WSJ: Οι τρεις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα: Νέα μέτρα, σύγκρουση ή εκλογές

Συμβιβασμός με τους δανειστές, αντίσταση στις πιέσεις ή πρόωρες εκλογές: Αυτές είναι οι τρεις επιλογές που έχει ο Αλέξης Τσίπρας, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, προκειμένου η χώρα να βγει από το αδιέξοδο.

Σύμφωνα με το άρθρο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει πολύ μικρή ελευθερία κινήσεων, καθώς το “φόντο” είναι η κόντρα μεταξύ των δανειστών, τα νέα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ και η Γερμανία που δεν διαπραγματεύεται οποιαδήποτε ελάφρυνση χρέους, καθώς και την προεκλογική περίοδο που βρίσκονται χώρες της Ευρώπης.

1. Η λύση του συμβιβασμού

Έστω ότι η Ελλάδα δέχεται τα μέτρα που θέλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Σε αυτή την περίπτωση η Γερμανία  δεν θα μπορεί να αρνηθεί μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και παράλληλα η καταγραφή των μέτρων για μετά το 2018 θα επιτρέψουν στη χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι ισορροπίες αποκαθίστανται και ανοίγει ο δρόμος για την ανάκαμψη, ωστόσο η δημοτικότητα της Κυβέρνησης ενδέχεται να μειωθεί. Το αρνητικό κομμάτι αυτής της επιλογής είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας ρισκάρει να υποχωρήσει πρώτα στις απαιτήσεις των πιστωτών και έπειτα να πείσει το κουρασμένο κοινοβούλιο να ακολουθήσει, χωρίς ξεκάθαρα ανταλλάγματα.

2. Αντίσταση 

Εάν ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιλέξει να έρθει σε σύγκρουση με τους δανειστές ζητώντας πιο ήπια μέτρα με την υποστήριξη της Κομισιόν, τότε οι διαπραγματεύσεις θα ήταν μαραθώνιες, καθώς θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και το καλοκαίρι. Ωστόσο εκείνη την περίοδο λήγουν οι προθεσμίες πληρωμής του χρέους.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, μέχρι τώρα η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε σημαντικές αποφάσεις μόνο όταν ήταν στο “παρά πέντε”. Αν επαναλάβει αυτή την τακτική και σε αυτή την περίπτωση, αυτή τη φορά η κατάσταση θα δυσκολέψει πολύ μια και η Ευρώπη έχει στρέψει το ενδιαφέρον της περισσότερο στις εκλογικές αναμετρήσεις παρά στο θέμα της Ελλάδας.

3. Πρόωρες εκλογές

Το ίδιο άρθρο αναφέρει ότι οι πρόωρες εκλογές είναι η τρίτη λύση για τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει τη θέση της αντιπολίτευσης. Αυτός είναι και ο λόγος που η Κυβέρνηση δεν αποφασίζει κάτι τέτοιο προς το παρόν. Τα ηνία θα αναλάβει η Νέα Δημοκρατία, η οποία θα ήταν μπροστά στα ίδια διλήμματα, με αποτέλεσμα να επιλέξει τον επίπονο συμβιβασμό.