Αρχηγός ΓΕΑ: Είμαστε απλά καλύτεροι από τους Τούρκους

Την ετοιμότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να υπερασπιστούν τη χώρα, όποτε και όταν χρειαστεί υπογράμμισε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την ανησυχία για τη διατάραξη της ισορροπίας στο Αιγαίο, καθώς και την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τονίζοντας παράλληλα και την ανάγκη του κόσμου να καθησυχαστεί.

O αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας υποσχέθηκε πως: «Πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα υπάρξει ποτέ πτήση αεροσκάφους με “κόκκινα φτερά” χωρίς να “συνοδεύεται” από αεροσκάφος με “γαλάζια”” ενώ, όσον αφορά την σύγκριση ισχύος ανάμεσα σε ελληνικές και τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, συμπλήρωσε: «Είμαστε απλά καλύτεροι από τους Τούρκους. Η ποιότητα δεν κρίνεται μόνο από τα μέσα. Κρίνεται κυρίως από τους ανθρώπους. Αυτοί είναι πολλαπλασιαστές ισχύος. Και στο ανθρώπινο δυναμικό είμαστε πάντα καλύτεροι».

Εκσυγχρονισμός F-16 και ενδεχόμενο αγοράς S-400

Ο κ. Χριστοδούλου υπεραμύνθηκε και της απόφασης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να εκσυγχρονιστούν τα μαχητικά αεροσκάφη, επισημαίνοντας: «Ο εκσυγχρονισμός των F-16 θα ‘πρεπε να ‘χει γίνει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά, όπως λένε, ποτέ δεν είναι αργά». Ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας υπογράμμισε την δυνατότητα αντιμετώπισης παραβάσεων όχι μόνο από αεροσκάφη αλλά και από ραντάρ, ενώ ισχυρίστηκε πως η ενίσχυση του οπλοστασίου πρέπει να είναι διαρκής χωρίς να έχει σχέση μόνο με την συγκεκριμένη χρονική συγκυρία και τις απειλές των Τούρκων, εξηγώντας ότι το οπλοστάσιο δεν μπορεί να μένει πίσω, αλλά πρέπει να ανανεώνεται συνεχώς.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο αγοράς S-400 ή άλλων πυραυλικών συστημάτων, τόνισε πως η απόφαση που έχει παρθεί από το υπουργείο είναι να τεθούν τα υπάρχοντα ρωσικά συστήματα S-300 καθώς και τα υπόλοιπα αντιπυραυλικά συστήματα, με την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη, σε πλήρη επιχειρησιακή διαθεσιμότητα.