Πλοίο του ΠΝ αναχωρεί για τη Λέσβο - Θα φιλοξενήσει "παγωμένους" από το χιόνι πρόσφυγες

Με εντολή του Πρωθυπουργού αποστέλλεται στη Λέσβο ένα πλήρως εξοπλισμένο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου να φιλοξενήσει πρόσφυγες, πέντε ολόκληρες ημέρες μετά την απίστευτη ταλαιπωρία που έχουν υποστεί εξαιτίας των σφοδρών χιονοπτώσεων που πλήττουν το νησί.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Αλέξη Τσίπρα, “μετά από επικοινωνία του Πρωθυπουργού, με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, αποφασίστηκε να αποσταλεί άμεσα στη Λέσβο ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, πλήρως εξοπλισμένο, προκειμένου να φιλοξενήσει όσους πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται αντιμέτωποι με τα ακραία καιρικά φαινόμενα».

Ο απόπλους του αρματαγωγού “Λέσβος” του Πολεμικού Ναυτικού έχει προγραμματιστεί για το βράδυ της Τρίτης από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας, προκειμένου να φιλοξενήσει περίπου 500 πρόσφυγες που βρίσκονται στο νησί. Στο αρματαγωγό φορτώνονται κρεβάτια, σόμπες και στρώματα για την υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων. Εκτιμάται ότι το «Λέσβος» θα καταπλεύσει στο λιμάνι του νησιού το μεσημέρι της Τετάρτης, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Την ίδια ώρα, μόλις 75 άτομα από τον καταυλισμό της Μόριας φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ ήδη από το απόγευμα της Δευτέρας η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες είχε ανακοινώσει ότι «έχουν ξεκινήσει τη μεταφορά περίπου 130 ευάλωτων αιτούντων άσυλο, κυρίως οικογενειών με παιδιά που μένουν σε σκηνές, σε ξενοδοχεία ως ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των χιονοπτώσεων στη Λέσβο».

Σημειώνεται ότι από την «Ηλιακτίδα ΑΜΚΕ», μη κερδοσκοπική εταιρεία εταίρο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, είχαν εξασφαλιστεί 100 κρεβάτια από την Κυριακή 8 Ιανουαρίου. Κάποια από αυτά άρχισαν να χρησιμοποιούνται μόλις από το απόγευμα της Δευτέρας, σύμφωνα με πληροφορίες.

Παράλληλα, η «Ηλιακτίδα ΑΜΚΕ» από το μεσημέρι της Δευτέρας έχει εξασφαλίσει άλλα περίπου 250 κρεβάτια σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια που ενδιαφέρθηκαν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες ή μετανάστες. Ωστόσο τα κρεβάτια αυτά δεν έχουν ακόμα χρησιμοποιηθεί από τη Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες η οποία είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση του βραχυπρόθεσμου προγράμματος εγκατάστασης με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.