Ο Βίκτωρ έδειξε τα "δόντια" του- Σφοδρή χαλαζόπτωση σε Ζάκυνθο και Δυτική Πελοπόννησο

Έντονη χαλαζόπτωση, έπληξε τη Δευτέρα (16.01) το πρωί την Ζάκυνθο και την Δυτική Πελοπόννησο με το μέγεθος του χαλαζιού να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να το «στρώσει» σαν να ήταν χιόνι.

Το φαινόμενο  ήταν πρωτόγνωρο για τους κατοίκους της Ζακύνθου οι οποίοι δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν είδαν το νησί μέσα σε λίγα μόνο λεπτά να ντύνεται στα “λευκά” και αυτή τη φορά όχι από το χιόνι αλλά από το χαλάζι.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική και την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, στο νησί δεν υπήρξαν τραυματισμοί και ζημιές.

Από την χαλαζόπτωση ταλαιπωρήθηκαν οι επιβάτες της πτήσης από Αθήνα με προορισμό το νησί της Ζακύνθου καθώς λόγω του έντονου φαινομένου στην περιοχή του Καλαμακίου, όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο Ζακύνθου, το αεροπλάνο δεν κατάφερε να προσγειωθεί στο νησί. Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους αποφάσισε να το οδηγήσει και πάλι στην Αθήνα, ώστε να μη θέση σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών.

Φωτογραφίες από ermisnews.gr

Ζάκυνθος – Από facebook Olga Sidirokastriti

Ζάκυνθος – Από facebook Natassa Nikolaos Mylwna

Να σημειώσουμε ότι ο χιονιάς επέστρεψε από τα ξημερώματα σε Γιάννενα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Έδεσσα, Νάουσα, στη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία αλλά και τα ορεινά της Πελοποννήσου.
Στη Θεσσαλονίκη επικρατούν νεφώσεις, ενώ νιφάδες χιονιού έπεσαν νωρίτερα -το πρωί- σε ορεινές περιοχές της πόλης, όπως το Ασβεστοχώρι, το Φίλυρο και το Ρετζίκι. Κλειστός λόγω χιονόπτωσης είναι ο δρόμος Αγίου Βασιλείου – Χορτιάτη. Το θερμόμετρο, λίγο μετά τις 10 το πρωί, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ήταν στους 5 βαθμούς Κελσίου.
Χιόνια πέφτουν από νωρίς σε Πέλλα, Χαλκιδική, Καβάλα, Φλώρινα και Κοζάνη, ενώ χιονοπτώσεις σημειώνονται και σε περιοχές του Έβρου. Η θερμοκρασία στη Βόρεια Ελλάδα κυμαίνεται από -2 έως 4 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Δυτική Μακεδονία από -6 έως 1 βαθμό Κελσίου.
Ο «Βικτωρ» χτύπησε και την Δυτική Πελοπόννησο χαρακτηριστικές είναι  οι εικόνες από την Ηλεία:
Γαστούνη – Από facebook Ioannis Athanasoulis
  

Εθνική Πατρών-Πύργου – Από facebook Maria Nnaki

Αμαλιάδα – Από facebook Νικη καπανδριτη

Φωτογραφίες από patrisnews.gr

Λόγω της χιονόπτωσης της τελευταίας εβδομάδας και του παγετού εξακολουθεί να είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε ορεινά τμήματα του εθνικού οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και σε επαρχιακούς δρόμους της ίδιας Περιφέρειας. Εξάλλου, με αλυσίδες πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι οδηγοί που κινούνται στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Φλώρινας, όπως επίσης σε ορεινά επαρχιακά τμήματα της Καστοριάς (Βίτσι, Βίγλα) και στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο των Γρεβενών.

Ο καιρός σήμερα 

Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Δευτέρα 16 Ιανουαρίου  με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές σε όλη τη χώρα, κυρίως στα νησιά του Ιονίου, στα παραθαλάσσια της Ηπείρου, τη Στερεά, την Πελοπόννησο, τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπειρωτικής χώρας, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Βόρειας χώρας.

Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία:

  • Μακεδονία, Θράκη

ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και τη νύχτα και στα υπόλοιπα πεδινά. Τα φαινόμενα κατά περιόδους θα είναι έντονα.

