Σφοδρό κύμα ψύχους στη χώρα - Βουτιά στους -15 θα κάνει ο υδράργυρος

Σε εξέλιξη βρίσκεται το νέο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα από το βράδυ της Δευτέρας και μάλιστα οι  μετεωρολόγοι τονίζουν ότι αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς οι άγριες διαθέσεις του καιρού δεν πρόκειται να υποχωρήσουν πριν από το τέλος της εβδομάδας.

Πυκνό χιόνι έπεσε ήδη από το βράδυ της Δευτέρας στα ορεινά των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας.
324-800x430

karditsa_oreina55

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, την Τρίτη 24 Ιανουαρίου αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους στα δυτικά, τα νότια και την ανατολική νησιωτική χώρα.

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πιο πυκνές θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και ημιορεινά, ενώ θα σχηματιστεί παγετός κατά τόπους στα κεντρικά βόρεια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάσουν ακόμη και τα 8 μποφόρ.

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Τρίτη:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές της Μακεδονίας σε χαμηλότερο υψόμετρο (πάνω από τα 300 μέτρα). Τα φαινόμενα από το απόγευμα στη δυτική Μακεδονία θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -4 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο και μέχρι το μεσημέρι στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα της δυτικής Πελοποννήσου. Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά – ημιορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της Πελοποννήσου και από τις απογευματινές ώρες βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 2 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, που μέχρι το μεσημέρι στην Πελοπόννησο (κυρίως στα παραθαλάσσια) και πιθανόν την Αττική θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν μέχρι το απόγευμα στα ορεινά – ημιορεινά της κεντρικής Στερεάς και της Θεσσαλίας.

Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 6 με 7 μποφόρ. Σταδιακά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 3 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλία κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στις Κυκλάδες και πιθανόν μέχρι το μεσημέρι και στην Κρήτη.

Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ. Από το βράδυ και από τα δυτικά βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς.

Θερμοκρασία: Από 8 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.

Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 6 και τοπικά 7 πιθανόν 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 8 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και βαθμιαία θα σταματήσουν.

Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ που σταδιακά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 8 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Λίγα χιόνια στα ορεινά.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -3 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Πιο αναλυτικά ο καιρός μέχρι την Τετάρτη

Κατά τη διάρκεια της Τρίτης 24/01, οι χιονοπτώσεις από την ηπειρωτική χώρα θα μετατοπιστούν βορειότερα και θα περιορίζονται συνεχώς σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις περισσότερες περιοχές του Αιγαίου, αλλά τα εντονότερα φαινόμενα θα εστιάζονται κυρίως στη Νότια Εύβοια, στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα.

Μέχρι αργά το βράδυ στη δυτική, κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα ο καιρός θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση. Παράλληλα οι άνεμοι στο Ιόνιο και στο Νότιο Αιγαίο θα παρουσιάσουν εξασθένηση, ενώ στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις θυελλώδεις.

Έρχεται βαρυχειμωνιά από την Πέμπτη

Τα “μοντέλα” του καιρού προβλέπουν νέα βαρυχειμωνιά από την Πέμπτη το βράδυ, ενώ τα φαινόμενα αναμένεται να κορυφωθούν την Παρασκευή και το Σάββατο.

Όπως φαίνεται και στους δύο παρακάτω χάρτες η χώρα σχεδόν στο σύνολό της, με εξαίρεση κάποια από τα νησιά του Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, είναι καλυμμένη από σύννεφα, τόσο την Παρασκευή, όσο και το Σάββατο.

Ο καιρός την Παρασκευή 27/01/17
Ο καιρός την Παρασκευή 27/01/17
Ο καιρός το Σάββατο 28/01/17
Ο καιρός το Σάββατο 28/01/17

Ταυτόχρονα τις ίδιες ημέρες και μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου τη χώρα πλήττει ένα ψυχρό κύμα το οποίο θα ρίξει τον υδράργυρο πολύ κάτω από το μηδέν στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Οι θερμοκρασίες την Παρασκευή 27/01/17
Οι θερμοκρασίες την Παρασκευή 27/01/17
Οι θερμοκρασίες το Σάββατο 28/01/17
Οι θερμοκρασίες το Σάββατο 28/01/17

Ειδικά στα ορεινά επί δύο ημέρες θα επικρατήσουν, τουλάχιστον με τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, συνθήκες ανάλογες με εκείνες του χιονιά μέσα στις γιορτές.

Πρόβλεψη του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου

Για την επιδείνωση του καιρού και την μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας από την Πέμπτη προειδοποίησε χθες μέσω του Facebook ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος κάνοντας λόγο για «ρωσικό χιονιά».

«Τα νεότερα μετεωρολογικά στοιχεία επιμένουν για πιθανή έλευση πολύ ψυχρών αερίων μαζών από την προσεχή Πέμπτη, πρώτα από την βόρεια Ελλάδα και από το βράδυ της ίδιας ημέρας μέχρι και το Σάββατο τουλάχιστον και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Οι νεφώσεις που θα περνούν πάνω από την Ελλάδα θα είναι εμπλουτισμένες με μεγάλα ποσά υγρασίας, οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και οι προγνωστικές μεταβλητές θα είναι ευνοϊκές ώστε να εκδηλωθούν χιονοπτώσεις ακόμη και στα πεδινά-παραθαλάσσια τμήματα.

Αυτή την ώρα δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για τις περιοχές των χιονοπτώσεων αλλά και την έκταση αυτών. Σίγα σίγα το κουβάρι θα ξετυλίγεται και επομένως τις επόμενες ώρες με τα πιο φρέσκα στοιχεία θα αρχίσω να σας μιλάω και τα τμήματα της χώρας που θα “χτυπήσει” ο συγκεκριμένος χιονιάς, που αν διατηρηθούν αυτά, ενδεχομένως να σημειωθούν θερμοκρασίες της τάξεως των -15 βαθμών Κελσίου από τη Παρασκευή και έπειτα στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας και -8 με -10 στα υπόλοιπα κεντρικά και νότια ορεινά αντίστοιχα», έγραψε ο γνωστός μετεωρολόγος τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για χιόνια μέσα στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη και για χιόνια σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η θερμοκρασία θα αρχίσει να πέφτει από το βράδυ της Πέμπτης, και η πτώση θα συνεχιστεί ακόμα περισσότερο την Παρασκευή και το Σάββατο ρίχνοντας σε πολλές περιοχές τον υδράργυρο πολύ κάτω από το μηδέν.

Δείτε την πτώση που θα παρουσιάσει η θερμοκρασία από την Τετάρτη έως το Σάββατο, με βάση τους πίνακες του weather.gr: