Σε επαγρύπνηση η Αθήνα μετά το επεισόδιο και τη φιέστα των Τούρκων στα Ίμια

Έκδηλη είναι η ανησυχία της Αθήνας μετά το χθεσινό επεισόδιο που εκτυλίχθηκε στα Ιμια με τους Τούρκους να παραβιάζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Οι απειλές και οι προκλήσεις του Τούρκου Προέδρου έρχονται αμέσως μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν στη γειτονική χώρα οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί και δυο μέρες πριν την επέτειο της κρίσης στην ελληνική βραχονησίδα πριν 21 χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα δεν έχει καθίσει με σταυρωμένα χέρια, αντιθέτως έχει σημάνει συναγερμό.

Αρχικά έχει προγραμματίσει διαβήματα στις πρεσβείες των σημαντικών ξένων χωρών στη χώρα μας για την τουρκική πρόκληση στα Ίμια.

Ακόμη, έχει δοθεί εντολή στις Ένοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, για τυχόν νέες τουρκικές προκλήσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση περίμενε τις τουρκικές αντιδράσεις, αν και πίστευε ότι αυτές θα ξεκινούσαν από το μέτωπο του προσφυγικού, μετά και τις απειλές που διατύπωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Τσαβούσογλου ότι η συμφωνία για τη διαχείριση του προβλήματος θα καταρρεύσει. Οι απειλές Ερντογάν ότι «θα πλημμυρίσει με πρόσφυγες το Αιγαίο» ακούγονται έντονα στα αυτιά όχι μόνο της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και των Ευρωπαίων.

Στην Αθήνα, επίσης, έχουν φτάσει πληροφορίες ότι ετοιμάζεται προβοκάτσια και στα βόρεια σύνορα και συγκεκριμένα στην Αλβανία, σε συνεργασία με την Τουρκία, με αποτέλεσμα να υπάρξει σχετικά αυξημένη ετοιμότητα και προς αυτή την πλευρά.

Η νέα προκλητική ενέργεια των Τούρκων στα ΙΜΙΑ

Σε μια εξαιρετικά σημαντική πρόκληση προχώρησε η Τουρκία το πρωί της Κυριακής 29/1 και μάλιστα ακριβώς 21 χρόνια από την κρίση στα Ίμια το 1996.

Λίγο μετά τις 11:00 το πρωί, μια τουρκική πυραυλάκατος παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα προσεγγίζοντας τις γνωστές βραχονησίδες. Μάλιστα στην πυραυλάκατο επέβαινε ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ.

Το πολεμικό πλοίο συνοδευόταν από δύο σκάφη ανορθόδοξου πολέμου των τουρκικών ειδικών δυνάμεων με άγνωστο αριθμό κομάντος.

Ωστόσο η πυραυλάκατος δεν κατάφερε να προσεγγίσει τα Ίμια, καθώς εμποδίστηκε από κανονιοφόρο του ελληνικού ναυτικού και στη συνέχεια επέστρεψε στην Αλικαρνασσό.

Σε ανακοίνωση του το τουρκικό ΓΕΕΘΑ αναφέρει ότι ο Τούρκος στρατηγός έκανε επίσκεψη στα Ίμια, χωρίς να καταφέρει να αποβιβαστεί, ενώ στη συνέχεια πέταξε με ελικόπτερο πάνω από την περιοχή.

Σύμφωνα με το OnAlert.gr, 2 φουσκωτά σκάφη εντοπίστηκαν στις 11:40 το πρωί να προσεγγίζουν την συγκεκριμένη περιοχή προερχόμενα από τις ακτές της Αλικαρνασσού. Τα δύο φουσκωτά τα οποία εντοπίστηκαν πρόλαβαν να κάνουν μια απλή διέλευση από τα Ίμια.

Η πυραυλάκατος “Κραταιός” του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού έσπευσε στο σημείο και μέσω ασυρμάτου κάλεσε τους Τούρκους να αποχωρήσουν από την περιοχή.

Από την πλευρά του, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι η τουρκική πυραυλάκατος απέπλευσε από την Αλικαρνασσό, προσέγγισε την περιοχή των Ιμίων και παρέμεινε στην περιοχή για περίπου 20 λεπτά, ενώ δεν έγινε καμία απόπειρα απόβασης στη βραχονησίδα.

Το περιστατικό έληξε μέσα σε λίγα λεπτά αλλά δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού παραμένουν στο σημείο για την επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής, προκειμένου να αποτραπούν ανάλογα συμβάντα μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Η ιστοσελίδα της Hurriyet αναφέρει ότι στο τουρκικό πλοίο επέβαινε η ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, δηλαδή ο αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου και οι αρχηγοί του τουρκικού στρατού, ναυτικού και αεροπορίας.

Το θέμα είναι στην κορυφή της ειδησεογραφίας στον τουρκικό Τύπο και την ιστοσελίδα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων

Η ανακοίνωση το τουρκικό ΓΕΕΘΑ συνοδεύεται και από συνολικά 20 φωτογραφίες

Χαρακτηριστικό είναι, δε, το γεγονός ότι αποκαλούν τα Ίμια ως «βραχονησίδες Καρντάκ», καθώς και ότι προστατεύουν τις θάλασσες και στα συμφέροντά τους στο Αιγαίο.

Αναλυτικά: 

«Ο ΑΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ, μαζί με τους αρχηγούς Στρατού Ξηράς, Ναυτικού και Αεροπορίας επιθεώρησαν την ναυτική βάση Aksaz στις 29 Ιανουαρίου 2017.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, δύο σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού τους μετέφεραν στην περιοχή των βραχονησίδων Καρντάκ.

Ο Στρατηγός Ακάρ, δήλωσε ότι ως Τουρκικός Στρατός, δρούμε πάντα με βάση την φιλία και την ειρήνη για την προστασία των θαλασσών και των συμφερόντων μας στο Αιγαίο.

Επιπλέον τόνισε ότι η επιμονή, η αποφασιστικότητα και οι προσπάθειες του Τουρκικού Στρατού για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας και του έθνους μας στην ξηρά, την θάλασσα και τον αέρα αυξάνονται».