ΑΝΕΜΟΙ: Βόρειοι, βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από -3 έως και 5 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

  • Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα ορεινά και τα ημιορεινά Ηπειρωτικά κυρίως της Ηπείρου (πάνω από 400 μέτρα), της δυτικής Στερεάς (πάνω από 600 μέτρα) και της βορειοδυτικής Πελοποννήσου (πάνω από 700 μέτρα).

ΑΝΕΜΟΙ: Νοτίων διευθύνσεων 4 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 2 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

  • Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις με βροχές, σποραδικές καταιγίδες (κυρίως στα παραθαλάσσια) και χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά, καθώς κατά περιόδους και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας. Τα φαινόμενα κατά διαστήματα θα είναι έντονα.

ΑΝΕΜΟΙ: Στα βόρεια ανατολικοί – βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και στα νότια νοτίων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 2 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλία από -8 έως 2 βαθμούς Κελσίου.

  • Κυκλάδες, Κρήτη

ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις με βροχές, καταιγίδες τοπικά ισχυρές και χιόνια στα ορεινά της Κρήτης.

ΑΝΕΜΟΙ: Νότιοι – νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

  • Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.

ΑΝΕΜΟΙ: Στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα νότια νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από 4 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

  • Αττική

ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους, καταιγίδες πιθανόν ισχυρές νωρίς το πρωί και λίγα χιόνια στην Πάρνηθα (πάνω από 1.000 μέτρα).

ΑΝΕΜΟΙ: Αρχικά ανατολικών διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία σε νότιους νοτιοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

  • Θεσσαλονίκη

ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις με χιονόνερο, χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά, πιθανόν πρόσκαιρα και στην πόλη. Πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων κυρίως στα παραθαλάσσια.

ΑΝΕΜΟΙ: Ανατολικοί βορειοιανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από -2 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Ήρθε ο “Βίκτωρ” με καταιγίδες και χιόνια- Σφοδρή κακοκαιρία μέχρι την Πέμπτη

Μετά την “Αριάδνη”, που πάγωσε το σύνολο της χώρας, έρχεται ο “Βίκτωρ” το χαμηλό βαρομετρικό από την Ιταλία, που θα προκαλέσει από το βράδυ της Κυριακής νέο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, με βροχές, καταιγίδες και χιόνια.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους Σ. Βουγιούκα και Κ. Λαγουβάρδο του meteo.gr  ο “Βίκτωρ” θα είναι τόσο επίμονος όσο και η “Αριάδνη”.

Ωστόσο έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά τα οποία θα είναι:

– οι ενισχυμένοι νοτιάδες
– οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες ιδίως στη Δυτική Ελλάδα
– οι πυκνές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά, καθώς και σε περιοχές της Δυτ. Στερεάς, της Δυτ. Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Β. Ελλάδας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Σύμφωνα με τους δύο μετεωρολόγους «τις βραδινές ώρες της Κυριακής 15/01, περιμένουμε επιδείνωση του καιρού στη Νότια Ελλάδα και στο Ιόνιο με βροχές στα πεδινά, καταιγίδες κυρίως πάνω από τη θάλασσα και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Τα φαινόμενα από αργά το βράδυ θα επεκταθούν σταδιακά στη Στερεά, στη Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην Ήπειρο και στην Κεντρική-Δυτική Μακεδονία. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ημιορεινά τμήματα της Θεσσαλίας και της Ηπείρου, καθώς και σε περιοχές της Δυτικής-Βόρειας Θεσσαλίας και της Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν από ισχυρές καταιγίδες τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα συμπεριλαμβάνονται τμήματα του νομού Αττικής και πιθανόν η πόλη της Αθήνας.

Τη Δευτέρα 16/01, καθώς δευτερεύον χαμηλό του Βίκτωρα θα σχηματίζεται στο Αιγαίο, οι ισχυρές βροχοπτώσεις  θα συνεχιστούν σε μεγάλο μέρος της χώρας. Χιονοπτώσεις – με μεγάλα ύψη χιονόστρωσης – θα εκδηλώνονται στα ορεινά ηπειρωτικά (από την Κεντρική Στερεά και βορειότερα). Κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται επίσης σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στην Δυτ. Στερεά, στην Ήπειρο, στη Β. Θεσσαλία και στη Β. Ελλάδα. Παράλληλα, στη Δυτική Ελλάδα αλλά και στο Ανατολικό Αιγαίο, κατά διαστήματα οι βροχοπτώσεις θα είναι έντονες. Οι νότιοι άνεμοι θα πνέουν με εντάσεις που στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 6-7 μποφόρ και στο Ιόνιο τα 7-8 μποφόρ, ενώ ενισχυμένοι νοτιάδες θα επηρεάσουν και χερσαίες περιοχές.

