Δοκιμάζει τις αντοχές μας ο καιρός- Νέο κύμα κακοκαιρίας 16-20 Ιανουαρίου

Φαίνεται ότι η κακοκαιριά στην Ελλάδα δεν έχει πει ακόμα την τελευταία της λέξη.

Μετά την “Αριάδνη” που σάρωσε για πέντε 24ωρα στην χώρα μας προκαλώντας τεράστια προβλήματα σε πολλές πόλεις έρχεται τις επόμενες μέρες ένα νέο κύμα κακοκαιρίας όπου θα αρχίσει να γίνεται αισθητός την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, το Greek-weather.org αναφέρει σε δημοσίευμα του:

 

“Σύμφωνα με την επίσημη μετεωρολογική υπηρεσία της Γερμανίας, βαρομετρικό χαμηλό από την Σκανδιναβία όπου αυτή την ώρα δίνει εκεί σφοδρές χιονοπτώσεις με αρκετό ψύχος, θα κατέβει νοτιότερα μεταξύ 16-20 Ιανουαρίου, επηρεάζοντας με βροχές, καταιγίδες και ισχυρές χιονοπτώσεις όλη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Πλοκάμια του βαρομετρικού αυτού χαμηλού σε συνδυασμό με πλοκάμια του ψύχους στην κεντρική Ευρώπη, φαίνεται να δίνουν ισχυρές χιονοπτώσεις με πιθανότητα ακόμα και 100%, σε όλη την δυτική Μακεδονία και σε περιοχές της γενικότερα της Ηπείρου, της υπόλοιπης Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Θράκης με ιδιαίτερα χαμηλά υψόμετρα.

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο βάση στοιχείων μας εδώ στο αν θα χιονίσει και σε μηδενικά υψόμετρα της βόρειας μόνο χώρας. Να τονίσουμε τέλος, πως το βαρομετρικό χαμηλό με την ονομασία CAIUS, βάση πάντα Γερμανών μετεωρολόγων, θα δώσει στην υπόλοιπη, δυτική, κεντρική, νότια και ανατολική Ελλάδα μεταξύ 16-20 Ιανουαρίου, ισχυρές καταιγίδες οι οποίες ίσως να οδηγήσουν και σε πλημμύρες.”

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για τις 16,17,18,19 Ιανουαρίου από την ΕΜΥ:

Καιρός Σάββατο 16 Ιανουαρίου: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες αρχικά στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο που γρήγορα θα επεκταθούν στα ανατολικά ηπειρωτικά και τη νύχτα και στις υπόλοιπες περιοχές. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιονοπτώσεις στα δυτικά και βόρεια ορεινά και από το βράδυ και σε ημιορεινές περιοχές στα βόρεια. Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 6 με 7, στα πελάγη 8 και από το βράδυ στο Αιγαίο πιθανόν 9 μποφόρ, οι όποιοι σταδιακά στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς και βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Καιρός Κυριακή 17 Ιανουαρίου: Κακοκαιρία θα σαρώσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας, με χιόνια στα ορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας και βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά και νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Τα φαινόμενα πιθανόν να είναι κατά τόπους ισχυρά, αλλά το βράδυ σταδιακά θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι στα δυτικά και βόρεια δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 8 και στην υπόλοιπη χώρα νότιοι νοτιοδυτικοί με την ιδία ένταση. Βαθμιαία στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο θα γίνουν βόρειοι. Η θερμοκρασία σε πτώση σε όλη τη χώρα.

Καιρός Δευτέρα 18 Ιανουαρίου: Αστατος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με βροχές και καταιγίδες στις νοτιότερες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και χιόνια στις υπόλοιπες. Στα δυτικά και τα βόρεια θα υπάρχουν όμως και διαστήματα βελτίωσης. Οι άνεμοι στα δυτικά και τα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 8 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές από βόρειες διευθύνσεις με την ιδία ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα με παγετό κατά τόπους στα ηπειρωτικά.