώτες που είχαν αποβιβαστεί εκεί από το πλοίο της γραμμής, αλλά ο δρόμος για τη Χώρα ήταν κλειστός. Τραγικές οι καταστάσεις και στο νησί της Κύμης όπου οι κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι για έκτη συνεχόμενη ημέρα και αποκλεισμένο από τα νησιά το νοσοκομείο του νησιού.

kymi-nosokomeio-ena

kimi-nosokomeio-tria

kimi-nosokomeio-pente

kimi-nosokomeio-dyo

%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%80%ce%ad%ce%bb%ce%bf%cf%82

Χωρίς νερό στο Βόλο

Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζει ο Βόλος από τη σφοδρή κακοκαιρία που συνοδεύεται από έντονες χιονοπτώσεις. Το ύψος του χιονιού ακόμα και στην παραλία του Βόλου ξεπέρασε τα 10 εκατοστά, ενώ στον περιφερειακό και τα προάστια προς τον Άνω Βόλο το χιόνι έχει φθάσει τα 40 εκατοστά και η κίνηση των αυτοκινήτων διεξάγεται με δυσκολία και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, καθώς επικρατεί παγετός.

Εκχιονιστικά μηχανήματα προσπαθούν να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς, ενώ αλατιέρες και υδροφόρες του δήμου Βόλου ρίχνουν στους δρόμους τόνους αλατιού και θαλασσινού νερού για να ξεπαγώσουν τα οδοστρώματα. Σε όλο το οδικό δίκτυο του Πηλίου οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, αλλά τα αυτοκίνητα μπορούν να κινηθούν με μεγάλη δυσκολία και μόνο με αλυσίδες, αφού επικρατεί παγετός. Πολύ σοβαρά προβλήματα με την υδροδότηση αντιμετωπίζει όλο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, αφού υπάρχουν πολύωρες διακοπές στην παροχή νερού εξ’ αιτίας υπερκατανάλωσης και μεγάλων ζημιών από σπασίματα στο δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ. Οι τοπικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι από σήμερα το πρωί ενδέχεται να επιδεινωθεί η κατάσταση και να πολλαπλασιαστούν τα ήδη υφιστάμενα προβλήματα, καθώς αναμένεται νέα σφοδρή χιονόπτωση.