Οι παρακάτω χάρτες δίνουν την κατανομή της πίεσης και του υετού (βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις) τη νύχτα της Κυριακής 15/01 και το μεσημέρι της Δευτέρας 16/01.

Από την πλευρά του ο μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος εκτιμά ότι οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι:

(α) Η Μακεδονία και η Θράκη όπου οι χιονοπτώσεις θα κατεβούν αρκετά χαμηλά, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να φθάσουν ως τη θάλασσα.

(β) Η Ήπειρος όπου υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να χιονίσει στα Γιάννενα και λίγο περισσότερες στην Κόνιτσα. Εννοείται ότι θα χιονίσει και στις υπόλοιπες ημιορεινές περιοχές.

(γ) Η Θεσσαλία όπου είναι πιθανό να χιονίσει στα πεδινά των Τρικάλων και της Καρδίτσας, αλλά πολύ δύσκολα θα χιονίσει στη Λάρισα και το Βόλο.

(δ) Αντίθετα στη Στερεά Ελλάδα δεν αναμένεται να χιονίσει στα πεδινά.

 

Νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να πλήξει τη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά έντονες χιονοπτώσεις και ισχυρές βροχοπτώσεις.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Όπως αναφέρει, από τη νύχτα της Κυριακής 15/1 αναμένονται βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, κυρίως σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές.

Παράλληλα θα χιονίσει στα ορεινά-ημιορεινά, ενώ από τη Δευτέρα θα σημειωθούν χιονοπτώσεις και σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Αναλυτικά το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κατά περιόδους:

i. Aπό τη νύχτα σήμερα Κυριακή έως αύριο Δευτέρα σε όλη τη χώρα και κυρίως στα νησιά του Ιονίου, στα παραθαλάσσια της ηπείρου, τη Στέρεα Ελλάδα, την Πελοπόννησο, τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

ii. Aπό την Τρίτη έως την Πέμπτη κατά τόπους στη δυτική, τη βόρεια Ελλάδα, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού αιγαίου και πιθανώς και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χωρά.

B. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

i.Από τις βραδινές ώρες της Κυριακής στα ορεινά -ημιορεινά της Πελοποννήσου (κυρίως της ανατολικής και βόρειας), της κεντρικής και ανατολικής στερεάς, της Εύβοιας και από τη νύχτα και σε περιοχές της Θεσσαλίας με υψόμετρο πάνω από 300 μέτρα.

ii.Από τη Δευτέρα χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν κατά περιόδους σε όλα τα ορεινά – ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της
Θράκης και πρόσκαιρα της Θεσσαλίας. Την Πέμπτη σταδιακά τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά και θα εξασθενήσουν.

Γ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια από αύριο Δευτέρα. Παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Για την επιδείνωση του καιρού ενημέρωσε νωρίτερα και ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος σε ανάρτηση που έκανε στο Facebook, ο οποίος ανέφερε ότι τα καιρικά φαινόμενα δεν θα υποχωρήσουν πριν από την Τρίτη, οπότε θα σημειωθούν χιονοπτώσεις αλλά και καταιγίδες, καθώς αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας.

Οι προβλέψεις αφορούν κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως και άλλες περιοχές ανάμεσά τους και η Αττική, ωστόσο από υψόμετρα 650 με 700 μέτρων και πάνω.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου στο Facebbok:

 

«ΤΑ ΥΨΟΜΕΤΡΑ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
Επιδείνωση του καιρού : Κυριακή από τις 6-7 το απόγευμα και στη συνέχεια

Κυριακή απόγευμα-βράδυ :

Γενικευμένες χιονοπτώσεις (κατά τόπους πυκνές) σε όλα τα ορεινά της Πελοποννήσου από τα 900 μέτρα υψόμετρο. Κατά τη διάρκεια των φαινομένων και καθώς η ώρα πλησιάζει στις 9-10 οι χιονοπτώσεις στην κεντρική και βόρεια Πελοπόννησο (Αρκαδία, Αχαία, Κορινθία) θα εκδηλώνονται από τα 700 μέτρα και υψηλότερα, τοπικά ίσως και από τα 600 μέτρα αντίστοιχα.

