Αποκαθίστανται τα δρομολόγια των τραίνων - Κατεπείγουσα ΕΔΕ ζήτησε ο Σπίρτζης

Κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) ζήτησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, για τα προβλήματα που σημειώθηκαν την Τετάρτη στο σιδηροδρομικό δίκτυο, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν εκατοντάδες επιβάτες που αποφάσισαν να ταξιδέψουν με τραίνο.

Ο κ. Σπίρτζης με εξαιρετικά επείγον έγγραφο προς τους Προέδρους και Διευθύνοντες Συμβούλους των ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ, ζήτησε «τη διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τη διερεύνηση πειθαρχικών και τυχόν ποινικών ευθυνών, για τα αίτια και τους υπευθύνους όσων συνέβησαν την Τετάρτη 11-01-2017 σε μέρος της υποδομής του σιδηροδρομικού δικτύου αλλά και των μηχανικών βλαβών που οδήγησαν στην πολύωρη ταλαιπωρία των επιβατών».

Στο ίδιο έγγραφο, ο Υπουργός ζητά να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου.

Εν τω μεταξύ η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προχώρησε σε αναβολή δρομολογίων του σιδηροδρομικού άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης και Λάρισας – Καλαμπάκας – Παλαιοφάρσαλου, ωστόσο λίγο αργότερα ανακοίνωσε την αποκατάσταση όλων των δρομολογίων των τραίνων από τις 23:00 το βράδυ της Πέμπτης.

Όπως αναφέρεται, κανονικά αναχωρούν οι αμαξοστοιχίες 600/601 Αθήνα- Θεσσαλονίκη, ενώ από το πρωί της Παρασκευής θα εκτελούνται και όλα τα δρομολόγια του προαστιακού Λάρισα-Θεσσαλονίκη.

Τα εξής δρομολόγια που είχαν αναβληθεί για την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017 είναι τα εξής:

Στο τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα: 50, 51, 56, 55, 60 και 61. Οι αμαξοστοιχίες του Προαστιακού Σιδηρόδρομου στο τμήμα Λάρισα – Θεσσαλονίκη – Λάρισα 1592, 1593, 1594, 1595, 2592, 2591, 2598 και 2597. Επίσης, στο τμήμα μεταξύ Λάρισας – Καλαμπάκας – Παλαιοφάρσαλου – Λάρισας αναστέλλονται όλα τα δρομολόγια.

Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να καλεί στον αριθμό 14511.

Με ανακοίνωσή της η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ζήτησε την κατανόηση του επιβατικού κοινού για την ταλαιπωρία που θα υποστεί, “χωρίς να ευθύνεται η ίδια”. «Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ κάνει μόνο χρήση της σιδηροδρομικής υποδομής ενώ η εύρυθμη λειτουργία της (υποδομής) είναι αρμοδιότητα και ευθύνη άλλου φορέα. Το σύνολο του προσωπικού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι σε επιφυλακή εδώ και μέρες και οι άδειες του προσωπικού της έχουν ανασταλεί» καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρείας.

Πολύωρο μαρτύριο για εκατοντάδες επιβάτες – “Κοκάλωσαν” τέσσερα τραίνα

Απίστευτη ήταν η ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες που επέλεξαν να ταξιδέψουν την Τετάρτη με τραίνο, καθώς τέσσερις αμαξοστοιχίες ακινητοποιήθηκαν εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, αλλά και της ανύπαρκτης συντήρησης του σιδηροδρομικού δικτύου.

Το δριμύ ψύχος προκάλεσε βλάβη σε δύο τραίνα που είχαν ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό την Αθήνα στις 7:00 και στις 10:00 το πρωί της Τετάρτης. Η κάθε αμαξοστοιχία μετέφερε από 300 επιβάτες.

Το πρώτο τραίνο “έμεινε” στις Θέρμες, κοντά στον Δομοκό, ωστόσο χρειάστηκαν τρεις ολόκληρες ώρες για να φτάσουν στο σημείο δύο μηχανές για να το απεγκλωβίσουν, καθώς η μηχανή του συρμού βραχυκύκλωσε και το τρένο ακινητοποιήθηκε. Το πρόβλημα όμως συνεχίστηκε, καθώς η μηχανή αντικατάστασης που έπρεπε να φτάσει στο σημείο από τον σταθμό των Παλαιοφαρσάλων δεν μπορούσε να κινηθεί στο δίκτυο, διότι λόγω κακής συντήρησης, πάγωσαν τα «κλειδιά».

Οι καιρικές συνθήκες όμως προκάλεσαν και νέο πρόβλημα, με αποτέλεσμα το τραίνο να ακινητοποιηθεί και πάλι κοντά στην Καλλιπεύκη, περίπου 40 χιλιόμετρα από το Λιανοκλάδι, όπου τελικά έφτασε λίγο πριν από τις 18:00 το απόγευμα με τους επιβάτες να έχουν εξαντληθεί από τη δυσάρεστη αυτή περιπέτεια.

Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετώπισε στη Λάρισα και η αμαξοστοιχία 55 που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Αθήνα. Ωστόσο ακινητοποιήθηκε και τρίτο τραίνο, το Ιντερσίτι 56 (το οποίο είχε ξεκινήσει από την Αθήνα με προορισμό την Θεσσαλονίκη) ώστε να μην υπάρξει σύγκρουση.

Σαν να μην έφταναν αυτά τα προβλήματα, η αμαξοστοιχία του Προαστιακού της Λάρισας “έμεινε” στο Πλατύ Ημαθίας.