Κυριακή μεσάνυχτα:

Χιονοπτώσεις κατά τόπους αρκετά πυκνές σε όλη την Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου και του νομού Αττικής) από τα 650-700 μέτρα και υψηλότερα. Στην κεντρική Στερεά (κυρίως Φθιώτιδα και Φωκίδα) θα εκδηλώνονται χιονοπτώσεις από τα 400-450 μέτρα. Στην Πελοπόννησο θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις από τα υψόμετρα που σας προανέφερα.

Δευτέρα μέσα στη νύχτα και πριν το ξημέρωμα:

Γρήγορα θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται χιονοπτώσεις στην Ήπειρο από τα 400-450 μέτρα, στη Θεσσαλία από τα 450-500 μέτρα (τοπικά στα κεντρικά και δυτικά της Θεσσαλίας ακόμη και σχεδόν στα πεδινά), στην δυτική Μακεδονία παντού και στα δυτικά της κεντρικής Μακεδονίας (Πέλλα, Πιερία, Ημαθία) σχεδόν και στα πεδινά-παραθαλάσσια. Στην Πελοπόννησο και την Στερεά θα συνεχιστούν οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε υψόμετρα που σας ανέφερα στην προηγούμενη παράγραφο.

Δευτέρα από το πρωί έως το απόγευμα-βράδυ:

Τοπικές χιονοπτώσεις (κατά βάση ασθενείς ή το πολύ έως και μέτριας έντασης) από τα 150-200 μέτρα στην υπόλοιπη κεντρική Μακεδονία (Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Σερρών). Στις κεντρικές και βόρειες γεωγραφικά περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας όμως θα χιονίζει κατά τόπους και στα πεδινά. Από τις μεσημεριανές ώρες οι χιονοπτώσεις θα σταματήσουν στις περισσότερες περιοχές.

Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά βάση ισχυρές έως και πολύ ισχυρές και θα εκδηλώνονται έως και τα πεδινά-παραθαλάσσια σε αρκετές των περιπτώσεων. Προσοχή στους νομούς Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου.

Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας αλλά και στα υψόμετρα κάτω από αυτά που σας προανέφερα θα εκδηλώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες ή το πολύ χιονόνερο.

Την Τρίτη θα επηρεάζονται από χιονοπτώσεις κατά διαστήματα περίπου τα ίδια διαμερίσματα αλλά τα υψόμετρα χιονοπτώσεων θα ανέβουν λόγω της μικρής ανόδου της θερμοκρασίας. Επομένως θα εκδηλώνονται περισσότερες βροχοπτώσεις ακόμη και σε ημιορεινές περιοχές με αποτέλεσμα να λιώσουν απότομα τα χιόνια. Θα ακολουθήσει και άλλη ανακοίνωση για την Τρίτη.

Προσοχή : Σε τοπικό επίπεδο υπάρχει ενδεχόμενο διαφοροποίησης των υψομέτρων. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί αυτή τη στιγμή με τις παρούσες συνθήκες εγκλωβισμού ψύχους. Επομένως ίσως υπάρξουν και εκπλήξεις. Την Κυριακή το απόγευμα θα γνωρίζουμε για τυχόν μικρές αλλαγές στα υψόμετρα χιονοπτώσεων.

Υ.Γ.(1) : Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, για ποιο λόγο μέχρι τώρα, δεν έχω ακούσει ή δει ανακοινώσεις από κάποια δελτία ειδήσεων ή συναδέλφους που θα έπρεπε να βγουν “μπροστά” και να ενημερώσουν τους πολίτες. Επειδή δεν θα χιονίσει στην Αθήνα δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που θα έρθουν αντιμέτωποι για άλλη μια φορά με τα πυκνά χιόνια.
Υ.Γ.(2) : Τη Δευτέρα η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη θα είναι οριακή. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα χιονίσει από τα 100-150 μέτρα και υψηλότερα. Δεν σημαίνει όμως ότι βαδίζοντας προς την έναρξη των φαινομένων δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές, είτε προς το θετικότερο (ίσως και για λίγο χιονοπτώσεις), είτε και προς το αρνητικότερο (χιονόνερο η βροχή).
Καλό Σαββατόβραδο φίλες και φίλοι μου!».